Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Ako želimo sebi dobro, nećemo pristati na loše raspisane pitch-eve, smanjenje cijena, srozavanje kreativnih procesa“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Jeleni Fiškuš, Kreativnoj Direktorici i Seanu Poropatu, Kreativnom Direktoru agencije Studio Sonda…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Ovo je za nas sigurno godina koju ćemo zauvijek pamtiti i koja će predstavljati prekretnicu u poslovanju Sonde, godina koju smo proveli na gradilištu, s kacigama na glavi, metrom u ruci i zaštitnim čizmama u blatu. U 2020-oj izgrađen je naš Sonda kreativni centar u Vižinadi koji, osim što će postati dom našeg kreativnog studija, planiramo da u idućim godinama postane mjesto slavlja kreativnosti u svim pogledima djelovanja, i za sve uzraste.

I dok smo 2020-u posvetili radovima na gradilištu, iduću ćemo godinu posvetiti razvoju programa i to će biti u našem fokusu, pa nešto više o samom projektu možete očekivati u idućem blagdanskom intervjuu.

Što se samih klijenata i projekata tiče, fizički radovi nisu umanjili one umne, pa smo odradili lijepe i drage nam projekte za Ledo/Frikom, gdje smo sudjelovali od samog plasmana novog proizvoda KING čašica na regionalno tržište i dizajna ambalaže preko cjelovite kampanje koja se morala naposlijetku prilagoditi COVID uvjetima, a sve smo na kraju zaokružili i jednim respektabilnim Red Dot-om. Radili smo i zanimljive stvari za Radensku i njihov održivi projekt pošumljvanja, lansirali novo piće ORAketu, ponovo dizajniramo novu kolekciju skija za Elan… To je što se tiče šire priče i većih projekata na regionalnoj, ili čak globalnoj razini… Posebna pohvala ide zdravim brendovima poput B!iteMe energetskih pločica ili Niksen cjelovitog nutrisionističkog i wellbeing projekta koje 2020-a nije spriječila da krenu i istupe na tržište, a za koje smo radili cjeloviti brending, pakiranja i strategiju. Kao i uvijek, oduševili su nas naši lokalni vinari i poljoprivrednici poput Piquentuma, Veralde, Berbe itd… koji su dokaz kako se sve više počinje shvaćati važnost strategija i komuniciranja na razini OPG-ova i obrtnika te koliko mogu doprinijeti razvoju njihova poslovanja. Zatim smo s veseljem komunikaicijski i strateški podržali naš lokalni ICT sektor koji se u Istri pojavio kao potrebna alternativa turizmu. Naposlijetku, tu je i naša porečka gradska knjižnica s kojom radimo već preko desetljeća, i koja je u doba COVID-a potegnula kampanju kakve se ne bi posramio nijedan svjetski brend i time još jednom dokazala kako nema velikih i malih projekata. Još jedan nama značajan projekt je #jedvacekam, humaniratnog karaktera, koji je bar malo uljepšao tmurnu svakodnevnicu poduzetnicima u doba prvog COVID lockdown-a, a koji smo odradili za HURAu skupa s kolegama iz Humana i IZone-a.

Na kraju, važna stvar koje se moramo sjetiti jest da nas je Eurobest promovirao putem svojih kanala kao primjer dobre prakse za nagradu koju smo dobili za Piqunetum vina…. Drugim riječima, bila je ovo dinamična godina na koju, kada podvučemo crtu, možemo biti ponosni.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Godina je bila izazovna u svakom pogledu, ali i prilika za sve one koji su bili dovoljno hrabri da ne pokleknu pred masovnom panikom i pametno razmisle o mogućnostima i transformacijama koje im trenutna situacija može pružiti. Mišljenja smo da za one koji su dosljedni u promicanju istinskih vrijednosti iza kojih stoje i svojim djelovanjem su se kroz minulo razdoblje uspjeli usaditi u srca korisnika, za njih nema, niti je bilo, bojazni. Neki projekti su ostali jer smo zajedno iznašli načina da se ostvare, da proizvodi i usluge naših klijenata svejedno dopru do korisnika, neki su otpali jer ipak dolazimo iz regije u kojoj je turizam ključna djelatnost, a sezona je bila najblaže rečeno – skraćena. Ali neki novi projekti su se dogodili upravo jer u ljudi shvatili važnost pravodobnih reakcija u datim okolnostima i osvijestili koliko je važno da u napetim situacijama budu blizu svojim korisnicima.

