Dr. mreže

TIHANA SEDLAR, Hrvatski Telekom: TikTok – zabava za mlade ili kanal za digitalno oglašavanje?

Tihana Sedlar iz Hrvatskog Telekoma nam otkriva koliki potencijal krije TikTok za uspešnu vidljivost brenda.

 

SoMo Borac najvažnija je nagrada za digitalne radove u regiji koja se dodeljuje desetu godinu zaredom. Konkurencija je iz godine u godinu sve jača, a stručni žiri sve brojniji. Nagrada je ukupno 14, a dodeljuju se u dva streama SoMo Media koji okuplja digitalne izdavače iz najvažnijih regionalnih medija te SoMo Advertising koji okuplja zajednicu digitalnih marketingaša iz cele regije. Deo tog žirija je i Tihana Sedlar, koordinatorica društvenih mreža Hrvatskog Telekoma.

Tihana je glavna i odgovorna za izuzetno uspešan TikTok profil svoje kompanije, a nas je zanimalo koliko je TikTok kao kanal zapravo popularan u poslovnom svetu te prati li ga ‘etiketa’ društvene mreže za razbibrigu.

TikTok postaje sve popularniji. Mlađe generacije sve više vremena provode na ovoj platformi, a sadržaj sa TikTok-a konzumiraju i na drugim platformama poput Instagrama. Kakvi su TikTok korisnici u Hrvatskoj?

– TikTok korisnici u Hrvatskoj nisu puno drugačiji od ostalih TikTok korisnika u cijelom svijetu. Tamo su obično Gen Z-jevci koji jako dobro razumiju jezik TikTokera, prate trendove, komuniciraju na sličan način kao i njihovi vršnjaci. U razgovoru s prijateljima i kolegama primijetila sam da je na TikToku u Hrvatskoj sve više milenijalaca, ali i starijih generacija koje su shvatile koliko TikTok ima potencijala, a upravo su to svjetski trendovi koji već neko vrijeme pokazuju stvarni potencijal TikToka kao snažnog komunikacijskog alata u cijelom društvu.

Koji su dobri primeri nacionalnih kompanija i brendova na TikTok-u?

– Što se brendova tiče, mislim da u ovom trenutku odličan TikTok ima Kaufland Hrvatska. Vrhunski povezuju trendove i svoje proizvode sa zabavnim i edukativnim sadržajem, a to se vidi i u broju njihovih pregleda. Super su mi njihovi recepti. Od kompanija bih izdvojila 404 agenciju koji vrlo uspješno rekreiraju trendove te pritom ostavljaju dojam kompanije u kojoj je poželjno raditi. Samim time kao digitalna agencija pokazuju da razumiju ovaj medij pa vjerujem da im se i potencijalni klijenti samoinicijativno javljaju za strategiju i realizaciju. Ne mogu ne spomenuti jednu stranu kompaniju, a to je Ryanair koji obožavam pratiti ne samo na TikToku nego i na svim ostalim društvenim mrežama. Mislim da su oni svojim načinom komunikacije postigli sve ono čemu baš svaki svjetski brend teži – brzo reagiraju na sve trendove, relevantni su, smiješni, šale se na svoj račun i pritom imaju #likeaboss stav bez obzira na sve kritike koje primaju iz medija i s društvenih mreža.

Uz TikTok se često veže ‘etiketa’ društvene mreže za razbibrigu. Je li to baš tako? Kakav sadržaj najbolje prolazi na toj platformi?

– Moram vam priznati da u podjednakoj mjeri na TikToku naletim na zabavan i edukativan sadržaj, tako da bih rekla da je TikTok jedna savršena mješavina hackova, zabavnog sadržaja, edukacije, inspiracije… Otkad sam se „navukla“ na TikTok, slabo koristim ostale društvene mreže. Što se sadržaja tiče, možda bi bilo najbolje da vam odgovorim na pitanje koristeći se našim primjerom. Na Hrvatski Telekom TikToku najbolje prolaze rekreacije trendova (s tim da u tome moramo biti jako brzi) i behind the scenes trenutci s našim zaposlenicima. Isto tako, redovito radimo kvizove znanja sa zaposlenicima iz različitih odjela i gradova – publika to obožava.

Kako TikTok pametno koristiti u poslovne svrhe?

– Već me puno kolega pitalo upravo ovo pitanje i odgovor je uvijek isti – Don’t make ads, make TikToks. Na TikToku ne želimo prodavati svoje usluge ili proizvode, želimo se kao brend približiti mladima, prilagoditi se stilu komunikacije na TikToku te kreirati sadržaj koji će gledatelju biti zabavan i koristan. Također, treba napomenuti da videa ne trebaju biti savršeno producirana niti modeli moraju biti savršeni, našminkani… Što prirodnije, to bolje! I sve treba snimati mobitelom.

Možete li se setiti jedne kampanje sa SoMo Borca koja vas je impresionirala?

– Kampanja koja me svojevremeno istinski oduševila, a i dalje me oduševljava jest Pipi content. Digitalni kanali dali su novi život legendarnom piću koje je oduševljavalo generacije, a #bolimepipi đir zavladao je društvenim mrežama u Hrvatskoj. Zadnja aktivnost koja me oduševila bio je nagradni natječaj na story-jima koji su organizirali kao nastavak na nagradni natječaj jednog kozmetičkog salona koji je tražio korisnice da fotografiraju žene kojima treba tretman skidanja celulita (ili što je već bilo u pitanju). Cilj Pipija bio je pokazati da nikome ne treba nikakav tretman nego se trebaju osjećati dobro u svom tijelu jer #bolinaspipi. Ja sam ponosno sudjelovala!

 
Autor: SoMo Borac tim

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Twitter počinje svima da prikazuje preporučene tvitove

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Mask lično zvao direktore kompanija koje su prestale da se reklamiraju na Twitter-u

Advertiser Serbia28. новембра 2022.

I Audi obustavio sve aktivnosti na Twitter-u

Advertiser Serbia23. новембра 2022.

Hive je alternativa za Twitter

Advertiser Serbia22. новембра 2022.

SpaceX kupio veliku reklamnu kampanju na Twitter-u za Starlink

Advertiser Serbia14. новембра 2022.

Mask: Bez prihoda od pretplate Twitter neće preživeti zimu

Advertiser Serbia11. новембра 2022.

Automobilski brendovi masovno odustaju od oglašavanja na Twitter-u

Advertiser Serbia7. новембра 2022.

Meta planira da otpusti hiljade zaposlenih

Advertiser Serbia7. новембра 2022.

Digitalna javnost u Srbiji podržava izmenu Krivičnog zakonika

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

Istraživanje: Dezinformacije se najlakše šire TikTok-om

Advertiser Serbia31. октобра 2022.

Mask razmišlja da naplaćuje 20 dolara mesečno za verifikaciju naloga na Twitter-u

Advertiser Serbia31. октобра 2022.

Ilon Mask preuzeo Twitter, otpustio direktore

Advertiser Serbia28. октобра 2022.

Istraživanje: Sve je više onih koji vesti konzumiraju na TikTok-u

Advertiser Serbia27. октобра 2022.

Osnivač Twitter-a razvija novu aplikaciju koja će konkurisati i samom Twitter-u

Advertiser Serbia26. октобра 2022.

Digital Element: Žene u politici

Advertiser Serbia24. октобра 2022.