Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVAN TUŠEK, Saatchi & Saatchi Hrvatska: „Kvaliteta kreativne komunikacije se zanemaruje, a očekuju se rezultati i očekuju se što brže i što više“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivan Tušek, Group Creative Director agencije Saatchi & Saatchi Hrvatska…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Iako sam se agenciji pridružio tek krajem godine, dobro sam upoznat s njenim radom i mogu reći da je ovo bila uspješna godina za Saatchi & Saatchi. Dobili smo nekoliko novih velikih klijenata, kao i nagrade na velikim domaćim i regionalnim festivalima. Izdvojio bih “Dual purpose for a higher purpose” kampanju za klijenta Violetu koji je na Balcannesu dobio pet velikih nagrada, između kojih i nagradu za najbolji regionalni projekt.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Mislim da je scena bila produktivna koliko je mogla biti s obzirom na godinu kakvu smo imali. Na festivalima su se mogli vidjeti stvarno dobri case-vi iako su to zapravo većinom radovi iz prethodne godine. Agencije i klijenti su se snašli, neki su i dobro odreagirali kao npr. Bruketa&Žinić&Grey s Podravkom za grah u konzervi. Na festivalima su mi bile drage Lito je tamo di si ti od Imago Ogilvyja za Pipi i HT Unlimited od McCanna Zagreb. Kampanju ocjenjujem vrlo jednostavno — ako izazove nešto u meni, onda mislim da je to dobra kampanja. S obzirom da je bilo i smijeha (Lito je tamo di si ti) i pokoje knedle u grlu (HT Unlimited) ove godine, rekao bih da je scena dobro odradila svoj posao.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Vjerojatno ste čitali o istraživanjima koja su pokazala da koliko god je umjetna inteligencija daleko odmakla u svojem razvoju, da do sad nije uspjela replicirati ljudsku kreativnost. Kreativnost je i dalje jedinstvena nama ljudima i vjerujem da će ostati tako u dogledno vrijeme. Mi u advertising-u dajemo jedan doprinos cijelom gospodarstvu tako da kroz kvalitetne radove podižemo brandove, podižemo prodaju i pokrećemo cijelo gospodarstvo. Barem u nekoj mjeri, naravno.

Fokus klijenata na kratkoročna rješenja, manjak fokusa na kreativnost u komunikaciji i općenito dugoročni brand building nas nekad tjeraju na to da se osjećamo kao blue collar svjetskog kapitalizma, ali ne bih rekao da postajemo to. Mislim da zajedno s koderima i programerima i dalje imamo predobre uvjete za rad da bismo se nazivali blue collar-om.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Kao što sam spomenuo ranije, vjerujem da se oglašivači sve češće okreću kratkoročnim rješenjima koja uključuju prekomjerno korištenje digitalnih kanala s ciljem povećanja prodaje. Vjerujem da je pravilan omjer kratkoročnih prodajnih napora u kombinaciji s dugoročnim brand buildingom bolje rješenje za postizanje uspjeha.

Kvaliteta kreativne komunikacije se zanemaruje, a očekuju se rezultati i očekuju se što brže i što više. Takve ciljeve nije moguće ostvariti kroz nijedan pojedinačni kanal, već kroz dobru integraciju svih zajedno. I sve to onda treba ići pod zajednički nazivnik kvalitetnog kreativnog rješenja.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Na sve moguće, počevši s radom od doma posljednjih osam mjeseci s tek povremenim izletima u ured. To je dovelo do potrebe za većim “ulaganjem” u odnose s kolegama i klijentima. Postalo je teško održavati energiju i kemiju, koji su za naš posao vrlo važni. Posao je praktički ostao isti, ali je njegovo provođenje postalo puno teže zbog fizičke, a onda i emocionalne udaljenosti. Ono pozitivno što se dogodilo jest da je više fokusa stavljeno na čitanje i brigu za zdravlje.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Početkom godine, koji se čini vrlo daleko, izvrsna mi je bila kampanja Moldy Burger za Burger King. Vrlo odvažno i pamtljivo. Agencija Uncommon iz Londona je bila posebno impresivna ove godine s kampanjama Everything’s better On The Beach, B&Q i BritainGetTalking. Kampanje su im svježe i emotivne, s predivnim insight-ima u svojoj srži. Nike-ov spot You Can’t Stop Us je bio prekrasno smontiran i emotivan u njihovom stilu. Imam slabu točku za Nike pa ih ovdje spominjem iako su imali boljih spotova zadnjih godina. I za kraj, posebno impresivna mi je bila kampanja #Wombstories za Bodyform. Emotivno, razarajuće iskreno i sve u svemu vrlo impresivno.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Nakon ovakve godine mislim da se nitko neće žaliti ako im se poželi puno zdravlja u 2021. godini, tako da im to želim svima prije svega. Ako smo se ikad trebali zapitati oko prioriteta u životu, onda je to bilo ove godine.

Zato želim svima što više stabilnosti u privatnom i poslovnom životu i da ostvare sve što si zacrtaju. I naravno, puno kreativnosti da nas spasi od svih nevolja koje nas zadese.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Studiu Sonda Zlato na BalticBest-u!

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Kako smo napravili „hajp“ oko povratka u školu?

Advertiser Serbia15. septembra 2021.

Preminuo Miloje Sekulić, jedan od pionira digitalnog PR-a i konsaltinga u Srbiji

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

V+O otvara novu kancelariju u Severnoj Makedoniji i širi svoje prisustvo u Jugoistočnoj Evropi

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

DIRECT MEDIA OBELEŽAVA JUBILEJ: Dvadeset godina gradimo tržište advertajzinga

Advertiser Serbia6. septembra 2021.

New Moment pokrenuo kampanju za spas hrane

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Upoznaj novi ukus – savršeni mix voća, čokolade i Plazme

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja je dokazala da mala lokalna biblioteka može da postane velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

Advertiser Serbia12. avgusta 2021.

DANIEL ACKERMANN: „Reorganizacija Degordiana nam omogućava da imamo mnogo kompleksnije usluge, mnogo veću kvalitetu, skalabilnost i znanje“

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Studio Sonda za KING sladolede dizajnirao sva nova pakovanja i prateću #breaKINGrules regionalnu kampanju

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Top 5 SRPSKIH Youtuber-a ovog leta

Advertiser Serbia4. avgusta 2021.

Nova kampanja kompanije Alma Quattro #LicaOvogGrada

Advertiser Serbia28. jula 2021.

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.