Brendovi

Bioodrživi svet u Beogradu, Subotici i Sarajevu

Povodom obeležavanju Svetskog dana životne sredine 05. juna 2018. u Beogradu u Domu omladine (Makedonska 22/IV), održava se specijalna manifestacija „Bioodrživi svet“

 

Program počinje u 18.30, a obuhvata niz aktivnosti kojima se na autentičan i atraktivan način širokoj publici predstavljaju potencijali novih poslovnih mogućnosti u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Događaj je regionalnog karaktera i istovremeno se odvija u Srbiji u Beogradu i Subotici, i u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

U partnerstvu sa Centrom za unapređenje životne sredine Green Fest i Domom omladine Beograd, događaj u Beogradu, u organizuje nekoliko bilateralnih i regionalnih programa Nemacke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ: Program zapošljavanja mladih, Razvoj privatnog sektora u Srbiji, Razvoj održivog tržišta obnovljivih izvora energije, Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet i energetska efikasnost, Očuvanje biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, Razvoj prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju (DCC).

Manifestacija „Bioodrživi svet“ u Beogradu počinje u 18.30. (sala Amerikana, Dom omladine Beograd) panel diskusijom i projekcijom filma na temu značaja pčelarstva, jednog od društveno najodgovornijih poslova a za koje su biodiverzitet, očuvana staništa ali i organska proizvodnja izuzetno značajni činioci. Na panel diskusiji simboličnog naziva “Kakav je (prirodni) ukus biznisa?“ govoriće dr Ljubiša Stanisavljević, sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Savanović iz Udruženje pčelara Leskovac i Katarina Milenković iz Ama centara – Baštalište. Moderator panela biće Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet, GIZ – ORF BD.

Preduzetništvo u pčelarstvu koji pored poslovnih ima i veoma značajnu društvenu odgovornost apostrofira i film “Više od meda“ u režiji Markusa Imhufa, koji će nakon panel diskusije (20.00) biti prikazan u istoj sali. Ovaj višestruko nagrađivani film bavi se otkrivanjem razloga zbog kojih je u prethodnih 15 godina nestalo 50 do 90 odsto populacije pčela, nezamenljivih za opstanak ljudske vrste.
Švajcarski reditelj, inače, dolazi iz porodice koja je nekoliko generacija unazad gajila pčele, a film je režiran na zanimljiv način sa avanturističkim pristupom.

Naporedo sa ovim događajima u okviru manifestacije „Bioodrživi svet“, ispred sale Amerikana Doma omladine, oživeće „Zeleni trg“ na kome će biti postavljena interaktivna izložba. Kroz postavke „Život u košnici“ i „Hotel za insekte“ ova izložba nudi potpuno nove uvide u način života pčela i insekata Na Zelenom trgu posetioci će imati priliku da nauče da prepoznaju, ali i probaju, organske proizvode, ali i da, uz pomoć virtuelne tehnologije, vide kako od biomase nastaje pelet za upotrebu u energetskim postrojenjima i provere da li su spremni da se zapute Dunavskom biciklističkom rutom EuroVelo 6, ili rutama od Subotice do Palićkog i Ludaškog jezera.

U Subotici manifestacija počinje u 12 časova, vožnjom biciklista kroz grad, a pored projekcije filma “Više od meda”, koji će biti prikazan i u Beogradu, obuhvata i projekciju filma “Bicikl protiv automobila” švedskog reditelja Fredrika Gertena. Nakon projekcije uslediće i rasprava o izazovima savremenog pčelarstva i razvoju pčelarstva u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa.
Paralelno sa ovim događajima, u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom Palićkog i Ludaškog jezera kroz fotografije Mišela Rohmana i Nikole Tumbasa. Publika će moći i da se upozna sa ishodom stručnog pristupa očuvanju jezera Palić i Ludaš omogućenu kroz podršku Nemačke razvojne saradnje kroz Nemacku razvojnu banku KfW.
Partneri događaja u Beogradu i Subotici su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Udruženje pčelara Leskovac, Udruženje mladih pčelara Medveđe – Apis, Omladinska zadruga – Zadrugar, Otvoreni univerzitet Subotica, Park Palić, Biciklistički klub Spartak, UG neki to vole zdravo, Dunavski centar za kompetenciju (DCC) i Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Brendovi

Preminuo Karl Lagerfeld

Advertiser Serbia19. februara 2019.

Coca-Cola zainteresovana i za Knjaz Miloš

Advertiser Serbia19. februara 2019.

Od 1. aprila nova pravila za reklamiranje banaka

Advertiser Serbia19. februara 2019.

U Sberbank Srbija vaš novac vredi više

Advertiser Serbia19. februara 2019.

Samsung predstavio Galaxy Tab S5e

Advertiser Serbia18. februara 2019.

Coca-Cola preuzima Bambi za 260 miliona evra

Advertiser Serbia18. februara 2019.

Veliki povratak Ridlija Skota u svet advertajzinga promotivnim filmom za Hennessy X.O

Advertiser Serbia17. februara 2019.

Nova linija Samsung QLED televizora za 2019. godinu

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Komisija odobrila Telekomu kupovinu još jednog kablovskog operatera

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Nestlé otvorio centar za istraživanje i razvoj

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Pariz od Airbnb-a traži 12,5 miliona evra zbog nelegalnih oglasa

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Vudi Alen traži 68 miliona dolara odštete od Amazona

Advertiser Serbia8. februara 2019.

Poznati modni brend Gucci se izvinio zbog vunenog džempera

Advertiser Serbia7. februara 2019.

Henkel ulaže u brendove

Advertiser Serbia7. februara 2019.

Samsung: Uživajte u petogodišnjem osećaju bezbrižnosti

Advertiser Serbia6. februara 2019.