Dr. mreže

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Dr. mreže

Evropska komisija objavila je da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite dece na njenim platformama Facebook i Instagram.

 

Te dve platforme mogle bi da iskoriste slabost i neiskustvo maloletnika i uzrokuju zavisnost, piše u saopštenju Komisije. Jedan od istaknutih problema je i efekat „zečje rupe” koji vas uvlači u sve više i više uznemirujući sadržaj, rekao je zvaničnik Komisije. Osim toga, evropska izvršna vlast takođe je zabrinuta zbog pristupa maloletnika neprimernom sadržaju, kao i zbog ugrožavanja njihove privatnosti.

Dve istrage Facebooka i Instagrama sprovode se u sklopu Zakona EU-a o digitalnim uslugama (DSA), što je opsežni propis o internet sadržaju koji od velikih platformi zahteva da procenjuju i ublažavaju različite rizike koji proizlaze iz korišćenja njihovih usluga, posebno kod dece.

Nismo uvereni da je Meta učinila dovoljno kako bi ispunila obveze prema DSA-u, kako bi ublažila rizike od negativnih učinaka na fizičko i mentalno zdravlje mladih Evropljana na svojim platformama Facebook i Instagram, rekao je evropski poverenik za industriju Thierry Breton.

Breton je objasnio da se „efekt zečje rupe“ stvara kada algoritmi platforme hrane korisnike sadržajem određene vrste – na primer koji dovodi do depresije ili nerealnih slika tela – koji mogu da podstaknu probleme mentalnog zdravlja kod dece. Meta takođe možda ne koristi alate za proveru uzrasta koji su „razumni, razmerni i efikasni“ kako bi sprečili maloletnike da pristupe sadržaju koji je neprikladan za decu, piše u saopštenju Komisije.

Komisija će takođe istražiti ispunjava li kompanija obveze DSA-a za uvođenje odgovarajućih i razmernih mera za obezbeđenje visokog nivoa privatnosti, sigurnosti i zaštite za maloletnike.

Evropska komisija obratiće posebnu pažnju na zadate postavke privatnosti koje Facebook i Instagram imaju za maloletnike, kao i na „dizajn i funkcionisanje sistema preporuka“ koji preporučuju određeni sadržaj prema korisnicima. Ako se utvrdi da je Meta prekršila pravila DSA-a za smanjenje rizika, mogla bi se suočiti s kaznama u visini do šest posto svog globalnog godišnjeg prihoda.

Ta kompanija već je podvrgnuta istragama zbog načina na koji se bavi političkim oglašavanjem uoči nadolazećih izbora za Evropski parlament koji će se održati od 6. do 9. juna. Komisija takođe istražuje TikTok zbog sličnih problema vezanih za zaštitu dece.

Pravila DSA-a za smanjenje rizika odnose se na „vrlo velike internet platforme“, na one s više od 45 miliona aktivnih korisnika mesečno u EU. Druge odredbe DSA-a, kao što je npr. obveza posedovanja mehanizama koji korisnicima omogućuju označavanje nezakonitog sadržaja, takođe se odnosi i na manje platforme. Ali najveće kazne primenjive su samo na vrlo velike platforme.

Praćenje usklađenosti manjih platformi s DSA-om odgovornost je 27 država članica EU-a, dok je Evropska komisija sprovodilac DSA-a za velike platforme. Vrlo velike internet platforme (VLOP) moraju da plaćaju godišnju „naknadu nadzora“ za pokrivanje troškova Komisije, ograničenu na 0,05 posto globalnog godišnjeg prihoda svakog VLOP-a.

 

Izvor: Zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Instagram testira funkciju koja primorava korisnike da gledaju reklame

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Facebook uvodi brojne promene kako bi privukao mlađe korisnike

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Advertiser Serbia29. април 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.

Prihod firme Meta u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 odsto na 36,46 milijardi dolara

Advertiser Serbia25. април 2024.

Bajden potpisao zakon – kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda TikTok

Advertiser Serbia25. април 2024.

ByteDance je potrošio 7 miliona dolara na lobiranje i reklame za borbu protiv zabrane TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia24. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

TikTok „na prodaju“ – ko bi mogao da ga kupi i koliko košta

Advertiser Serbia21. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „#OnlyFarms“ za Udrugu Farmica

Advertiser Serbia14. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „terrapija – Liječimo Zemlju edukacijom“ za Udrugu Terra Hub

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

PC Press Top50: Najbolje online stvari za 2023. godinu

Advertiser Serbia6. фебруар 2024.