Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] PREDRAG VOJINOVIĆ, Degordian Beograd: „Ako želimo da nas drugi poštuju, moramo prvo da poštujemo sami sebe i svoj rad“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Predrag Vojinović, Creative Strategist agencije Degordian Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2019. godini

– Ovo je možda i ključna godina u kojoj Degordian prestaje da bude digital agencija i postaje digital first agencija. Opravdana tendencija klijenata je da žele jednu agenciju koja im pokriva sve kanale komunikacije sa kreativne i produkcijske strane – što znači da će kreativne agencije morati da se okrenu digitalnim kanalima i formatima, a digitalne agencije će, pored onoga što su do sada nudile, morati da kreiraju i kreativne koncepte. Za mene lično tu nema prevelike razlike jer dobra kreativna ideja mora da funkcioniše na svim kanalima – od promocije na mestu prodaje do Instagram Story-ja.

Na šta smo najponosniji u 2019? Na kampanju Pitaj Smoki. Najpre smo zajedno sa kolegama iz agencije New Moment kreirali karakter Smokija, a zatim smo došli na ideju da svim ljubiteljima ovog brenda pružimo priliku da sa njim direktno komuniciraju. Smoki je dao oko 3800 duhovitih ogovora na najneverovatnija pitanja i ostvario sjajne brojke kada je u pitanju engagement, broj share-ova, lajkova… A mislim da je ovaj put jedna digitalna komunikacijska platforma dala ogroman doprinos u građenju novog karaktera jednog ikoničnog brenda kakav je Smoki. Na to smo posebno ponosni.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2019. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Upotrebiću možda i najcitiraniju repliku 2019. godine – Not great, not terrible.

Ako govorimo o kreativnosti, finalna rešenja koja odlaze u etar i dalje trpe zbog čestog nerazumevanja i nepoverenja između klijenata i agencija, a to je nešto na čemu moramo svi zajedno da radimo.

Ipak, kao i svake godine, realizovane su kampanje gde struka može samo da skine kapu. Za mene je ove godine to kampanja “Godine su bitne”, Vip Mobile. Ja ne nosim kapu, ali gde god mogu, ističem ovu kampanju kao primer koji bi trebalo sve da nas inspiriše da razmišljamo prvo o ideji pa tek onda o scenarijima, formatima i ostalim elementima. Kada su definisali jasnu ideju, siguran sam da su kolege uživale u raspisivanju scena i da im je bilo teško da odluče koje će na kraju otići “na crtanje” i u realizaciju.

Ono što mi poslednjih dana privlači pažnju je i OOH kampanja za Sajder Bandit. Odličan primer kako se gradi brend sa karakterom. Mene je razoružao.

Ocenite svoj ekonomski položaj i ugled u društvu. Navedite faktore poboljšanja ekonomskog i društvenog položaja i ugleda agencijskih kreativaca u Srbiji

– O ugledu u društvu bi trebalo da pričaju drugi, ako baš moraju. :)
Što se tiče ekonomskog položaja, on je na nivou kreativne industrije relativno dobar u odnosu na prosek u Srbiji…Ali kreativci i dalje moraju da budu jako kreativni da bi zaokružili svoju finansijsku konstrukciju svakog meseca.

Za poboljšanje ugleda i ekonomskog položaja moramo da se borimo sami. Nema tu nekih spoljnih faktora. Ako želimo da nas drugi poštuju, moramo prvo da poštujemo sami sebe i svoj rad.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2019.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Za mene je ono što Gillette radi ove godine jako hrabro. Napravili su, makar u jednom segmentu, promenu u željenoj percepciji idealnog muškarca. Umesto isklesanih manekena ispred ogledala, pozabavili su se dečacima koji su tek pred pubertetom, pri čemu su stresirali vrlo “pipave” teme. Izdvojio bih dve kampanje, a to su “The best man can be” i “A Moustache”. Uvek je inspirativno kada brendovi reše da menjaju pravila igre.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.