Dr. mreže

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Dr. mreže

Zahvaljujući naprednom algoritmu TikTok dobro zna šta je korisnicima zanimljivo te im predlaže sadržaj koji će ih zalepiti za ekran.

 

Iako je sudbina TikToka u SAD-u trenutno nepoznata, jedna stvar je izvesna – ByteDance neće prodati svoju aplikaciju drugim kompanijama. Kao najvažniji razlog, prema izvorima Reutersa, spominje se algoritam te društvene mreže koji je jedan od glavnih razloga uspeha TikToka. Kako to može potvrditi većina korisnika ove mreže, algoritam im konstantno prikazuje i predlaže video zapise koji su im zanimljivi, zbog čega konstantno skroluju i gledaju nova videa.

Kako su u razgovoru za Reuters komentarisali naučnici i bivši zaposleni u kompaniji, kompanije, za uspeh TikToka, osim samog algoritma, važan je i način na koji taj algoritam radi s formatom kratkih video zapisa. Dok su druge društvene mreže poput Facebooka i Instagrama ranije naglasak stavile na povezivanje korisnika s njihovim prijateljima i sadržajem koji prijatelji objavljuju, TikTok je fokusiran na prepoznavanje interesovanja korisnika. Umesto da im se prikazuje sadržaj njihovih prijatelja, u prvom planu je sadržaj koji će im biti zanimljiv.

TikTokov algoritam, prema profesorici sa univerziteta iz Utrechta Catalini Goanta, baziran je na tzv. “signalima interesovanja” te je dodatno poboljšan zahvaljujući samom formatu kratkih videa koji omogućuje veću dinamičnost algoritma i brže prepoznavanje promena njegovih interesovanja. Takođe, kako je reč o kratkim videima, TikTok može o interesovanjima korisnika učiti puno brže za razliku od npr. YouTubea na kojem su video zapisi puno duži pa je potrebno više vremena da algoritam prepozna interesovanje korisnika.

Još jedna uspešna taktika jeste podsticanje korisnika na stvaranje javnih grupa putem hashtagova jer tako mogu više naučiti o interesovanjima, ponašanju i ideologiji korisnika, objasnio je profesor s Carnegie Mellon Universityja Ari Lightman.

Zahvaljujući kratkim video zapisima, TikTok može lakše eksperimentisati s video zapisima za koje algoritam smatra da nisu u skladu s korisnikovim interesovanjima. Ako im se takvi video zapisi ne svide, korisnici samo skroluju dalje, a ako prepoznaju da su im zanimljivi, onda će predlagati više takvog sadržaja, što sve na kraju utiče na vreme koje TikTokeri provode na tok aplikaciji.

Kao još još jedan razlog uspeha TikToka stručnjaci s kojima su razgovarali novinari naglašavaju i činjenicu da ova aplikacija koristi algoritam sličan onom koji koristi platforma Douyin. Reč je o kineskoj verziji TikToka koja je predstavljena još 2016. godine, a specifična je po načinu na koji su označavali sav sadržaj. Naime, među prvim su kompanijama počeli s manualnim označavanjem svakog objavljenog video zapisa, kao i svih korisnika na osnovu njihovih interesovanja, odnosno video zapisa koje su gledali.

S obzirom na to da je označavanje sadržaja i korisnika jako naporan i vremenski zahtevan posao, kineske kompanije su bile u prednosti pred severnoameričkim kompanijama i društvenim mrežama zbog jeftinije i brojnije radne snage u Kini, objasnio je jedan od bivših direktora ByteDancea Yikai Li, naglasivši kako je ta kompanija istu taktiku primenila i na TikTok.

Pred TikTokom su u SAD-u sada neizvesni dani. S jedne strane političari ovu platformu vide kao pretnju nacionalnoj sigurnosti, korisnici ne žele njeno gašenje, dok ByteDance ne želi da preda i proda svoj algoritam konkurentima, pogotovo ne američkim kompanijama.
 

Priredio: Hrvoje Jurman
Izvor: Reuters

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Instagram testira funkciju koja primorava korisnike da gledaju reklame

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Facebook uvodi brojne promene kako bi privukao mlađe korisnike

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.

Prihod firme Meta u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 odsto na 36,46 milijardi dolara

Advertiser Serbia25. април 2024.

Bajden potpisao zakon – kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda TikTok

Advertiser Serbia25. април 2024.

ByteDance je potrošio 7 miliona dolara na lobiranje i reklame za borbu protiv zabrane TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia24. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

TikTok „na prodaju“ – ko bi mogao da ga kupi i koliko košta

Advertiser Serbia21. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „#OnlyFarms“ za Udrugu Farmica

Advertiser Serbia14. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „terrapija – Liječimo Zemlju edukacijom“ za Udrugu Terra Hub

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

PC Press Top50: Najbolje online stvari za 2023. godinu

Advertiser Serbia6. фебруар 2024.