Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „BiH advertajzing sceni nedostaje hrabrost da se dobre ideje u cijelosti realizuju“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Damir Ruvić, Kreativni Direktor agencije Via Media…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2018. godini

Svakako bih želio da istaknem osmu Brending konferenciju, događaj na koji smo posebno ponosni i koji svake godine okuplja eksperte iz polja brendinga, marketinga i medija.

BK svake godine nezaustavljivo raste i dobija na značaju, a prošlogodišnja je premašila sva očekivanja. Vjerujem da će i ovogodišnja BK09 nastaviti da pomjera granice kvalitetnim predavačima i temama.

Pored toga, radili smo i na razvoju alata za testiranje kreativnih rješenja i kampanja koji je zasnovan na neuromarketingu i očekujemo da će nam u narednom periodu dosta pomoći da unaprijedimo kreativne procese.

Dajte ocenu rezultata rada advertajzing scene u Bosni i Hercegovini u 2018. godini…Izdvojite najbolje kampanje u BiH, uz obrazloženje

– Nažalost, teško je dati pozitivnu ocjenu za rad naše scene u proteklom periodu. Čini mi se da nikada nismo imali manji broj kampanja koje su privukle pažnju. Scena je preplavljena već viđenim konceptima i šablonskim realizacijama. Među zapaženijim kampanjama je kampanja za Sarajevski Kiseljak, koja se, prije svega, ističe veoma kvalitetnom realizacijom.

Ukoliko smatrate da je potrebno poboljšanje kreativnosti advertajzing scene u BiH, dajte svoje mišljenje i predloge oko toga

Smatram da problem BiH advertajzing scene nije u kreativnosti. Dobre ideje nisu ono sto nam nedostaje. Nedostaje hrabrost da se one u cijelosti realizuju, a krivica za to je zajednička.

Prije svega kod oglašivača, koji smatraju da je najisplativije igrati na sigurno i samim tim se odlučuju za već viđene koncepte i kampanje koje „ne talasaju“, ali zbog toga i imaju kratak rok trajanja i slab uticaj. S druge strane i same agencije često idu linijom manjeg otpora, povlađujući željama klijenata.

Zbog toga je bh. advertajzing scena u svojevrsnom limbu, a na kraju smo svi na gubitku jer klijenti nemaju rezultat, a kreativci profesionalno zadovoljenje.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2018.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Kampanja koja je meni bila najzanimljivija u prošloj godini je kampanja NIKE-a sa Colinom Kaepernickom. Hrabrošću i zauzimanjem stava (a to je ono od čega veliki brendovi često bježe) uspjela je da skrene pažnju na sebe, ali i na pitanja od šireg značaja za zajednicu. Koliko god se na prvu činilo da bi kampanja mogla da se negativno odrazi na image kompanije, pokazalo se da je sve dobro promišljeno, uz dobro poznavanje tržišta i budućih potrošača, a rezultati su pokazali da se veliki rizik itekako isplatio. Siguran sam da će potaknuti i druge velike igrače da razmisle da li je bolje zauzeti stav, čak i kada su u pitanju poprilično kontroverzne teme, ili rizikovati gubitak relevantnosti na tržištu.

Uputite poruku svojim kolegama kreativcima iz industrije sa ciljem poboljšanja nivoa kreativnosti i poruku oglašivačima s ciljem poboljšanja saradnje sa kreativnim agencijama

Što se tiče oglašivača, najviše od svega želim im više hrabrosti. Na primjerima onih koji su se ohrabrili i odlučili da idu nekim neutabanim stazama možemo vidjeti da se taj pristup može itekako isplatiti. S druge strane, kolegama kreativcima želim više istrajnosti u nastojanju da ideje „proguramo“. Ne dozvolimo da dobre ideje žive samo do narednog brisanja table u sali za brainstorming.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

PIONIRI pobedili u četiri od devet kategorija na IAB Mixx Awards 2019

Advertiser Serbia19. maja 2019.

Ovation BBDO, Popular, Nikola Majdak i Ana Nedeljković dobitnici Mixx Awards Grand Prix-a

Advertiser Serbia18. maja 2019.

WAVE X: Remix Kultura – Koliko imamo poverenja na internetu?

Advertiser Serbia17. maja 2019.

Drugi dan Digital Day konferencije: Oko 40 odsto klijenata ne veruje agencijama

Advertiser Serbia17. maja 2019.

Održan prvi dan Digital Day konferencije: Tržište digitalnog oglašavanja poraslo za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu

Advertiser Serbia16. maja 2019.

DIRECT MEDIA AKADEMIJA najavljuje gostovanja specijalnih gostiju: DRAGAN BJELOGRLIĆ 30. maja u Madlenijanumu!

Advertiser Serbia15. maja 2019.

Obezbedite svoje mesto na dodeli EFFIE nagrada

Advertiser Serbia15. maja 2019.

Proglašeni pobednici YOUNG LIONS SRBIJA za 2019: Jer ja tako kažem nije argument

Advertiser Serbia15. maja 2019.

BOJAN MUSULIN na DIRECT MEDIA AKADEMIJI: Revolucija muzičkog biznisa

Advertiser Serbia15. maja 2019.

MCCANN BEOGRAD i MASTERCARD® u kampanji za istinske superheroje

Advertiser Serbia14. maja 2019.

ORANGE STUDIO: Partnerstvo sa kompanijom ALMA QUATTRO predstavlja jednu od onih saradnji bez kojih nikada ne bismo mogli da budemo ono što jesmo

Advertiser Serbia14. maja 2019.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: „Kreativnost u oglašavanju nije jednosmjerna cesta“

Advertiser Serbia14. maja 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2018] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Znate od koga kupujete“ za MAXI (Delez Srbija)

Advertiser Serbia13. maja 2019.

Early Bird kotizacije za devetu BRENDING KONFERENCIJU možete uloviti još do nedelje 12. maja

Advertiser Serbia10. maja 2019.

RAVID KUPERBERG na DIRECT MEDIA AKADEMIJI: „Mindscapes kreativni alati su zrak svetlosti u mračnoj sobi“

Advertiser Serbia9. maja 2019.