Analize

5 ključnih evropskih medijskih trendova u 2024

Analize

Evropski igrači medijske industrije suočavaju se sa nekoliko ključnih odluka u 2024. koje bi mogle da odrede njihov budući uspeh i održivost, jer konkurencija u strimingu nastavlja da pritiska tradicionalnu TV industriju.

 

Iako se očekuje da će se rast pretplate na striming ove godine usporiti, hibridni poslovni modeli uzimaju maha i očekuje se da će veći udeo novih korisnika dolaziti iz nivoa pretplate podržane oglasima. Mnoge medijske kompanije razmatraju opcije besplatne TV (FAST) podržane oglasima, a emiteri, višekanalni operateri i vlasnici sadržaja ulaze na FAST tržište, kažu analitičari S&P Globala.

Medijske kompanije koje se suočavaju sa smanjenjem profitnih marži tražiće mogućnosti za spajanje i akviziciju kako bi izgradile rast širom evropskog kontinenta i usvojile AI tehnologije za poboljšanje operativne efikasnosti. Oglašavanje, koje je i dalje pod pritiskom, postaće deo ponude za video na zahtev pretplate dok strimeri pokušavaju da diverzifikuju svoje tokove prihoda. Što se tiče FAST-a, medijska istraživačka grupa Kagan, koja radi u okviru S&P Global Market Intelligencea, očekuje od emitera i provajdera TV usluga da se potrude da poboljšaju svoju ponudu i prigrabe deo prihoda koji trenutno pripada proizvođačima povezanih TV-a.

Kagan je identifikovao pet ključnih trendova za koje se očekuje da će uticati na donošenje odluka i oblikovati TV i striming video industriju u Evropi 2024. godine.

Hibridni modeli prihoda bi trebalo da povećaju troškove SVOD-a bez oglasa

Nekoliko velikih SVOD igrača, uključujući Netflix Inc., Walt Disney Co. i Warner Bros. Discovery Inc. već nudi planove oglašavanja na odabranim evropskim tržištima. Ove kompanije takođe povećavaju cenu svojih pretplata bez oglasa. Koristeći takve hibridne modele cena, strimeri mogu da pruže više opcija pretplatnicima i drže odliv korisnika pod kontrolom. Konkretno, strimeri biraju tržišta koja nude zadovoljavajući CPM kako bi podržali nivoe oglasa u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi. Očekujemo da će se trend usvajanja hibridnih modela prihoda nastaviti sa drugim velikim igračima koji usvajaju sličnu strategiju, uključujući Amazon.com Inc., koji je nedavno objavio planove za lansiranje Prime Video oglasa na različitim tržištima 2024. godine.

Tradicionalni igrači se okreću FAST-u

Dok proizvođači povezanih televizora kao što je Samsung Electronics Co. Ltd. i LG Corp. trenutno dominiraju FAST tržištem u Evropi, regionalne medijske grupe i emiteri kao što su ITV PLC, ProSiebenSat.1 Media SE i RTL Group SA povećavaju svoje linije FAST kanala. Postojeći davaoci usluge pay TV uključujući VMED O2 UK Ltd., Deutsche Telekom AG Magenta TV u Nemačkoj i Orange Espagne SAU, takođe vide potencijal u sektoru i koriste svoj domet da povećaju svoj tržišni udeo. Oni ili nabavljaju sadržaj direktno iz studija i pokreću sopstvene FAST kanale ili se udružuju sa glavnim FAST platformama kako bi ih integrisali u svoje ekosisteme. Kagan predviđa da će FAST platforme generisati 600 miliona dolara prihoda u 2024. godini, što je više od četiri puta više od iznosa u 2020. godini.

Restrukturiranje Viaplaya, Vivendijevo izdvajanje rezultira većim brojem M&A poslova

Očekuje se da će sve manje profitne marže i potreba za povećanjem opsega nastaviti da podstiče medijske poslove spajanja i preuzimanja ove godine, uključujući više transakcija akviziterskog preduzeća Vivendi SE. Vivendijev Canal+ podstakao je svoje širenje širom Azije, Bliskog istoka i Afrike s preuzimanjem 51% udela u Viu PCCW Ltd. i stjecanjem 12% udela u Viaplay Group AB (publ). Canal+ je nedavno objavio svoju nameru povećanja svog udela u Viaplayu na 25% ili više.

