Agencije

VESNA BEGANOVIĆ, Via Media: „Mi smo važna karika u oporavku i modernizaciji ekonomije“

Vesna Beganović, CEO Via Media, o predstojećoj Brending Konferenciji, planovima agencije, uticaju pandemije na kreativnu industriju i drugim važnim pitanjima

 

Ove godine slavite prvi dvocifreni rođendan Brending Konferencije. U prethodnih 9 godina, BK je izrasla u snažan brend, konferenciju koju svake godine željno očekujemo. Kako je to sve izgledalo iza kulisa, šta je razlog uspjeha koji svake godine zasjeni prethodnu?

– Očekujte neočekivano – govorili smo i radili na tome. Iza kulisa za desetu smo spremali sadržaj i stage koji se nije do sada vidio u regiji, spremali smo poseban sadržaj, primjere novih poslovnih modela i biznis dizajna, predavači su imali predviđene performanse, drugačiji pristup korištenju tehnologije i vizualnog doživljaja. Onda se i nama se desila neočekivana pandemija, koja je zaustavila planirani scenarij. Kako je Brending konferencija i nastalau period teške recesije, tako smo i ove godine odlučili prkositi, neodlagati za jesen ili iduću godinu, već sada osvijetliti put, pokazati da i iza neočekivanog, iza pandemije, ima svjetla. Svi smo pogođeni, ali kasno je čekati jesen ili iduću godinu za reagovanje.

Potrebni su hrabri koraci da biste skočili ispred kupaca i konkurenata. Brending konferencija jeste brand, a samim tim ima i odgovornost da se ponaša u skladu sa tim.

Gledamo u živote kupaca u realnom vremenu da bismo shvatili šta se dešava i dali samopouzdanje brandovima za daljnje korake.

Ovogodišnja Brending konferencija je po mnogo čemu drugačija od prethodnih.Promijenili ste format i lokaciju, a sudjelovanje je u potpunosti besplatno. Kako ste se odlučili na ovako značajne promjene?

– Konferenciju smo „preselili“ u virtualni svijet i promijenili njen koncept, tako da umjesto jednog dinamičnog dana u fizičkom prostoru imamo virtualni BK Week. Tokom 5 uzastopnih dana će nas, kroz online predavanja, intervjue i radionice, stručnjaci svjetskog renomea voditi kroz najvažnije teme koje muče kreativnu industriju u vrijeme krize. Prilagodili smo i termine online sesija, koji će se održavati iza 18:00 sati, da ne utiču na radne dane i obaveze naših učesnika.

S obzirom da je osnovna svrha Brending konferencije obezbijediti potrebno znanje, ove godile smo odlučili da je učešće besplatno. To je naš doprinos za brži oporavak lokalne ekonomije.

DNK naše Brending konferencije potvrđujemo djelima, brzinom reakcije, hrabrošću i odlučnošću da, u vrijeme koje treba preživjeti, pomognemo kompanijama da izađu kao pobjednici.

Koliko je cjelokupna situacija izazvana pandemijom promijenila planove Agencije? Da li smatrate da ste više izgubili ili dobili?

– Planovi agencije nisu zaustavljeni, samo su dobili novi oblik koji je sada prilagođen situacijama koje je pandemija izazvala kod naših klijenata. U ovakvim situacijama agenciji pomaže dugogodišnje znanje i iskustvo sa krizama, u kojem kreativnost dobija na značaju, jer je u funkciji rješavanja problema. Što se tiče gubitka prihoda u marketing industriji, bilo je za očekivati da će se osjetiti udar.

Naša snaga je prilično širok portfolio klijenata iz različitih industrija, tako da taj pad aktivnosti nije toliko drastičan.

Uz to imamo i Dubai Office, koji je u vrijeme krize akvizirao još dva klijenta, što je u ovim momentima zaista značajno. Najveći pad obima aktivnosti osjetili smo u event odjelu koji je praktično preko noći morao zaustaviti sve aktivnosti zbog zabrane okupljanja. Osim toga u našoj agenciji je prilično dinamično jer smo, razvijajući strateška partnerstva sa klijentima, za partnerski brend prirodne kozmetike Gloria otvorili tržište Hrvatske i Srbije, a trenutno intenzivno radimo na pripremi lansiranja novog brenda iz FMCG kategorije po istom modelu, koji se pokazao izuzetno uspješnim.

Mi i dalje intenzivno pomažemo našim klijentima da kontinuirano jačaju svoje brendove. Znamo da se očekivanja kupaca kreću brže nego kompanije, zato zajedno sa njima mijenjamo poslovne strategije i prilagođavamo planove trenutnim okolnostima. Neizvjesnost, koju sada živimo, nije izgovor, niti prepreka da kompanije nastave komunikaciju sa svojim potrošačima.

Kakva su Vaša predviđanja po pitanju utjecaja pandemije na kreativnu industriju u narednom periodu? Šta će se to promijeniti?

– Umanjenje marketing aktivnosti je bilo neminovno a ova situacija će sigurno testirati „zdravlje“ i snagu svih kompanija na tržištu, pa tako i marketing agencija.

