Jubileji

Nacionalna geografija Srbija obeležava jubilej

Jubileji

Nacionalna geografija je najtiražniji svetski naučno-popularni časopis i jedan od najviše nagrađivanih globalnih medija.

 

Izdanje na srpskom jeziku obeležava 15 godina postojanja, i za to vreme steklo je verne čitaoce, ljubitelje kvalitetnih tekstova i izvanrednih fotografija – koje su na neki način enciklopedija života na zemlji

Časopis Nacionalna geografija, najtiražniji naučno-popularni časopis, postoji već 133 godine. Izdaje se u 40 zemalja i sadržaj je isti za sve. Na srpskom jeziku Nacionalna geografija izlazi već 15 godina i do sada je izdato tačno 181 broj časopisa.

Kako navodi gost Jutarnjeg programa, glavni i ogdovorni urednik Nacionalne geografije Srbija, Igor Rila, tema novembarskog izdanja je arheologija.

Međutim, ja bih izdvojio reportažu, album, foto esej naše urednice sajta, Milene Petrović i naše male redakcije uz direktorku Mariju Ivoš, fotografe Stefana Stojanovića i Uroša Arsića. Uradili smo jedan osvrt na nevestinjska oglavlja koja se tiču srpskog kulturnog prostora. Dakle, fantastična raznolikost i nešto što nije poznato široj javnosti, od Banata pa do Kosova i Metohije smo uradili prikaz i to je nešto sa čime bi svi trebalo da se upoznaju“, naglašava Rila.

Najveći deo sadržaja u svim izdanjima je isti i poklapa se sa sadržajem matičnog izdanja časopisa Nacionalna geografija. Ukoliko redakcija ima mogućnost da zadovolji standarde žurnalizma i fotografske standarde, onda se radi i lokalna priča u koordinaciji sa matičnom redakcijom u Vašingtonu.

Ono što je posebnost fotografija koje se objavljuju u ovom časopisu jeste da ni jedna od njih nije, i ne sme biti kompjuterski obrađena. Za fotografe amatere postoji posebna rubrika, a za reportaže je znatno strožiji kriterijum, jer sve što se objavi mora biti po svetskim standardima.

Pored toga, dodaje sagovornik Bojane Marković, značajna karakteristika časopisa je i dokumentarna vrednost svakog objavljenog članka, pošto je Nacionalana geografija poznata i po tome da se sve opsesivno proverava i vrednost objavljene reportaže nije umanjena protokom vremena.

Ja sam kao gostujući predavač na Fakultetu političkih nauka nosio izdanja iz 1937. i 1938. godine što je zaista bio adekvatan artefakt za predmetu Dokumentarne forme u štampi“, naglašava Rila.

Osim časopisa, Nacionalna geografija ima i svoj portal, ali sadržaj nije isti, već se prate, dopunjuju i podržavaju. Takođe, treba napomenuti da je sadržaj na televizijskom kanalu i u časopisu retko kada isti, osim kada Društvo nacionalne geografije stoji iza produkcije i za časopis i za televiziju.

U ovim tehnološkim mogućnostima imamo više alata na raspolaganju pa možemo svoju misiju kao Društvo nacionalna geografija da proširimo mnogo dalje i podstaknemo brigu o Planeti“, zaključuje Igor Rila, glavni i odgovorni urednik Nacionalne gografije Srbija.

 

Izvor: RTS, UNS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Jubileji

20 godina od privatizacije Fabrike duvana u Nišu

Advertiser Serbia6. септембра 2023.

Pre 65 godina počelo emitovanje televizijskog programa u Srbiji

Advertiser Serbia23. августа 2023.

IKEA proslavlja 80 godina poslovanja

Advertiser Serbia29. јула 2023.

Glovo slavi 4 godine u Srbiji: Preko 44 miliona proizvoda isporučeno kupcima u preko 30 gradova

Advertiser Serbia6. јула 2023.

Probiotic obeležio 20 godina postojanja

Advertiser Serbia30. јуна 2023.

Microsoft već 20 godina podstiče tehnološki napredak i inovacije srpskih kompanija i društva

Advertiser Serbia9. јуна 2023.

Hemofarm novim rekordima obeležio 63 godine poslovanja

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

Journal proslavio prvi rođendan ekskluzivnim partyjem u Beogradu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Smoki street art celebration“

Advertiser Serbia15. маја 2023.

Bar-kod slavi 50. rođendan

Advertiser Serbia3. априла 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

Svetski dan radija

Advertiser Serbia13. фебруара 2023.

Radio Beograd 2 obeležava 65. rođendan

Advertiser Serbia9. фебруара 2023.

Coca-Cola HBC Srbija proslavila 25 godina poslovanja na našem tržištu

Advertiser Serbia21. децембра 2022.

20. Jubilarna međunarodna PRO PR konferencija na Plitvičkim jezerima

Advertiser Serbia16. децембра 2022.