Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „Trebalo bi raditi sa više poverenja klijenata u agencije i više ideje o saradnji a ne o angažovanju“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Branislavu Čerubdžiću, Co-Founder-u & Managing Director-u agencije Homepage.Creative.Digital.…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Čudno i neočekivano, daleko od načina rada na koji smo navikli. U jednom trenutku smo išli na sastanke, davali ponude i radili uobičajene agencijske, ali i životne aktivnosti, a u drugom smo bili u lockdown-u, na Zoom sastancima, razmišljajući koji je to sadržaj primeren za našeg klijenta, na primer tržni centar u kome 85% prodavnica ne radi.
U svemu tome smo brend dečije hrane Baby Food Factory – Nutrino uspeli da postavimo, evo već na sedmom tržištu, a potrudili smo se da ni drugi klijenti ni bendovi sa kojima sarađujemo ne trpe zbog činjenice da već mesecima dobar deo tima radi u #stayathome režimu.

Sem toga, projekat na kome se uveliko radilo od jeseni prošle godine ugledao je svetlo dana – lansirali smo našu Homepage Academy. Sa ovim projektom želimo da u budućnosti prenosimo preduzetnička, poslovna, kao i znanja i iskustva iz marketinga i digitala nastala u radu na konkretnim projektima i klijentima.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Ovo je godina snalaženja i prisilne digitalizacije. Kažem prisilne jer su se i oni kojima veb nikada nije bio blizak ni jača strana bacilli na njega u nadi da će bar tu nadoknaditi gubitke koje su trpeli u oflajnu. Treba napomenuti i ponašanje kupaca koji su u početku krize kupovali isključivo neophodno i gomilali proizvode kakav je već legendarni toalet papir. Kao primer, čitav jedan segment marketinga je morao da stane, na event-e mislim, i da se prilagođava putem nekih kombinacija već snimljenih materijala ili striminga sa gledaocima kod kuća. Sa druge strane shop na sajtu je postao “must have”, makar sve što je potrebno da bi funkcionisao (dobra logistika na primer) mahom nisu postojali, kao ni svest o njihovom značaju.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Priča je, kao i uvek, dvosmerna. Agencije za tržišno komuniciranje “drže svoju busiju” radeći, pa i prodajući ono što najbolje znaju. To mahom nije ono što klijentima treba. Sa druge strane klijenti su vrlo oprezni, boje se inovacija i nije im lako da kontrolu prepuste agencijama.

Mislim da bi u narednoj, i svim onim godinama iza nje, trebalo raditi sa više poverenja i više ideje o saradnji a ne o angažovanju.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Pretpostavljam da će vam se odgovori na ovo pitanje vrteti mahom oko opštih mesta i da, i nama je pandemija i svi poremećaji u toku ljudi i roba na prvom mestu kad razmišljamo o planiranju naredne godine. Pa opet ako posmatramo marketing kao miks brand i engagement aktivnosti, posle prvog šoka, bilo je i te kako prostora da se deluje.
Evo i primera. Budući da je inicijalna prolećna kampanja, koja je trebalo da bude usmerena na proizvod koji je idealan za poneti i za konzumaciju outdoor, morala biti odložena usled pandemije virusa korona – reagovali smo brzo. Odgovorili smo na novonastalu situaciju u kojoj se sve aktivnosti fokusiraju na digital i došli na ideju kako da u vreme pandemije, ulepšamo i olakšamo deci i njihovim roditeljima ostanak kod kuće.
Verujemo da će ovakvih projekata biti i u narednoj godini.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Naravno osim zdravlja i sreće, želim vam da zadržite energiju za promene – jer su se one pokazale kao velike i ozbiljne u prošloj godini.

Da budete hrabri, istražujete i ne gubite nadu koliko god nekada situacija bila loša. I da, želim da vas vidim na programima Homepage Academy.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Studiu Sonda Zlato na BalticBest-u!

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Kako smo napravili „hajp“ oko povratka u školu?

Advertiser Serbia15. septembra 2021.

Preminuo Miloje Sekulić, jedan od pionira digitalnog PR-a i konsaltinga u Srbiji

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

V+O otvara novu kancelariju u Severnoj Makedoniji i širi svoje prisustvo u Jugoistočnoj Evropi

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

DIRECT MEDIA OBELEŽAVA JUBILEJ: Dvadeset godina gradimo tržište advertajzinga

Advertiser Serbia6. septembra 2021.

New Moment pokrenuo kampanju za spas hrane

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Upoznaj novi ukus – savršeni mix voća, čokolade i Plazme

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja je dokazala da mala lokalna biblioteka može da postane velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

Advertiser Serbia12. avgusta 2021.

DANIEL ACKERMANN: „Reorganizacija Degordiana nam omogućava da imamo mnogo kompleksnije usluge, mnogo veću kvalitetu, skalabilnost i znanje“

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Studio Sonda za KING sladolede dizajnirao sva nova pakovanja i prateću #breaKINGrules regionalnu kampanju

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Top 5 SRPSKIH Youtuber-a ovog leta

Advertiser Serbia4. avgusta 2021.

Nova kampanja kompanije Alma Quattro #LicaOvogGrada

Advertiser Serbia28. jula 2021.

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.