Brendovi

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

Brendovi

U Kotoru je održan Regionalni sastanak lidera Zapadnog Balkana pod sloganom “Jedna regija, zajednička vizija”. Ovaj događaj okupio je lidere Zapadnog Balkana, kao i predstavnike brojnih organizacija i ključne aktere u procesima pristupanja Evropskoj uniji.

 

Sastanak je bio fokusiran na razgovore i implementaciju dva glavna stuba Plana rasta EU za Zapadni Balkan. Sastanku, čiji je domaćin bio predsednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, prisustvovala je i Danijela Gačević, v.d. direktorke Sekretarijata CEFTA-e.

Širenje Zajedničkog regionalnog tržišta i rani pristup jedinstvenom tržištu EU od suštinskog su značaja za ubrzanje kako ekonomskog napretka regiona tako i procesa pristupanja EU, smatra Gačević.

“Tokom današnjeg razgovora istražili smo strateške načine na koje bismo mogli da iskoristimo CEFTA-u i Zajedničko regionalno tržište u cilju unapređenja ambicije regije da se približi jedinstvenom tržištu EU. Ovo uključuje rešavanje problema sa redovima kamiona na prelazima sa EU proširenjem zelenih koridora CEFTA-TCT. Osim toga, unapređujemo razgovore o sporazumima o oceni usklađenosti, koji se smatraju delotvornim mehanizmom za uklanjanje viza za izvoz naših industrijskih proizvoda. CEFTA takođe podržava napore relevantne za omogućavanje regionalne upotrebe alata e-identifikacije kao što su e-potpisi, kao i olakšavanje kretanja kritičnih lekova,” navela je Gačević.

Nakon uspešnih samita u Skoplju i Tirani, lideri Zapadnog Balkana usvojili su Deklaraciju kojom učvršćuju svoju posvećenost punoj implementaciji akcionog plana Zajedničkog regionalnog tržišta i naznačavaju prioritetne oblasti za predstojeći Plan. Ova nova agenda će se koncentrisati na unapređenje trgovine omogućavanjem neograničenog kretanja roba i usluga unutar CEFTA-e. Osim toga, fokusiraće se na razvoj ljudskog kapitala, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti, kao i unapređenje digitalne transformacije.

Kroz Deklaraciju je takođe pohvaljen napredak postignut u vezi sa CEFTA-TCT Zelenim koridorima, a istovremeno su CEFTA strane pozvane da završe pregovore o Dodatnom protokolu 7 o rešavanju sporova (AP7).

Tokom sastanka, Gačević je potvrdila posvećenost CEFTA-e jačanju ekonomija regiona, zagovaranju ekonomske integracije, jačanju trgovine, unapređenju digitalizacije i regionalne saradnje. Ona je zaključila da će CEFTA, na putu regiona ka Evropskoj uniji, nastaviti da služi kao katalizator napretka i usluga regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Podsetimo, nedavno usvojeni Novi plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan prepoznaje CEFTA-u kao centralni mehanizam upravljanja Zajedničkim regionalnim tržištem, jednim od ključnih stubova Plana.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Samsung Electronics predstavlja nove linije Odyssey OLED, Smart Monitor i ViewFinity za 2024. godinu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Haier je zvanični partner Rolan Garosa, Ana Ivanović globalna ambasadorka brenda

Advertiser Serbia5. јун 2024.