Inkrementalne promjene više nisu dovoljne. Mislim da se i dugo čekalo da sve o čemu se govorilo zaživi na tržištu, tako da pretvaranjem kupaca u aktivne učesnike uključene u strategije brendova koji pobuđuju želju i stvaraju korisnost, postižući izvanredne rezultate, nije velika promjena. Promjena je promijeniti način rada, usuditi se napustiti sve dosadašnje pravce. Trenutno imamo vrijeme u kojem su od pomenutih kvaliteta bitniji intuicija, brzina reakcije, hrabrost i odlučnost. Takve su sve krizne situacije. One ruše ustaljene sisteme vrednosti, prepoznaju tržišne prilike, a iz njih kao pobjednici izlaze samo oni koji su uspjeli adekvatno reagovati.

Kreativna industrija je po sebi prilagodljiva, ima uvid u tržište, potrošačke navike, koristi podatke, tehnologiju i može da bude ključna karika za stvaranje novih biznis modela koji potiču rast kompanija.

Na čemu treba poraditi u BiH da bi komunikacijska industrija imala bolje uslove, odnosno da bi bila bolja, naročito kad se u obzir uzme utjecaj pandemije?

– Neću biti papagaj, investirala sam 25 godina u razvoj bh. tržišta stavljajući prioritet na znanje ispred profita. Komunikacijska industrija u BiH treba napustiti stare modele, biti spremna investirati vlastiti novac i resurse kako bi pokazali onima za koje rade da vjeruju u svoje znanje, poslovne modele i kreativnost koja donosi rezultat. Da umjesto povećanja profitabilnosti putem ušteda, pomažu klijentima da inoviraju u potpuno nove tokove prihoda i modele profita sa ciljem da potaknu stvarni transformacijski rast u sinergiji agencija-klijent. Imamo priliku da pokažemo da smo važna karika u oporavku i modernizaciji ekonomije, nepoznat prostor je ispred nas, a na svakome je da pokaže smije li uskočiti u nesigurno i neočekivano.

Od svih projekata na kojim ste radili u svojoj karijeri, na šta ste najviše ponosni?

– Na to da je Via Media tim tačno prije godinu dana uspješno realizirala Godišnju skupštinu EBRD-a, biznis forum, samite lidera Zapadnog Balkana za 3.500 ljudi, događaj na svjetskom nivou, najveći uposljednjih 25 godina u BiH. Ispunili smo svaki zahtjev po EBRD standardima, prema kojima rade u Londonu i dobili ličnu pohvalu predsjednika EBRD-a, Sume Čakabarti, da je to bio nabolje organizovan EBRD događaj izvan Londona. Rad na tome nije nas spriječio da nakon 15 dana organiziramo Branding konferenciju, zato sam iznimno posnosna na svoj tim.

Nakon BK10, koji su naredni koraci Via Media agencije?

– Čekamo da se otvore sve granice. 🙂 Radimo na izazovnom projektu u Via Media Dubai, cijeli tim je uzbuđen jer još ne znamo reakciju klijenta, kreću kampanje u Hrvatskoj i Srbiji za prirodnu kozmetiku Gloria, stigli su i novi klijenti tokom pandemije sa kojima je prvi live sastanak iduće sedmice. Čeka nas uzbudljivo i dinamično ljeto, a mi smo uveliko u 2021. godinii istražujemo šta nas to sve čeka.

 

Izvor: Via Media

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

VOLJENA DANIČIĆ: „Kapital je definitivno postao cilj, umesto sredstvo za ostvarenje sna“

Advertiser Serbia5. juna 2020.

Otkazan Golden Drum 2020

Advertiser Serbia30. maja 2020.

IGOR MLADINOVIĆ: „Pitanje je da li uopće živimo ili samo bivamo, zarobljeni u rutinu i konzumerizam“

Advertiser Serbia29. maja 2020.

IGOR ČERNIŠEVSKI: „Živimo u neslavnom trenutku koji teži da nas odmakne od onoga što je ljudsko u nama“

Advertiser Serbia28. maja 2020.

Osvrt tima DIRECT MEDIA United Solutions na rad od kuće

Advertiser Serbia28. maja 2020.

VLADIMIR ĆOSIĆ: „U svetu paradoksa, čuda prestaju da nas čude“

Advertiser Serbia27. maja 2020.

Ponašanje potrošača nakon COVID-19 krize

Advertiser Serbia27. maja 2020.

I TO NIJE SVE! kreativna agencija održala radionicu digitalnog marketinga za preduzetnike

Advertiser Serbia26. maja 2020.

VANJA BLUMENŠAJN: „Konstantan rast je postao nova nad-religija“

Advertiser Serbia26. maja 2020.

MILOJE SEKULIĆ: „Ulazimo u ono što teoretičari nazivaju „the new normal”, a šta će to biti, bojim se da će svako imati svoju viziju“

Advertiser Serbia25. maja 2020.

Represent Communications Skopje lansirao platformu za umrežavanje, mentorstvo, edukaciju i razvoj biznisa

Advertiser Serbia21. maja 2020.

POLARIS otkriva: Koje će se navike potrošača, usvojene u toku pandemije, zadržati, a koje će uskoro nestati

Advertiser Serbia21. maja 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska nagrađen na prestižnom američkom Dieline Awards 2020

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Da li su mali i veliki biznisi mogli da iskoriste lekcije iz prošlosti za prevazilaženje krize?

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Dobro došli u “Svet 2.0”: Kako je tehnologija u doba korone promenila naše živote

Advertiser Serbia18. maja 2020.