Dnevna štampa

„Politika“ slavi 120. rođendan

Dnevna štampa

25. januara 1904. godine izašlo je prvo izdanje „Politike“, najstarijeg dnevnog lista na Balkanu.

 

Svečanošću u beogradskoj Zadužbini Ilije Kolarca u sredu je obeležen 120. rođendan „Politike”, svedoka i čuvara vremena, najstarijeg lista na Balkanu, osnovanog 25.januara pre tačno 120 godina.

O najstarijem listu na Balkanu govorili su direktorka „Politike” Mira Glišić Simić i vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Marko Albunović. Publici je predstavljen i kratki film o bogatoj istoriji lista, a priredbu su svojim nastupom ulepšali đaci mlađih razreda Osnovne škole „Jovan Sterija Popović” iz Novog Beograda, koja zahvaljujući učitelju u penziji Radetu Vitomiroviću decenijama obeležava rođendan „Politike za decu”, najdugovečnije strane posvećene najmlađima.

O „Politici” iz ugla čitaoca na svečanom skupu govorio je Jovan Rukavina iz Šapca, saradnik jedne od najstarijih rubrika našeg lista – Među nama, koja traje gotovo 12 decenija. Publika je imala priliku i da uživa u muzičkom vremeplovu u izvođenju orkestra pod upravom maestra Bojana Suđića.

U ponedeljak, 12. januara po starom kalendaru, 1904. godine, nešto posle dva po podne na beogradskim ulicama pojavio se prvi broj ’Politike’ po ceni od pet para. Ulični prodavci su tog dana prvi put uzvikivali ime ’Politika’. Danas, ceo jedan vek i dve decenije kasnije, ’Politika’ je najstariji dnevni list u ovom delu Evrope. Sigurna sam da među nama nema osobe koja na određeni način nije vezana za ’Politiku’, bilo direktno, ili kroz uspomene na svoje pretke i njihov odnos prema našem listu. Svi mi u sebi nosimo barem delić nasleđa ’Politike’, imajući u vidu koliko je za ovih 120 godina uticala na našu kulturu, jezik, ćirilično pismo, stavove, mišljenja, ali i na odnos prema novinarstvu i javnoj napisanoj i izgovorenoj reči”, rekla je Mira Glišić Simić.

Od prvog dana „Politika” je imala informativnu, ali i obrazovnu ulogu, vaspitavala je generacije, širila njihove vidike, stvarala od njih bolje ljude. Postala je institucija kulture, istakla je Mira Glišić Simić.

’Politika’ je za mene u početku bila izazov, ali je profesionalni angažman prerastao u osećaj pripadnosti i lojalnosti. Biti deo ’Politike’ čini stalni osećaj ponosa, odgovornosti, snažne inspiracije i motivacije, ali i neprekidne stvaralačke treme, kada se nalazite pred velikim izazovom ili pred nečim čemu se neizmerno divite. ’Politika’ pamti vreme pre nas, beleži vreme u kojem živimo i biće hroničar vremena koje je pred nama. Zbog toga je naša misija bila da se jedinstvena istorijska građa sačuva za budućnost. Uspeli smo u tome. Digitalizovali smo milione stranica i fotografija, ne samo istorije Srbije već i čitavog čovečanstva. Tako je ’Politika’ ispunila svoju misiju – da bude svedok i čuvar vremena”, rekla je Mira Glišić Simić, zahvaljujući redakciji i svim zaposlenima u „Politici” koji su profesionalnim, poslovnim, ali i emotivnim angažovanjem posvećeni našem zajedničkom cilju.

Izražavam zahvalnost i duboko poštovanje prema svim čitaocima, među kojima je mnogo onih kojima su naše novine svakodnevna navika bez koje ne mogu, kao i onima koji dele uverenje da je najvažnije da sačuvamo tradiciju za budućnost. Za kraj, želim da s vama podelim reči vlasnika i direktora Darka Ribnikara koje su objavljene u ’Politici’ daleke 1929. godine: ’Na sadašnjim vlasnicima i urednicima je da pravdoljubivu slobodu ’Politike’ brane i čuvaju, izvršavajući time zavet koji su primili od njenih osnivača, braće Ribnikar, koji su za svoju ljubav prema narodu i za tu plemenitu ideju dali i svoje živote”, rekla je na kraju Mira Glišić Simić.

„’Politika’ ovaj značajni jubilej dočekuje kao institucija od nacionalnog značaja, a činjenica da je jedan dnevni list uspeo da održi kontinuitet punih 12 decenija ne može da ne izazove divljenje. Programski okvir iz 1904. godine bio je kratak i jasan: ’Politika’ ne treba da trči za senzacijama, mora da bude informativno pouzdana, da lične odnose tretira ’bez žuči i uvreda’ i da tekstovi na njenim stranicama budu pisani čistim jezikom i korektnim stilom”, rekao je Albunović.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dnevna štampa

The New York Times tuži Open AI i Microsoft za krađu autorskih prava

Advertiser Serbia28. децембар 2023.

„Dnevnik” 81 godinu sa čitaocima

Advertiser Serbia15. новембар 2023.

Dnevni list Večernje Novosti proslavio 70 godina postojanja

Advertiser Serbia16. октобар 2023.

Formirana Wireless Media Group (WMG)

Advertiser Serbia15. септембар 2023.

The Guardian blokirao ChatGPT da prikuplja informacije sa sajta britanskog lista

Advertiser Serbia4. септембар 2023.

Readly – platforma koja nudi pristup više od 7 hiljada digitalnih časopisa i novina

Advertiser Serbia29. август 2023.

Prvi srpski dnevni list, Novine serbske, počele su da izlaze pre 210 godina

Advertiser Serbia13. август 2023.

Facebook i Instagram blokiraju pristup vestima

Advertiser Serbia2. август 2023.

Sprema se potpuna privatizacija Politike

Advertiser Serbia16. јул 2023.

Najstariji list na svetu prestao da izlazi u štampanom izdanju

Advertiser Serbia30. јун 2023.

Nemački list Bild veštačkom inteligencijom planira da zameni više pozicija u firmi

Advertiser Serbia21. јун 2023.

Wiener Zeitung nakon 320 godina prestaje da izlazi u štampanom izdanju

Advertiser Serbia28. април 2023.

PC Press Top50: Najbolje online stvari za 2022. godinu

Advertiser Serbia7. фебруар 2023.

„Dnevnik“ u Matici srpskoj proslavio 80 godina izlaženja

Advertiser Serbia15. новембар 2022.

Instagram na udaru regulatora – kažnjen sa rekordnih 405 miliona evra

Advertiser Serbia6. септембар 2022.