Ljudi

JELENA IVANOVIĆ, IAA Serbian Chapter: „Dokazali smo da Udruženje ima kapacitete da odgovori na različite izazove“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih komunikacijskih Udruženja u regionu. Ovoga puta čast je pripala Jeleni Ivanović, izvršnoj direktorici IAA Serbian Chapter, da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2020, kao i planovima za 2021…Razgovor vodila Snežana Milić

 
Kako je za vaše Udruženje protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaše Udruženje sprovelo tokom 2020? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2020 sa radom u 2019, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Prethodna godina je bila drugačija od prethodnih, alli ne i lošija. Samo je zahtevala od nas da drugačije promišljamo i realizujemo neke od naših aktivnosti. Na taj način smo dokazali da Udruženje ima kapacitete da odgovori na različite izazove. Čini mi se da je to rezultat, sada već višedecenijskog, ulaganja u razvoj i jačanje IAA. Svakako, našu poziciju olakšava i pripadnost globalnoj organizaciji, jer to stvara osećaj sigurnosti u neizvesnim vremenima, ali lakše pronalaženje odgovora i ”recepata” za rešavanje problema.
IAA Srbija je i dalje nosilac licence za održavanje jednog od najprestižnijih festivala na svetu – Effie Awards. Organizacioni odbor je prošle godine, zajedno sa Effie Wrldwide, doneo odluku da se takmičenje odloži za 2021, sa ciljem da se industriji da vreme za konsolidaciju i fokusiranje na primarne poslove, ali i sa namerom da ove godine takmičenje obuhvati radove nastale u periodu od januara 2019. do decembra 2020. godine.

Stalo nam je da Effie u Srbiji bude sinonim za kompetitivnost, kvalitet radova i ozbiljnost organizacije. Dosad nam je to polazilo za rukom, verujem da će tako i ostati, naročito ako imamo u vidu da je ovdašnje tržište veoma zainteresovano za učešće i podršku ovom takmičenju.

Naš edukativni projekat namenjen mladima – AcademIAA, održan je po peti put u potpuno drugačijem (online) formatu. To je bio izuzetno veliki posao za IAA, ali i naše koordinatore koji su vodili module. Zahvalni smo im na trudu koji su uložili u ovaj projekat koji je uspeđno realizovan u izmenjenim uslovima.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni ali i druge dimenzije) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– Zadovoljavajući u svakom pogledu. I u novonastalim okolnostima. Sačuvali smo brojno članstvo i ostali među deset najvećih chapter-a u okviru IAA network-a. Pošteno govoreći, Asocijaciju je napustilo oko 10 odsto članova, ali to je trend koji su zabeležila i druga IAA udruženja. Osim toga, već posle prvog udara krize, broj članova je počeo ponovo da raste. Naša Asocijacija je vrlo specifična po pitanju učlanjivanja (S obzirom da članstvo nije otvoreno za sve koji bi eventualno, hteli da se pridruže) i zato je naš cilj konstantan – da insistiramo na kvalitetitu i reputaciji članstva, a ne brojnosti. Potrebno je da, kao tripartitno, udruženje što bolje i vernije oslikavamo tržište i obezbedimo reprezentativnost oglašivača, agencija i medija u cilju rada na razvoju tržišta.
IAA Srbija se finansira isključivo od članarina, donacija i komercijalnih projekata, zbog čega budžetiranje jeste važan posao za nas na kraju svake godine, ali nam je uvek polazilo za rukom da “ostanemo na površini” i blagovremeno izvršavamo svoje obaveze.
Od početka 2020. IAA tim je značajno ojačan dolaskom Lidije Savić, koja je vodila projekat AcademIAA, ali i druge aktivnosti chapter-a. Drago mi je da smo uspeli u nameri da pojačamo staff, jer nam je to i bio cilj 2019. godine.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

– Nije nikakva tajna da je Covid dosta uticao na privredu kako u Srbiji, tako i širom sveta. Od kolega iz IAA Global čujemo da su mnoge zemlje preduzele mere kao što je smanjenje broja zaposlenih, umanjenje plata i slično. Ipak, krize dolaze i prolaze. Posla pada obično sledi rast. Na kraju, naša struka je istinski naviknuta na rad u gotovo nemogućim uslovima i ne mislim da će ova godina ostaviti dalekosežne posledice. Svakako, biće onih koji će osećati posledice dugo vremena, ali verujem da gubici neće biti nenadoknadivi.

