Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVAN TUŠEK, Saatchi & Saatchi Hrvatska: „Kvaliteta kreativne komunikacije se zanemaruje, a očekuju se rezultati i očekuju se što brže i što više“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Ivan Tušek, Group Creative Director agencije Saatchi & Saatchi Hrvatska…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– Iako sam se agenciji pridružio tek krajem godine, dobro sam upoznat s njenim radom i mogu reći da je ovo bila uspješna godina za Saatchi & Saatchi. Dobili smo nekoliko novih velikih klijenata, kao i nagrade na velikim domaćim i regionalnim festivalima. Izdvojio bih “Dual purpose for a higher purpose” kampanju za klijenta Violetu koji je na Balcannesu dobio pet velikih nagrada, između kojih i nagradu za najbolji regionalni projekt.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Mislim da je scena bila produktivna koliko je mogla biti s obzirom na godinu kakvu smo imali. Na festivalima su se mogli vidjeti stvarno dobri case-vi iako su to zapravo većinom radovi iz prethodne godine. Agencije i klijenti su se snašli, neki su i dobro odreagirali kao npr. Bruketa&Žinić&Grey s Podravkom za grah u konzervi. Na festivalima su mi bile drage Lito je tamo di si ti od Imago Ogilvyja za Pipi i HT Unlimited od McCanna Zagreb. Kampanju ocjenjujem vrlo jednostavno — ako izazove nešto u meni, onda mislim da je to dobra kampanja. S obzirom da je bilo i smijeha (Lito je tamo di si ti) i pokoje knedle u grlu (HT Unlimited) ove godine, rekao bih da je scena dobro odradila svoj posao.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Vjerojatno ste čitali o istraživanjima koja su pokazala da koliko god je umjetna inteligencija daleko odmakla u svojem razvoju, da do sad nije uspjela replicirati ljudsku kreativnost. Kreativnost je i dalje jedinstvena nama ljudima i vjerujem da će ostati tako u dogledno vrijeme. Mi u advertising-u dajemo jedan doprinos cijelom gospodarstvu tako da kroz kvalitetne radove podižemo brandove, podižemo prodaju i pokrećemo cijelo gospodarstvo. Barem u nekoj mjeri, naravno.

Fokus klijenata na kratkoročna rješenja, manjak fokusa na kreativnost u komunikaciji i općenito dugoročni brand building nas nekad tjeraju na to da se osjećamo kao blue collar svjetskog kapitalizma, ali ne bih rekao da postajemo to. Mislim da zajedno s koderima i programerima i dalje imamo predobre uvjete za rad da bismo se nazivali blue collar-om.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Kao što sam spomenuo ranije, vjerujem da se oglašivači sve češće okreću kratkoročnim rješenjima koja uključuju prekomjerno korištenje digitalnih kanala s ciljem povećanja prodaje. Vjerujem da je pravilan omjer kratkoročnih prodajnih napora u kombinaciji s dugoročnim brand buildingom bolje rješenje za postizanje uspjeha.

Kvaliteta kreativne komunikacije se zanemaruje, a očekuju se rezultati i očekuju se što brže i što više. Takve ciljeve nije moguće ostvariti kroz nijedan pojedinačni kanal, već kroz dobru integraciju svih zajedno. I sve to onda treba ići pod zajednički nazivnik kvalitetnog kreativnog rješenja.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Na sve moguće, počevši s radom od doma posljednjih osam mjeseci s tek povremenim izletima u ured. To je dovelo do potrebe za većim “ulaganjem” u odnose s kolegama i klijentima. Postalo je teško održavati energiju i kemiju, koji su za naš posao vrlo važni. Posao je praktički ostao isti, ali je njegovo provođenje postalo puno teže zbog fizičke, a onda i emocionalne udaljenosti. Ono pozitivno što se dogodilo jest da je više fokusa stavljeno na čitanje i brigu za zdravlje.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Početkom godine, koji se čini vrlo daleko, izvrsna mi je bila kampanja Moldy Burger za Burger King. Vrlo odvažno i pamtljivo. Agencija Uncommon iz Londona je bila posebno impresivna ove godine s kampanjama Everything’s better On The Beach, B&Q i BritainGetTalking. Kampanje su im svježe i emotivne, s predivnim insight-ima u svojoj srži. Nike-ov spot You Can’t Stop Us je bio prekrasno smontiran i emotivan u njihovom stilu. Imam slabu točku za Nike pa ih ovdje spominjem iako su imali boljih spotova zadnjih godina. I za kraj, posebno impresivna mi je bila kampanja #Wombstories za Bodyform. Emotivno, razarajuće iskreno i sve u svemu vrlo impresivno.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Nakon ovakve godine mislim da se nitko neće žaliti ako im se poželi puno zdravlja u 2021. godini, tako da im to želim svima prije svega. Ako smo se ikad trebali zapitati oko prioriteta u životu, onda je to bilo ove godine.

Zato želim svima što više stabilnosti u privatnom i poslovnom životu i da ostvare sve što si zacrtaju. I naravno, puno kreativnosti da nas spasi od svih nevolja koje nas zadese.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.