Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „Trebalo bi raditi sa više poverenja klijenata u agencije i više ideje o saradnji a ne o angažovanju“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Branislavu Čerubdžiću, Co-Founder-u & Managing Director-u agencije Homepage.Creative.Digital.…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Čudno i neočekivano, daleko od načina rada na koji smo navikli. U jednom trenutku smo išli na sastanke, davali ponude i radili uobičajene agencijske, ali i životne aktivnosti, a u drugom smo bili u lockdown-u, na Zoom sastancima, razmišljajući koji je to sadržaj primeren za našeg klijenta, na primer tržni centar u kome 85% prodavnica ne radi.
U svemu tome smo brend dečije hrane Baby Food Factory – Nutrino uspeli da postavimo, evo već na sedmom tržištu, a potrudili smo se da ni drugi klijenti ni bendovi sa kojima sarađujemo ne trpe zbog činjenice da već mesecima dobar deo tima radi u #stayathome režimu.

Sem toga, projekat na kome se uveliko radilo od jeseni prošle godine ugledao je svetlo dana – lansirali smo našu Homepage Academy. Sa ovim projektom želimo da u budućnosti prenosimo preduzetnička, poslovna, kao i znanja i iskustva iz marketinga i digitala nastala u radu na konkretnim projektima i klijentima.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Ovo je godina snalaženja i prisilne digitalizacije. Kažem prisilne jer su se i oni kojima veb nikada nije bio blizak ni jača strana bacilli na njega u nadi da će bar tu nadoknaditi gubitke koje su trpeli u oflajnu. Treba napomenuti i ponašanje kupaca koji su u početku krize kupovali isključivo neophodno i gomilali proizvode kakav je već legendarni toalet papir. Kao primer, čitav jedan segment marketinga je morao da stane, na event-e mislim, i da se prilagođava putem nekih kombinacija već snimljenih materijala ili striminga sa gledaocima kod kuća. Sa druge strane shop na sajtu je postao “must have”, makar sve što je potrebno da bi funkcionisao (dobra logistika na primer) mahom nisu postojali, kao ni svest o njihovom značaju.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Priča je, kao i uvek, dvosmerna. Agencije za tržišno komuniciranje “drže svoju busiju” radeći, pa i prodajući ono što najbolje znaju. To mahom nije ono što klijentima treba. Sa druge strane klijenti su vrlo oprezni, boje se inovacija i nije im lako da kontrolu prepuste agencijama.

Mislim da bi u narednoj, i svim onim godinama iza nje, trebalo raditi sa više poverenja i više ideje o saradnji a ne o angažovanju.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Pretpostavljam da će vam se odgovori na ovo pitanje vrteti mahom oko opštih mesta i da, i nama je pandemija i svi poremećaji u toku ljudi i roba na prvom mestu kad razmišljamo o planiranju naredne godine. Pa opet ako posmatramo marketing kao miks brand i engagement aktivnosti, posle prvog šoka, bilo je i te kako prostora da se deluje.
Evo i primera. Budući da je inicijalna prolećna kampanja, koja je trebalo da bude usmerena na proizvod koji je idealan za poneti i za konzumaciju outdoor, morala biti odložena usled pandemije virusa korona – reagovali smo brzo. Odgovorili smo na novonastalu situaciju u kojoj se sve aktivnosti fokusiraju na digital i došli na ideju kako da u vreme pandemije, ulepšamo i olakšamo deci i njihovim roditeljima ostanak kod kuće.
Verujemo da će ovakvih projekata biti i u narednoj godini.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Naravno osim zdravlja i sreće, želim vam da zadržite energiju za promene – jer su se one pokazale kao velike i ozbiljne u prošloj godini.

Da budete hrabri, istražujete i ne gubite nadu koliko god nekada situacija bila loša. I da, želim da vas vidim na programima Homepage Academy.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.