Gospodarska i društveno politička klima, usitinu zanimljivo, variraju od općeg straha i panike na svim poljima, do neke nevjerojatne snage i gotovo nadrealnog optimizma koji, poput kakvog adrenalinskog boost-a, u opasnosti, sve nas tjera da budemo brži, bolji, jači, agilniji, snalažljiviji, kreativniji, naravno, onoliko koliko tko može u datim okolnostima.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Poboljšanje uvjeta možemo donijeti samo sami sebi, neće se dogoditi neki magični preokret izvana koji će na pladnju kreativnoj industriji ponuditi bezuvjetno blagostanje. To znači da si ga moramo priskrbiti sami, svi moramo dobro stati i razmisliti o uvjetima u kojima radimo, o kompromisima na koje pristajemo.

Ako želimo sebi dobro, nećemo pristati na loše raspisane pitch-eve, smanjenje cijena, srozavanje kreativnih procesa. Dok to budemo dozvoljavali, nemojmo očekivati promjene.

Bilo bi dobro da se svi zamislimo o načinima reagiranja na upite kada ne idu u smijeru da od agencija/kreativaca i klijenata učine partnere. A kada smo partneri, i postoji uzajamno poštovanje, velike stvari se događaju.
Osim navedenog, važno je da nikada, i kada smo najumorniji ne odustanemo od pokušaja ukazivanja na pozitivne promjene i trendove našim klijentima, da puno razgovaramo o načinu na koji trebaju stati iza svojih brendova, proizvoda i usluga. Ti načini se mijenjaju, i ono na što su navikli do jučer, ukoliko se pravovremeno ne transformira kroz komunikaciju, može postati uteg za poslovanje, dok pametna reakcija može učiniti čuda. Korisnici su kritičniji i educiraniji no ikada i treba osvijestiti što su novi trendovi u dizajnu i komunikaciji, a zatim ih i znati primjeniti. Nikada nismo žalili truda objašnjavati, komunicirati, ukazivati pa kada i ne uspijemo, barem znamo da smo dali sve od sebe.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Optimistično se nadamo da će netko stisnuti play nakon pause i da će svi nastaviti gdje su stali, a ako to nije moguće, naći načina dignuti se i nadoknaditi što bezbolnije propuštene korake. Komunicirati i stvarati se mora, no sigurno je da će se mijenjati do sada ustaljeni, utabani putevi, okrenuti se u novome smijeru. Neki će iz date situacije izvući pouku ili je okrenuti u svoju korist.

Što se nas tiče, u idućoj godini želimo razraditi priču oko kreativnog centra, a vezano uz sam Studio Sonda, želimo da nam dolaze klijenti koji su spremni da budemo partneri, očekuju duboko promišljanje o njihovom preoblematici i spremni su na hrabra rješenja koja donose realne i utemeljene rezultate.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Svima želimo da budu dovoljno hrabri i kreativni, kreativnost je kroz povijest dokazala da, kada je ispravno vođena, može preokrenuti i najbezizlaznije situacije, pronaći rješenja. Ta hrabrost u snalaženju i iznalaženju dovitljivih rješenja, to je ono na što možemo i moramo utjecati. Od onoga na što ne možemo utjecati, želimo prije svega svima puno zdravlja, i da se čim prije vrate zagrljaji i putovanja koja nam nedostaju do ludila.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Studiu Sonda Zlato na BalticBest-u!

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Kako smo napravili „hajp“ oko povratka u školu?

Advertiser Serbia15. septembra 2021.

Preminuo Miloje Sekulić, jedan od pionira digitalnog PR-a i konsaltinga u Srbiji

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

V+O otvara novu kancelariju u Severnoj Makedoniji i širi svoje prisustvo u Jugoistočnoj Evropi

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

DIRECT MEDIA OBELEŽAVA JUBILEJ: Dvadeset godina gradimo tržište advertajzinga

Advertiser Serbia6. septembra 2021.

New Moment pokrenuo kampanju za spas hrane

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Upoznaj novi ukus – savršeni mix voća, čokolade i Plazme

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja je dokazala da mala lokalna biblioteka može da postane velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

Advertiser Serbia12. avgusta 2021.

DANIEL ACKERMANN: „Reorganizacija Degordiana nam omogućava da imamo mnogo kompleksnije usluge, mnogo veću kvalitetu, skalabilnost i znanje“

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Studio Sonda za KING sladolede dizajnirao sva nova pakovanja i prateću #breaKINGrules regionalnu kampanju

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Top 5 SRPSKIH Youtuber-a ovog leta

Advertiser Serbia4. avgusta 2021.

Nova kampanja kompanije Alma Quattro #LicaOvogGrada

Advertiser Serbia28. jula 2021.

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.