Viaplai je u finansijskim problemima jer nije uspeo da ispuni očekivanja rasta na Baltiku i u Poljskoj. Kompanija je otpustila oko trećine svoje radne snage 2023. i pristala da vrati Premier Sportu imovinu Ujedinjenog Kraljevstva koju je prethodno stekla za 30 miliona funti, uključujući prava na škotski FA kup, plej-of UEFA Lige Evrope 2024. i La Ligu. Nedavno najavljeni plan dokapitalizacije Viaplai grupe ima za cilj da prikupi oko 4 milijarde SEK kapitala i otpiše 2 milijarde SEK duga pošto se SVOD usluga vrati u Nordijske zemlje i Holandiju.

U međuvremenu, Vivendi je najavio svoju nameru da izdvoji TV grupu CANAL + SA i komunikacionu kompanijuV – Cons Nv jer tvrdi da je smanjio svoju procenu nakon prodaje 10% Universal Music Group NV Pershing Square Holdings Ltd. Billa Ackmana. Vivendi trenutno poseduje nešto manje od 10% UMG-a, čija je tržišna kapitalizacija oko 46 milijardi evra.

Medijske kompanije će nastaviti da ulažu u AI

Medijske i tehnološke kompanije kao što su Netflix, Disney i Comcast Corp. prelaze sa mašinskog učenja, koje se uglavnom koristi za personalizovane preporuke i video kodiranje, na generativnu veštačku inteligenciju koja može da kreira potpuno novi sadržaj. Upotreba generativne veštačke inteligencije trebalo bi da dovede do troškovne efikasnosti i da pomogne grupama da poboljšaju svoje finansije. S&P Global Market Intelligence 451 Research procenjuje da će prihod od generativne veštačke inteligencije porasti sa 3,7 milijardi dolara u 2023. na 7,5 milijardi dolara u 2024. godini.

Turbulencije na tržištu TV oglašavanja mogle bi da se nastavi tokom 2024

Inflacija i dalje i dalje ima negativan uticaj na oglašavanje nakon završetka karantina zbog COVID-19, a ne očekuje se da će 2024. ponuditi olakšanja za reklamnu industriju. Dok su neka tržišta u južnoj Evropi — kao što su Francuska, Italija i Španija — zabeležila poboljšanja u ciframa prodaje oglasa, što je dovelo do pozitivnih izgleda za 2024. od kompanija kao što su TF1 SA i MFE-Mediaforeurope NV. Drugi, kao što su RTL Group, ITV PLC i ProsiebenSat1 Media, očekuju da će njihovi godišnji prihodi pasti za do 7% u poređenju sa 2023. Ublažavanje inflatornih pritisaka i specijalni događaji, uključujući Letnje olimpijske igre 2024. u Francuskoj i Evro 2024. mogli bi da pomognu da se oglašavanje poveća ove godine.
 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. maja 2024

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 6. do 12. maja 2024

Advertiser Serbia13. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 25. do 31. marta 2024

Advertiser Serbia1. април 2024.

NIN.rs ostvario milionsku posetu

Advertiser Serbia19. март 2024.

Rast internet kupovine u Srbiji

Advertiser Serbia18. март 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 04. do 10. marta 2024

Advertiser Serbia13. март 2024.

Prvi program RTS-a i dalje najgledaniji – u februaru svakodnevno uz RTS 1 više od 2.600.000 gledalaca

Advertiser Serbia5. март 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 22. do 28. januara 2024

Advertiser Serbia31. јануар 2024.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u 2023

Advertiser Serbia26. јануар 2024.

RATEL benchmark mobilnih mreža

Advertiser Serbia25. децембар 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. novembra 2023

Advertiser Serbia29. новембар 2023.

Gledanost televizije u oktobru 2023

Advertiser Serbia27. новембар 2023.

Dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara

Advertiser Serbia6. новембар 2023.

RTS: U oktobru uz Prvi program svakodnevno dva i po miliona gledalaca

Advertiser Serbia2. новембар 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 23. do 29. oktobra 2023

Advertiser Serbia1. новембар 2023.