Ljudi

JELENA IVANOVIĆ, IAA Serbian Chapter: „Dokazali smo da Udruženje ima kapacitete da odgovori na različite izazove“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih komunikacijskih Udruženja u regionu. Ovoga puta čast je pripala Jeleni Ivanović, izvršnoj direktorici IAA Serbian Chapter, da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2020, kao i planovima za 2021…Razgovor vodila Snežana Milić

 
Kako je za vaše Udruženje protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaše Udruženje sprovelo tokom 2020? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2020 sa radom u 2019, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Prethodna godina je bila drugačija od prethodnih, alli ne i lošija. Samo je zahtevala od nas da drugačije promišljamo i realizujemo neke od naših aktivnosti. Na taj način smo dokazali da Udruženje ima kapacitete da odgovori na različite izazove. Čini mi se da je to rezultat, sada već višedecenijskog, ulaganja u razvoj i jačanje IAA. Svakako, našu poziciju olakšava i pripadnost globalnoj organizaciji, jer to stvara osećaj sigurnosti u neizvesnim vremenima, ali lakše pronalaženje odgovora i ”recepata” za rešavanje problema.
IAA Srbija je i dalje nosilac licence za održavanje jednog od najprestižnijih festivala na svetu – Effie Awards. Organizacioni odbor je prošle godine, zajedno sa Effie Wrldwide, doneo odluku da se takmičenje odloži za 2021, sa ciljem da se industriji da vreme za konsolidaciju i fokusiranje na primarne poslove, ali i sa namerom da ove godine takmičenje obuhvati radove nastale u periodu od januara 2019. do decembra 2020. godine.

Stalo nam je da Effie u Srbiji bude sinonim za kompetitivnost, kvalitet radova i ozbiljnost organizacije. Dosad nam je to polazilo za rukom, verujem da će tako i ostati, naročito ako imamo u vidu da je ovdašnje tržište veoma zainteresovano za učešće i podršku ovom takmičenju.

Naš edukativni projekat namenjen mladima – AcademIAA, održan je po peti put u potpuno drugačijem (online) formatu. To je bio izuzetno veliki posao za IAA, ali i naše koordinatore koji su vodili module. Zahvalni smo im na trudu koji su uložili u ovaj projekat koji je uspeđno realizovan u izmenjenim uslovima.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni ali i druge dimenzije) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– Zadovoljavajući u svakom pogledu. I u novonastalim okolnostima. Sačuvali smo brojno članstvo i ostali među deset najvećih chapter-a u okviru IAA network-a. Pošteno govoreći, Asocijaciju je napustilo oko 10 odsto članova, ali to je trend koji su zabeležila i druga IAA udruženja. Osim toga, već posle prvog udara krize, broj članova je počeo ponovo da raste. Naša Asocijacija je vrlo specifična po pitanju učlanjivanja (S obzirom da članstvo nije otvoreno za sve koji bi eventualno, hteli da se pridruže) i zato je naš cilj konstantan – da insistiramo na kvalitetitu i reputaciji članstva, a ne brojnosti. Potrebno je da, kao tripartitno, udruženje što bolje i vernije oslikavamo tržište i obezbedimo reprezentativnost oglašivača, agencija i medija u cilju rada na razvoju tržišta.
IAA Srbija se finansira isključivo od članarina, donacija i komercijalnih projekata, zbog čega budžetiranje jeste važan posao za nas na kraju svake godine, ali nam je uvek polazilo za rukom da “ostanemo na površini” i blagovremeno izvršavamo svoje obaveze.
Od početka 2020. IAA tim je značajno ojačan dolaskom Lidije Savić, koja je vodila projekat AcademIAA, ali i druge aktivnosti chapter-a. Drago mi je da smo uspeli u nameri da pojačamo staff, jer nam je to i bio cilj 2019. godine.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

– Nije nikakva tajna da je Covid dosta uticao na privredu kako u Srbiji, tako i širom sveta. Od kolega iz IAA Global čujemo da su mnoge zemlje preduzele mere kao što je smanjenje broja zaposlenih, umanjenje plata i slično. Ipak, krize dolaze i prolaze. Posla pada obično sledi rast. Na kraju, naša struka je istinski naviknuta na rad u gotovo nemogućim uslovima i ne mislim da će ova godina ostaviti dalekosežne posledice. Svakako, biće onih koji će osećati posledice dugo vremena, ali verujem da gubici neće biti nenadoknadivi.

