Brendovi

Bioodrživi svet u Beogradu, Subotici i Sarajevu

Povodom obeležavanju Svetskog dana životne sredine 05. juna 2018. u Beogradu u Domu omladine (Makedonska 22/IV), održava se specijalna manifestacija „Bioodrživi svet“

 

Program počinje u 18.30, a obuhvata niz aktivnosti kojima se na autentičan i atraktivan način širokoj publici predstavljaju potencijali novih poslovnih mogućnosti u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Događaj je regionalnog karaktera i istovremeno se odvija u Srbiji u Beogradu i Subotici, i u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

U partnerstvu sa Centrom za unapređenje životne sredine Green Fest i Domom omladine Beograd, događaj u Beogradu, u organizuje nekoliko bilateralnih i regionalnih programa Nemacke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ: Program zapošljavanja mladih, Razvoj privatnog sektora u Srbiji, Razvoj održivog tržišta obnovljivih izvora energije, Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet i energetska efikasnost, Očuvanje biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, Razvoj prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju (DCC).

Manifestacija „Bioodrživi svet“ u Beogradu počinje u 18.30. (sala Amerikana, Dom omladine Beograd) panel diskusijom i projekcijom filma na temu značaja pčelarstva, jednog od društveno najodgovornijih poslova a za koje su biodiverzitet, očuvana staništa ali i organska proizvodnja izuzetno značajni činioci. Na panel diskusiji simboličnog naziva “Kakav je (prirodni) ukus biznisa?“ govoriće dr Ljubiša Stanisavljević, sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Savanović iz Udruženje pčelara Leskovac i Katarina Milenković iz Ama centara – Baštalište. Moderator panela biće Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet, GIZ – ORF BD.

Preduzetništvo u pčelarstvu koji pored poslovnih ima i veoma značajnu društvenu odgovornost apostrofira i film “Više od meda“ u režiji Markusa Imhufa, koji će nakon panel diskusije (20.00) biti prikazan u istoj sali. Ovaj višestruko nagrađivani film bavi se otkrivanjem razloga zbog kojih je u prethodnih 15 godina nestalo 50 do 90 odsto populacije pčela, nezamenljivih za opstanak ljudske vrste.
Švajcarski reditelj, inače, dolazi iz porodice koja je nekoliko generacija unazad gajila pčele, a film je režiran na zanimljiv način sa avanturističkim pristupom.

Naporedo sa ovim događajima u okviru manifestacije „Bioodrživi svet“, ispred sale Amerikana Doma omladine, oživeće „Zeleni trg“ na kome će biti postavljena interaktivna izložba. Kroz postavke „Život u košnici“ i „Hotel za insekte“ ova izložba nudi potpuno nove uvide u način života pčela i insekata Na Zelenom trgu posetioci će imati priliku da nauče da prepoznaju, ali i probaju, organske proizvode, ali i da, uz pomoć virtuelne tehnologije, vide kako od biomase nastaje pelet za upotrebu u energetskim postrojenjima i provere da li su spremni da se zapute Dunavskom biciklističkom rutom EuroVelo 6, ili rutama od Subotice do Palićkog i Ludaškog jezera.

U Subotici manifestacija počinje u 12 časova, vožnjom biciklista kroz grad, a pored projekcije filma “Više od meda”, koji će biti prikazan i u Beogradu, obuhvata i projekciju filma “Bicikl protiv automobila” švedskog reditelja Fredrika Gertena. Nakon projekcije uslediće i rasprava o izazovima savremenog pčelarstva i razvoju pčelarstva u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa.
Paralelno sa ovim događajima, u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom Palićkog i Ludaškog jezera kroz fotografije Mišela Rohmana i Nikole Tumbasa. Publika će moći i da se upozna sa ishodom stručnog pristupa očuvanju jezera Palić i Ludaš omogućenu kroz podršku Nemačke razvojne saradnje kroz Nemacku razvojnu banku KfW.
Partneri događaja u Beogradu i Subotici su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Udruženje pčelara Leskovac, Udruženje mladih pčelara Medveđe – Apis, Omladinska zadruga – Zadrugar, Otvoreni univerzitet Subotica, Park Palić, Biciklistički klub Spartak, UG neki to vole zdravo, Dunavski centar za kompetenciju (DCC) i Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Brendovi

Etihad Airways nagrađen za odnos sa korisnicima na društvenim medijima

Advertiser Serbia18. septembra 2018.

Amazon istražuje da li zaposleni prodaju poverljive podatke

Advertiser Serbia17. septembra 2018.

Deonice kompanije Nike dostigle rekord

Advertiser Serbia17. septembra 2018.

Sberbank stvarno SUPER keš kredit

Advertiser Serbia17. septembra 2018.

Nutela ista za celu Evropu

Advertiser Serbia17. septembra 2018.

Volkswagen od 2019. ukida proizvodnju legendarne „bube“

Advertiser Serbia14. septembra 2018.

Elektromreža Srbije osvojila zlatnu medalju u oblasti informacionih tehnologija u međunarodnoj konkurenciji

Advertiser Serbia14. septembra 2018.

Uber promenio logo

Advertiser Serbia14. septembra 2018.

Samsung otvorio novi centar za veštačku inteligenciju u Njujorku

Advertiser Serbia13. septembra 2018.