Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „Trebalo bi raditi sa više poverenja klijenata u agencije i više ideje o saradnji a ne o angažovanju“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Branislavu Čerubdžiću, Co-Founder-u & Managing Director-u agencije Homepage.Creative.Digital.…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Čudno i neočekivano, daleko od načina rada na koji smo navikli. U jednom trenutku smo išli na sastanke, davali ponude i radili uobičajene agencijske, ali i životne aktivnosti, a u drugom smo bili u lockdown-u, na Zoom sastancima, razmišljajući koji je to sadržaj primeren za našeg klijenta, na primer tržni centar u kome 85% prodavnica ne radi.
U svemu tome smo brend dečije hrane Baby Food Factory – Nutrino uspeli da postavimo, evo već na sedmom tržištu, a potrudili smo se da ni drugi klijenti ni bendovi sa kojima sarađujemo ne trpe zbog činjenice da već mesecima dobar deo tima radi u #stayathome režimu.

Sem toga, projekat na kome se uveliko radilo od jeseni prošle godine ugledao je svetlo dana – lansirali smo našu Homepage Academy. Sa ovim projektom želimo da u budućnosti prenosimo preduzetnička, poslovna, kao i znanja i iskustva iz marketinga i digitala nastala u radu na konkretnim projektima i klijentima.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Ovo je godina snalaženja i prisilne digitalizacije. Kažem prisilne jer su se i oni kojima veb nikada nije bio blizak ni jača strana bacilli na njega u nadi da će bar tu nadoknaditi gubitke koje su trpeli u oflajnu. Treba napomenuti i ponašanje kupaca koji su u početku krize kupovali isključivo neophodno i gomilali proizvode kakav je već legendarni toalet papir. Kao primer, čitav jedan segment marketinga je morao da stane, na event-e mislim, i da se prilagođava putem nekih kombinacija već snimljenih materijala ili striminga sa gledaocima kod kuća. Sa druge strane shop na sajtu je postao “must have”, makar sve što je potrebno da bi funkcionisao (dobra logistika na primer) mahom nisu postojali, kao ni svest o njihovom značaju.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Priča je, kao i uvek, dvosmerna. Agencije za tržišno komuniciranje “drže svoju busiju” radeći, pa i prodajući ono što najbolje znaju. To mahom nije ono što klijentima treba. Sa druge strane klijenti su vrlo oprezni, boje se inovacija i nije im lako da kontrolu prepuste agencijama.

Mislim da bi u narednoj, i svim onim godinama iza nje, trebalo raditi sa više poverenja i više ideje o saradnji a ne o angažovanju.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Pretpostavljam da će vam se odgovori na ovo pitanje vrteti mahom oko opštih mesta i da, i nama je pandemija i svi poremećaji u toku ljudi i roba na prvom mestu kad razmišljamo o planiranju naredne godine. Pa opet ako posmatramo marketing kao miks brand i engagement aktivnosti, posle prvog šoka, bilo je i te kako prostora da se deluje.
Evo i primera. Budući da je inicijalna prolećna kampanja, koja je trebalo da bude usmerena na proizvod koji je idealan za poneti i za konzumaciju outdoor, morala biti odložena usled pandemije virusa korona – reagovali smo brzo. Odgovorili smo na novonastalu situaciju u kojoj se sve aktivnosti fokusiraju na digital i došli na ideju kako da u vreme pandemije, ulepšamo i olakšamo deci i njihovim roditeljima ostanak kod kuće.
Verujemo da će ovakvih projekata biti i u narednoj godini.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Naravno osim zdravlja i sreće, želim vam da zadržite energiju za promene – jer su se one pokazale kao velike i ozbiljne u prošloj godini.

Da budete hrabri, istražujete i ne gubite nadu koliko god nekada situacija bila loša. I da, želim da vas vidim na programima Homepage Academy.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.