Ono što već godinama posmatram kao naš najveći problem (“šumu koju ne vidimo od drveta”) je prilično loša reputacija marketinga i njegova sve manja atraktivnost za mlade ljude.

Od kvaliteta onih koji dolaze zavisi gotovo sve, a mi u moru dnevnog posla time ne stižemo da se bavimo. Kada to kažem, mislim i na sebe. Znam da je potrebno nešto preduzeti, ali kao da vidim sve manje opcija i da taj zadatak postaje sve teži za rešavanje.

Koje će značajne projekte i aktivnosti vaše Udruženje sprovesti u 2021. godini?

– Effie Festival će se održati po četvrti put, a ove godine će obuhvatiti radove nastale u prethodne dve godine. Dobar deo takmičenja i aktivnost koje podrazumeva, održavaće se online u skladu sa Effie WW preporukama. U ovom trenutku ne znamo da li će gala ceremonija (jun 2021.) moći da bude u “live-u”. Početak prijavljivanja je zakazan za kraj januara. Ove godine smo započeli saradnju sa našim istaknutim dizajnerom, Slavimirom Stojanovićem, kada su vizuelna rešenja u pitanju. Dosad je ova saradnja tekla u najboljem mogućem redu, na čemu smo veoma zahvalni. Effie je i dosad uspevao da oko sebe okupi izuzetne profesionalce i svake godine bude sproveden na nivou koji ovaj Festival zahteva. Kolege iz Direct Media kreativnog tima takođe su nam veoma važni u procesu organizovanja Effie-ja i hvala im na tome. Effie Organizacioni odbor ima veliku odgovornost i godinama unazad je uspešno odgovarao na sve potrebe organizacije, kao i Predsednik i Potpredsednica žirija (Srđan Bogosavljević i Jelena Šarenac) Festivala ne bi bilo bez takmičara i sa njima smo svih ovih godina negovali profesionalan odnos. Ne sumnjam da će tako i ostati.
Nadamo se da ćemo narednu AcademIAA-u održati na način kako smo navikli. Networking i upoznavanje uživo je jedan od najvećih benefita kako za polaznike, tako i za predavače. Videćemo kako će se situacija sa virusom odvijati do jeseni. Postoji inicijativa da se sličan program organizuje i za seniore, ali u online formi i više kao savetovanje, diskusija o pitanjima važnim za industriju, ali će konačnu odluku na tu temu doneti Upravni odbor IAA.
Redovna skupština IAA će se održati u junu ove godine. Kao i ranijih godina, članovi će biti u mogućnosti, pored ostalog, da izaberu članove tela koji će Asocijaciju voditi do juna 2023. godine.

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2021. godini

– Držite se, kolege! Nama je dobro kada je vama dobro. Sigurna sam da ćemo iz ovoga izaći pametniji i iskusniji.

 
Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Ljudi

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

MARIJANA MIRKOVIĆ, logoped: „Deci do treće godine ne davati mobilne telefone“

Advertiser Serbia24. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

ĐORĐE JOVANOVIĆ, Xiaomi: „Ova kampanja je nastavak game changing serijala kampanja po kojima je Xiaomi postao poznat“

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Kako na decu utiče prekomerno izlaganje ekranima?

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Zbog prekomerne upotrebe digitalnih uređaja, deca gube interesovanja za svakodnevne aktivnosti!

Advertiser Serbia30. април 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

Neophodno, inovativno, skladno: Novi identitet dizajna Samsung Electronics u 2030. godini

Advertiser Serbia9. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.

Darko Lukić od 1. jula novi CEO Nelt Grupe

Advertiser Serbia28. март 2024.