Agencije

U budućnosti će naš identitet biti dovoljan za plaćanje

ZAGREB – David Birch futurolog finansija predviđa da su društvene mreže i mobilni telefoni ključne tehnologije za promene u finansijskoj industriji

 

Futurolog David Birch je jedan od najvećih svetskih autoriteta kada su u pitanju plaćanja, Financial Brand proglasio ga je jednim od deset najuticajnijih stručnjaka u bankarstvu, a Total Payments magazin smatra ga najuticajnijim evropskim komentatorom na temu budućnosti plaćanja. Savetnik je najvećih finansijskih organizacija za pitanja budućnosti elektronskih transakcija te stalni komentator za BBC Sky. Na Future Tense konferenciji, koja će se održati 2.10. u zagrebačkoj Laubi, Birch će govoriti o budućnosti plaćanja.

Futurolog Birch tvrdi da se naš identitet duboko menja, isto kao i novac, a upravo zahvaljujući tehnološkim promenama oba se kretanja konvergiraju. Iz toga proizlazi da sve što će nam u budućnosti biti potrebno za transakciju jeste naš identitet zarobljen u jedinstvenom zapisu naših online društvenih kontakata. Birch predviđa da su upravo društvene mreže i mobilni telefoni ključne tehnologije za spomenutu promenu te da će oni omogućiti izgradnju infrastrukture identiteta koja može poboljšati privatnost i sigurnost korisnika. Dugoročne posledice tih promena nemoguće je predvideti, delom zbog toga što će njihov oblik zavisiti od toga kako kompanije iskorišćavaju poslovne prilike za pružanje usluga transakcije, no sigurno predviđanje na ovom polju jeste da će novac uskoro biti suvišan. Na njegovom mestu videćemo nove digitalne valute.

Tehnologija je, ističe Birch, iz fizičkih predmeta novac pretvorila u nematerijalnu informaciju. Dolaskom smart kartica, mobilnih telefona i Bitcoina postalo je lakše nego ikad stvoriti nove oblike novca. Postalo je važno novac neodvojivo povezati sa našim identitetom. Naša kartica ili telefon su sigurnosni uređaj koji nas mogu identifikovati i povezati informacije o stanju na našem računu. Korištenje gotovine već sada je u padu, i sigurno će nestati. Najnovija tehnologija omogućiće pametan novac, a to će biti novac koji odražava vrednosti zajednica koje su ga proizvele.

David Birch na Future Tense konferenciju dolazi uz podršku Addiko banke, a tom prilikom Mario Žižek, predsednik Uprave Addiko Bank d.d. izjavio je: “Da bi sutra bili bolji, morate danas zasukati rukave. Svi smo svedocima kako se okruženje u kojem živimo i poslujemo menja neverovatnim tempom, koji će se još ubrzati. Sastavni deo poslovanja Addiko banke je kontinuirana transformacija u moderniju i inovativniju organizaciju. Mišljenja sam kako ćemo u sledećih par godina upravo u segmentu plaćanja vidite najveće promene.”

Zanimljivo je da je upravo Birch popularno rečeno „infuencer“ koji utiče na inovatore, njegov Twitter nalog prate Bill Gates i Richard Branson. Uz sve navedeno Birch je osnivač Consult Hyperion, nezavisne konsultantske firme te autor nekoliko knjiga: Before Babylon, Beyond Bitcoin, Identityisthe New Money i Digital Identity Management.

Uz Bircha, na Future Tense konferenciji govoriće futurolog za ishranu Morgaine Gaye o mikro i makro trendovima u ishrani, Gerd Leonhard o uticaju razvoja tehnologije na razvoj čovečanstva i futurolog Aric Dromi o pametnim gradovima.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

SRĐAN ŠAPER: „Snaga naših brendova će u budućnosti zavisiti od načina na koji se postave u ovom trenutku“

Advertiser Serbia9. aprila 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS From Home 02: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Online edukacija: Digitalna transformacija je sada plastično objašnjena

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Transformacija u vreme Korone

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Grayling Srbija i Kaspersky u finalu za SABRE Awards EMEA 2020

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Online žiriranjem odabrani finalisti takmičenja IdejaX

Advertiser Serbia7. aprila 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Representativno punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

REPRESENT COMMUNICATIONS obeležio punoletstvo!

Advertiser Serbia6. aprila 2020.

Brendovi: Dan posle sutra

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Brendovi i Covid-19 – Kako se postaviti?

Advertiser Serbia2. aprila 2020.

Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta, pokazuje istraživanje agencije Valicon

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Svaki izlazak iz kuće je novi udarac na medicinsko osoblje

Advertiser Serbia1. aprila 2020.

Zaključci webinara DIRECT TALKS from home 01: „Komunikacija i oglašavanje u regionu #COVID19”

Advertiser Serbia31. marta 2020.

I&F MCCANN GRUPA kupila 5 respiratora

Advertiser Serbia30. marta 2020.

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.