Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „BiH advertajzing sceni nedostaje hrabrost da se dobre ideje u cijelosti realizuju“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Damir Ruvić, Kreativni Direktor agencije Via Media…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2018. godini

Svakako bih želio da istaknem osmu Brending konferenciju, događaj na koji smo posebno ponosni i koji svake godine okuplja eksperte iz polja brendinga, marketinga i medija.

BK svake godine nezaustavljivo raste i dobija na značaju, a prošlogodišnja je premašila sva očekivanja. Vjerujem da će i ovogodišnja BK09 nastaviti da pomjera granice kvalitetnim predavačima i temama.

Pored toga, radili smo i na razvoju alata za testiranje kreativnih rješenja i kampanja koji je zasnovan na neuromarketingu i očekujemo da će nam u narednom periodu dosta pomoći da unaprijedimo kreativne procese.

Dajte ocenu rezultata rada advertajzing scene u Bosni i Hercegovini u 2018. godini…Izdvojite najbolje kampanje u BiH, uz obrazloženje

– Nažalost, teško je dati pozitivnu ocjenu za rad naše scene u proteklom periodu. Čini mi se da nikada nismo imali manji broj kampanja koje su privukle pažnju. Scena je preplavljena već viđenim konceptima i šablonskim realizacijama. Među zapaženijim kampanjama je kampanja za Sarajevski Kiseljak, koja se, prije svega, ističe veoma kvalitetnom realizacijom.

Ukoliko smatrate da je potrebno poboljšanje kreativnosti advertajzing scene u BiH, dajte svoje mišljenje i predloge oko toga

Smatram da problem BiH advertajzing scene nije u kreativnosti. Dobre ideje nisu ono sto nam nedostaje. Nedostaje hrabrost da se one u cijelosti realizuju, a krivica za to je zajednička.

Prije svega kod oglašivača, koji smatraju da je najisplativije igrati na sigurno i samim tim se odlučuju za već viđene koncepte i kampanje koje „ne talasaju“, ali zbog toga i imaju kratak rok trajanja i slab uticaj. S druge strane i same agencije često idu linijom manjeg otpora, povlađujući željama klijenata.

Zbog toga je bh. advertajzing scena u svojevrsnom limbu, a na kraju smo svi na gubitku jer klijenti nemaju rezultat, a kreativci profesionalno zadovoljenje.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2018.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Kampanja koja je meni bila najzanimljivija u prošloj godini je kampanja NIKE-a sa Colinom Kaepernickom. Hrabrošću i zauzimanjem stava (a to je ono od čega veliki brendovi često bježe) uspjela je da skrene pažnju na sebe, ali i na pitanja od šireg značaja za zajednicu. Koliko god se na prvu činilo da bi kampanja mogla da se negativno odrazi na image kompanije, pokazalo se da je sve dobro promišljeno, uz dobro poznavanje tržišta i budućih potrošača, a rezultati su pokazali da se veliki rizik itekako isplatio. Siguran sam da će potaknuti i druge velike igrače da razmisle da li je bolje zauzeti stav, čak i kada su u pitanju poprilično kontroverzne teme, ili rizikovati gubitak relevantnosti na tržištu.

Uputite poruku svojim kolegama kreativcima iz industrije sa ciljem poboljšanja nivoa kreativnosti i poruku oglašivačima s ciljem poboljšanja saradnje sa kreativnim agencijama

Što se tiče oglašivača, najviše od svega želim im više hrabrosti. Na primjerima onih koji su se ohrabrili i odlučili da idu nekim neutabanim stazama možemo vidjeti da se taj pristup može itekako isplatiti. S druge strane, kolegama kreativcima želim više istrajnosti u nastojanju da ideje „proguramo“. Ne dozvolimo da dobre ideje žive samo do narednog brisanja table u sali za brainstorming.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN SARAJEVO: „I jare i pare“ za Grawe osiguranje

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Ovation najuspešnija agencija na MIXX 2023

Advertiser Serbia19. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „McFlurry & McSundae Deluxe Oreo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia18. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „Štark – I osmeh je tu!“

Advertiser Serbia17. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Sve je moguće dok si u igri“ za Hattrick – PSK

Advertiser Serbia16. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Smoki street art celebration“

Advertiser Serbia15. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „#ZaVaginu“ za Libresse

Advertiser Serbia12. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Feed your greatness“ za Bite Me Nutrition

Advertiser Serbia11. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Brand Facelift“ za Foreo

Advertiser Serbia10. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Piletina za sve“ za McDonald’s Slovenija

Advertiser Serbia9. маја 2023.

Poznati finalisti Effie Awards 2023

Advertiser Serbia8. маја 2023.