Brendovi

Bioodrživi svet u Beogradu, Subotici i Sarajevu

Povodom obeležavanju Svetskog dana životne sredine 05. juna 2018. u Beogradu u Domu omladine (Makedonska 22/IV), održava se specijalna manifestacija „Bioodrživi svet“

 

Program počinje u 18.30, a obuhvata niz aktivnosti kojima se na autentičan i atraktivan način širokoj publici predstavljaju potencijali novih poslovnih mogućnosti u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Događaj je regionalnog karaktera i istovremeno se odvija u Srbiji u Beogradu i Subotici, i u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

U partnerstvu sa Centrom za unapređenje životne sredine Green Fest i Domom omladine Beograd, događaj u Beogradu, u organizuje nekoliko bilateralnih i regionalnih programa Nemacke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ: Program zapošljavanja mladih, Razvoj privatnog sektora u Srbiji, Razvoj održivog tržišta obnovljivih izvora energije, Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet i energetska efikasnost, Očuvanje biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, Razvoj prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju (DCC).

Manifestacija „Bioodrživi svet“ u Beogradu počinje u 18.30. (sala Amerikana, Dom omladine Beograd) panel diskusijom i projekcijom filma na temu značaja pčelarstva, jednog od društveno najodgovornijih poslova a za koje su biodiverzitet, očuvana staništa ali i organska proizvodnja izuzetno značajni činioci. Na panel diskusiji simboličnog naziva “Kakav je (prirodni) ukus biznisa?“ govoriće dr Ljubiša Stanisavljević, sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Savanović iz Udruženje pčelara Leskovac i Katarina Milenković iz Ama centara – Baštalište. Moderator panela biće Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet, GIZ – ORF BD.

Preduzetništvo u pčelarstvu koji pored poslovnih ima i veoma značajnu društvenu odgovornost apostrofira i film “Više od meda“ u režiji Markusa Imhufa, koji će nakon panel diskusije (20.00) biti prikazan u istoj sali. Ovaj višestruko nagrađivani film bavi se otkrivanjem razloga zbog kojih je u prethodnih 15 godina nestalo 50 do 90 odsto populacije pčela, nezamenljivih za opstanak ljudske vrste.
Švajcarski reditelj, inače, dolazi iz porodice koja je nekoliko generacija unazad gajila pčele, a film je režiran na zanimljiv način sa avanturističkim pristupom.

Naporedo sa ovim događajima u okviru manifestacije „Bioodrživi svet“, ispred sale Amerikana Doma omladine, oživeće „Zeleni trg“ na kome će biti postavljena interaktivna izložba. Kroz postavke „Život u košnici“ i „Hotel za insekte“ ova izložba nudi potpuno nove uvide u način života pčela i insekata Na Zelenom trgu posetioci će imati priliku da nauče da prepoznaju, ali i probaju, organske proizvode, ali i da, uz pomoć virtuelne tehnologije, vide kako od biomase nastaje pelet za upotrebu u energetskim postrojenjima i provere da li su spremni da se zapute Dunavskom biciklističkom rutom EuroVelo 6, ili rutama od Subotice do Palićkog i Ludaškog jezera.

U Subotici manifestacija počinje u 12 časova, vožnjom biciklista kroz grad, a pored projekcije filma “Više od meda”, koji će biti prikazan i u Beogradu, obuhvata i projekciju filma “Bicikl protiv automobila” švedskog reditelja Fredrika Gertena. Nakon projekcije uslediće i rasprava o izazovima savremenog pčelarstva i razvoju pčelarstva u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih resursa.
Paralelno sa ovim događajima, u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom Palićkog i Ludaškog jezera kroz fotografije Mišela Rohmana i Nikole Tumbasa. Publika će moći i da se upozna sa ishodom stručnog pristupa očuvanju jezera Palić i Ludaš omogućenu kroz podršku Nemačke razvojne saradnje kroz Nemacku razvojnu banku KfW.
Partneri događaja u Beogradu i Subotici su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Udruženje pčelara Leskovac, Udruženje mladih pčelara Medveđe – Apis, Omladinska zadruga – Zadrugar, Otvoreni univerzitet Subotica, Park Palić, Biciklistički klub Spartak, UG neki to vole zdravo, Dunavski centar za kompetenciju (DCC) i Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Brendovi

Sberbank tim – zajedno za humanost

Advertiser Serbia21. novembra 2018.

Telenor najbolja mobilna mreža u Srbiji – RATEL potvrdio

Advertiser Serbia20. novembra 2018.

Poznati finalisti prestižne SAM godišnje nagrade 2018

Advertiser Serbia20. novembra 2018.

Prvi put kod nas trodnevna konferencija – blendiranje uspeha

Advertiser Serbia20. novembra 2018.

Festival mladog vina Tikveš vinarije

Advertiser Serbia20. novembra 2018.

Grand Hotel & Spa Kopaonik – najbolji “Out of the city conference hotel”

Advertiser Serbia19. novembra 2018.

Samsung dobio 30 priznanja na sajmu CES 2019

Advertiser Serbia16. novembra 2018.

Whisky Fair Beograd 3.0: Možeš da naučiš samo ako probaš

Advertiser Serbia16. novembra 2018.

„World branding awards“ proglasio Sberbanku za brend godine u kategoriji banaka

Advertiser Serbia15. novembra 2018.