Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ROBERT BOHINEC, Futura DDB: „Ako još niste, počnite stvarati velike ideje i roboti vas neće zamijeniti“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Robert Bohinec, Kreativni Direktor agencije Futura DDB…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

Futura DDB je bila proglašena za agenciju godine na Slovenskom festivalu oglašavanja, a istovremeno je dobila i Best of show za projekat Mlečne knjige, koji smo osmislili za našeg najvećeg klijenta Spar Slovenija. To je Sparu omogućilo, da osvoji nagradu i za marku godine. Istodobno, ovaj je projekat nagrađen brončanom nagradom na prestižnom međunarodnom festivalu Cresta i kristalnom nagradom na najvećem azijskom festivalu AdStars. Ovim postignućima će Mlečne knjige možda postati i Guinness-ove. Također bih spomenuo Projekat 68 kg, koji smo također pripremili za Spar Slovenija. Dobio je velik publicitet u prime-time terminu i tako sveže osvestio odbačenu hranu u Sloveniji. Projekti za druge klijente također su bili kreativno uspešni. Na svim projektima pokušavamo rešiti komunikacijske izazove na istaknute i neviđene načine.

Dajte ocenu rezultata rada slovenačke advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Sloveniji, uz obrazloženje

– U Sloveniji su radovi na zadovoljavajućoj razini za tako malo tržište. Prije nekoliko dana bio sam vrlo ugodno iznenađen s kampanjom tvrtke Triglav osiguranje. Reč je o legendarnom dugogodišnjem sponzoru skijaških letova u Planici, kojeg Slovenci obožavaju. Budući, da zabrana nije dopuštala prisutnost gledatelja na utakmici, kampanja je pozvala navijače, da putem Zooma postanu dio digitalne tribine. Ovaj potez mi se jako svidio, jer je Triglav u Sloveniji poznat po tome što svake godine besplatno vodi 3.000 školaraca iz slovenskih osnovnih škola na utakmicu (prije 23 godine sam i ja učestvovao kao školarac i bilo je nezaboravno). Triglav je tako dokazao da, unatoč teškim situacijama, ispunjava svoja obećanja i izvršava ih na suvremen način. To je sve što si kao osiguranik želim od osiguravajuće tvrtke.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue- collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Svaka marka treba velike ideje ako se želi uspešno obratiti svojim kupcima u poplavi informacija. Ako ste kreativac s velikim idejama, mislim da se ne trebate brinuti za budućnost. Ako još niste, počnite stvarati velike ideje i roboti vas neće zamijeniti. Barem ne još.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Većina oglašivača sledi trendove i želi se istaknuti svojim brendom. Ako primete, da agencija radi izvanredne projekte, obično ih pozovu barem na pitch. Stoga se pobrinu, dali bi kreativnost agencije mogla funkcionirati i za njihov brend.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Trenutno više ne postoji izreka kuća – posao. Sada se u kući radi posao. Pandemija nas je prisilila drugačije realizirati neke već odobrene projekte. Ali to je bila i inspiracija za uspješnu interaktivnu kampanju koju smo kreirali za Moemax. Kad se je dogodio prvi lockdown, našalili smo se i u obliku zabavnog mobilnog kviza tražili od ljudi da saznaju kakva su vrsta karantinskog turista. Svim turistima u karanteni zajedničko je, da su kod kuće. Moemax je tvrtka za kreativnu opremu kod kuće – zato smo im se obratili na ovaj način.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Većina kreativaca verovatno će odgovoriti da im se sviđa oglašavanje Burger King-a. A ja volim nedavnu Nord DDB kampanju za McDonalds, jer je teže biti maštovit kad niste izazivač. McDonalds podržava „Golden arches“ frizure, jer osobe s takvom frizurom reklamiraju veliki M iz McDonaldsa. Setite se frizura Brada Pitta, Lea Di Caprija i Davida Beckhama 90-ih. Već tada su sa svojim frizurama reklamirali McDonalds. Briljantna ideja, koja je također nadograđena prvim frizerskim salonom McDonalds usred Stockholma u koji su korisnici mogli čak i virtualno ući. Istobremeno su kreirali i AI aplikaciju koja otkriva ima li osoba na fotografiji odgovarajuću frizuru sa razdeljkom. Ako ima, nagrađuje korisnika besplatnim Big Macom.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– They can lock down our bodies, but they can’t lock down our creative spirits. Sretna 2021!

 

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.