Marketing

Koliko traje fokus korisnika online? IAB Croatia izdao smernice za pažnju u digitalnom marketingu

Marketing

U mnoštvu digitalnih sadržaja u kojem je sve teže zadržati pažnju korisnika, oglašivači su u potrazi za novim načinima merenja pažnje. IAB Croatia tim povodom donosi važne smernice za pažnju u digitalnom marketingu i korisne alate, najbolje prakse i studije slučaja.

 

Zašto je opseg pažnje korisnika važan? Koji su alati za merenje pažnje trenutno dostupni, kako izgledaju primeri uporabe ovih alata i kako najbolje možemo da integrišemo merenje pažnje u svoje oglašivačke kampanje? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovore nudi dokument Smernice za pažnju u digitalnom marketingu IAB-a Croatia, hrvatske podružnice organizacije IAB Global Network koja okuplja svetsko tržište digitalnog marketinga i kreira globalne tržišne standarde.

Jeste li znali da, po istraživanju dentsua, pažnja predviđa rezultat brendinga tri puta bolje nego vidljivost ili da, po Teadsu, 5% više volumena kreativne pažnje rezultira s 40% relativnoga povećanja tržišne svesti o brendu? Budući da su potrošači izloženi hiljadama oglasa dnevno, postaje sve teže zadržati njihovu pažnju, a porast broja oglasa odražava se u sve većem broju digitalnih uređaja koji se često koriste istovremeno. Iz perspektive digitalnog marketinga nailazimo na čitav niz izazova koji stavljaju novo svetlo na postojeća merenja u marketingu, a samo su neki od njih fragmentacija publike, eksplozija novih kreativnih modela i ukidanje kolačića treće strane.

Smernice za pažnju u digitalnom marketingu IAB-a Croatia nastale su kako bi hrvatskom tržištu pružile relevantne informacije o novim načinima merenja pažnje s ciljem ostvarivanja boljih poslovnih rezultata i smanjenja gubitaka. Nielsenovo istraživanje pokazalo je da je metrika pažnje mogla predvideti rezultat povećanja prodaje do 90%, stoga ove smernice, među brojnim korisnim informacijama, nude i predlog okvira za merenje pažnje, najbolje prakse njegove implementacije te analize slučajeva koje pokazuju kako se alati za merenje koriste u stvarnom svetu.

Smernice su za hrvatsko tržište pripremili stručnjaci iz Radne skupine IAB-a Croatia za pažnju u digitalnom marketingu: Josip Balek (mmb media agentur), Anja Sedak Burčak (Wiener osiguranje), Kristijan Gregorić (Valicon), Marko Jambrešić (Dentsu Croatia), Mia Lasić (Addiko Bank), Saša Milinović (OMD), Damjan Planinc (Teads), Barbara Priselac (Valicon) i Matija Vučković (Eskimi) na osnovu dokumenta IAB Europe’s Guide to Attention in Digital Marketing. Smernice služe kao uvod u ovu temu i kao poziv na raspravu o tome u kom bi se smeru merenje pažnje trebalo kretati u narednim godinama – a stručnjaci radne grupe zvanično su predstavili smernice na ovogodišnjim Danima komunikacija u Rovinju i tim povodom pokrenuli zanimljive i korisne rasprave.

Članica radne grupe Anja Sedak Burčak (Wiener osiguranje), pojasnila je pozadinu nastanka smernica: „Prema našem iskustvu, ključno je upoznati vlastitu publiku jer ćemo tek tada moći razumjeti njihove navike, želje, ali i probleme s kojima se nose. Jednom kada ih razumijemo, postaje puno lakše kreirati oglase i kampanje koji će za njih biti relevantni, a samim time oni će biti spremniji pokloniti nam svoju pažnju, pa i povjerenje. Vjerujem da je ovo ispravni put za dolazak do pažnje i da takvi oglasi zaista mogu biti korisni svima.”

„Zadržati pažnju potrošača danas je vrlo zahtjevno, jer vrijeme pažnje prosječnog potrošača rapidno pada iz godine u godinu. Zato mi u Addiko banci koristimo kreativnost, humor i autentičnost brenda kako bismo se približili klijentima i kako bi nam poklonili dragocjeni komadić pažnje”, dodala je Mia Lasić (Addiko Bank). „Smjernice koje smo u IAB-u kreirali će nam svakako pomoći u tome, prvenstveno jer predstavljaju svojevrsni kompas i nama i našim digitalnim i kreativnim agencijama da kreiramo poruku i sadržaj koji će ljudi primijetiti, te nam ujedno daju i argumentaciju za marketinšku učinkovitost.”

„Iznimno mi je bilo drago sudjelovati u kreiranju smjernica za pažnju u digitalnom marketingu jer ekonomija pažnje (attention economy), koju je proveo i dentsu, jasno dokazuje da povećanje pažnje možemo povezati s poslovnim rezultatima, ali i s pamćenjem oglasa. Isto tako, mjerenje pažnje otkriva puni potencijal kreative jer je ona zaslužna za 70% uspjeha kampanja“, pojasnio je član radne grupe Marko Jambrešić (dentsu Croatia).

„Pažnja je ključna u digitalnom marketingu (i općenito u businessu) jer predstavlja resurs koji je sve važniji za privlačenje i zadržavanje potrošača. U svijetu gdje je konkurencija za pažnju ogromna, privlačenje pažnje potrošača postaje vitalno za uspjeh. Što više pažnje privučete, veća je vjerojatnost da će potrošači zapamtiti vaš brend, proizvod ili uslugu i na kraju ih odabrati. Stoga, pažnja je novac!” poručio je Kristijan Gregorić (Valicon).

Značaj i direkciju kojom u IAB-u utiču na razvoj digitalnog tržišta sažela je direktorica IAB-a Croatia Dunja Ivana Ballon: „Naše nove smjernice, prve svoje vrste na našem tržištu, ne samo da stavljaju fokus na pažnju u digitalnom marketingu već prepoznaju i važnost njezinog mjerenja, njegove pozitivne strane kao i povezane izazove. One su samo prvi korak u razvoju ovog područja s enormnim potencijalom i još kvalitetnije digitalne ekonomije.

Smernice za pažnju u digitalnom marketingu dostupne su na linku. Više o aktivnostima, projektima i članstvu IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

***
Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia je kolektivni predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj. Delovanjem unutar Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), povezuje najvažnije aktere angažovane u rastu interaktivnog marketinga i insistira na najvišem standardu, a hrvatsko je tržište ovom akvizicijom postalo bogatije za brojne materijale, specijalizovane edukacije, nagrade, istraživanja, analize i network koji će ekskluzivno biti dostupni kroz IAB Croatia.
Više informacija pronađite na www.iab-croatia.com te na Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Marketing

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Iskoristite veliku pre-summer sale akciju za SoMo Borac ulaznicu

Advertiser Serbia20. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

ĐORĐE JOVANOVIĆ, Xiaomi: „Ova kampanja je nastavak game changing serijala kampanja po kojima je Xiaomi postao poznat“

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Najveći stručnjaci iz industrije luksuza po prvi put u Beogradu na The Luxury Network Adria Insight Series

Advertiser Serbia30. април 2024.

Poznati finalisti Effie Awards Serbia 2024

Advertiser Serbia25. април 2024.

Pripremite kalendare, poznat je datum 12. izdanja SoMo Borca!

Advertiser Serbia24. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

Svetski dan knjige – Posteri iz 60-ih godina koji podstiču čitanje

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.