Agencije

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Sean Poropat i Ivan Golubić će biti među stručnjacima iz celog sveta koji će ocenjivati prošlogodišnju globalnu kreativnu produkciju, objavio je Cannes Lions. Hrvatski stručnjaci jedini su predstavnici zemalja regije koji su prošli strogu kansku selekciju.

 

Najveći svetski festival kreativnosti Cannes Lions, koji se ove godine održava od 17. do 21. juna, u svoj ugledni žiri je pozvao čak dva predstavnika hrvatske kreativnosti. Ivan Golubić (Associate Creative Director, Bruketa&Žinić&Grey) pridružiće se žiriju kategorije Print & Publishing, dok će Sean Poropat (Chief Creative Director & Co-Owner, Studio Sonda) žirirati u sklopu kategorije Outdoor. Ova dva ugledna kreativca, nakon stroge kanske selekcije, pridružiće se globalnom žiriju koji će se sastojati od vodećih stručnjaka s čak 75 tržišta, a odabiraće projekte koji će se naći u užem izboru takmičenja.

Četiri hrvatske agencije – Imago Ogilvy, Studio Sonda, EssenceMediacom i Bruketa&Žinić&Grey – do sada su za svoj kreativni rad osvojile kanske lavove, najprestižniju nagradu kreativne industrije globalno, a ovo je već treća godina zaredom kako Cannes Lions prepoznaje kvalitet hrvatskih kreativaca i pozivanjem u svoj stručni žiri: prva je predstavnica hrvatske kreativnosti u kanskom žiriju bila Jelena Fiškuš 2022. godine, a prošle godine u žiriranju kako Cannes Lionsa tako i takmičenja Cannes Young Lions iz Hrvatske su učestvovali Davor Bruketa i Damir Ciglar, ujedno jedini predstavnici u žiriju iz cele regije.

„Poziv hrvatskih predstavnika u Cannes žiri već treću godinu zaredom smatram pokazateljem da se u našoj struci događaju mali, ali sigurni pomaci koji govore u prilog tome da kao zajednica ipak u određenoj mjeri rastemo i napredujemo po pitanju promišljanja i kvalitete radova. Poziv u žiriranje dolazi nastavno na određeni broj osvojenih nacionalnih lavova i, premda ih je izuzetno teško osvajati u društvu čija kultura tržišnog komuniciranja ipak još ima prostora za napredak i hrabrost, ne možemo osporiti da se promjene događaju te da otvaramo puteve za neke buduće generacije. Time ovaj poziv kao predstavniku jedine nezavisne agencije koja je u Hrvatskoj osvojila kanskog lava, i to po drugi put za nas iz Studija Sonda, predstavlja ogroman uspjeh, priznanje i čast“, poručio je je Sean Poropat.

Hrvatska oglašivačka industrija najveća je u regiji i konstantno unapređuje kvalitet. U poslednjih nekoliko godina hrvatski se projekti ističu u regiji po osvajanju nagrada i priznanja – osim na najvećem svetskom festivalu kreativnosti u Cannesu – i na brojnim međunarodnim strukovnim takmičenjima. Za regionalnu kreativnost je značajno i takmičenje BalCannes, koje se već drugu godinu održava na Danima komunikacija, gde su agencije iz Hrvatske osvojile najveći broj priznanja.

„Ovo veliko priznanje jasan je odraz kontinuiranog rada ne samo nas i naših agencija, već i cijele hrvatske oglašivačke industrije koja se, prvenstveno zahvaljujući trudu i angažmanu HURA-e, pozicionira kao relevantan sudionik na globalnoj sceni“, dodao je Ivan Golubić.

Napredak cele hrvatske komunikacijske i kreativne struke reflektira se u povećanom broju stranih narudžbina, međunarodnim priznanjima i članstvima u žirijima međunarodnih takmičenja. Renesansu industrije reflektuju i Dani komunikacija, nekad okupljanje lokalnih stručnjaka, a danas jedno od vodećih regionalnih događanja koje privlači publiku kvalitetom sadržaja koji obezbeđuju neki od najboljih stručnjaka iz celog sveta.

Cwo popis članova žirija ovogodišnjeg Cannes Lionsa pogledajte na zvaničnim stranicama: canneslions.com/awards/jury, a sve informacije o festival dostupne su na canneslions.com.

Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) je vodeće strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj. Članice HURA-e neke su od najboljih i najnagrađivanijih nacionalnih agencija. HURA organizuje nacionalni festival tržišnog komuniciranja Dane komunikacija s pripadajućim takmičenjima Effie, IdejaX, MIXX i Young Lions, marketinšku akademiju HOWtoWOW, regionalnu reviju reklamnih agencija BalCannes, redovne edukacije i mnoge druge projekte. Bori se za poboljšanje tržišnih uslova i napredak čitave industrije, što uključuje lobističke aktivnosti, pregovaranje sa zakonodavcem, promociju struke, brojna istraživanja i statistike u industriji, savetovanje i drugo. Izvan granica deluje u sklopu svetskog udruženja agencija VoxComm, EACA-e (Europskog udruženja agencija za tržišno komuniciranje), ekskluzivni je predstavnik organizacija Cannes Lions i Effie Worldwide za Hrvatsku te je kroz Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia deo svetske mreže IAB Global Network.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.