Ono što već godinama posmatram kao naš najveći problem (“šumu koju ne vidimo od drveta”) je prilično loša reputacija marketinga i njegova sve manja atraktivnost za mlade ljude.

Od kvaliteta onih koji dolaze zavisi gotovo sve, a mi u moru dnevnog posla time ne stižemo da se bavimo. Kada to kažem, mislim i na sebe. Znam da je potrebno nešto preduzeti, ali kao da vidim sve manje opcija i da taj zadatak postaje sve teži za rešavanje.

Koje će značajne projekte i aktivnosti vaše Udruženje sprovesti u 2021. godini?

– Effie Festival će se održati po četvrti put, a ove godine će obuhvatiti radove nastale u prethodne dve godine. Dobar deo takmičenja i aktivnost koje podrazumeva, održavaće se online u skladu sa Effie WW preporukama. U ovom trenutku ne znamo da li će gala ceremonija (jun 2021.) moći da bude u “live-u”. Početak prijavljivanja je zakazan za kraj januara. Ove godine smo započeli saradnju sa našim istaknutim dizajnerom, Slavimirom Stojanovićem, kada su vizuelna rešenja u pitanju. Dosad je ova saradnja tekla u najboljem mogućem redu, na čemu smo veoma zahvalni. Effie je i dosad uspevao da oko sebe okupi izuzetne profesionalce i svake godine bude sproveden na nivou koji ovaj Festival zahteva. Kolege iz Direct Media kreativnog tima takođe su nam veoma važni u procesu organizovanja Effie-ja i hvala im na tome. Effie Organizacioni odbor ima veliku odgovornost i godinama unazad je uspešno odgovarao na sve potrebe organizacije, kao i Predsednik i Potpredsednica žirija (Srđan Bogosavljević i Jelena Šarenac) Festivala ne bi bilo bez takmičara i sa njima smo svih ovih godina negovali profesionalan odnos. Ne sumnjam da će tako i ostati.
Nadamo se da ćemo narednu AcademIAA-u održati na način kako smo navikli. Networking i upoznavanje uživo je jedan od najvećih benefita kako za polaznike, tako i za predavače. Videćemo kako će se situacija sa virusom odvijati do jeseni. Postoji inicijativa da se sličan program organizuje i za seniore, ali u online formi i više kao savetovanje, diskusija o pitanjima važnim za industriju, ali će konačnu odluku na tu temu doneti Upravni odbor IAA.
Redovna skupština IAA će se održati u junu ove godine. Kao i ranijih godina, članovi će biti u mogućnosti, pored ostalog, da izaberu članove tela koji će Asocijaciju voditi do juna 2023. godine.

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2021. godini

– Držite se, kolege! Nama je dobro kada je vama dobro. Sigurna sam da ćemo iz ovoga izaći pametniji i iskusniji.

 
Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Ljudi

JELENA GAVRILOVIĆ ŠARENAC: „Effie promoviše kreativnost koja donosi uspeh na tržištu“

Advertiser Serbia2. marta 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVO PAYER, Bruketa&Žinić&Grey: „Najbolje ideje nastaju iz dokolice“

Advertiser Serbia18. februara 2021.

SRĐAN BOGOSAVLJEVIĆ: „Effie podiže svest o značaju marketinga u ukupnoj ekonomiji“

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Preminuo Lari Flint, osnivač magazina Hustler

Advertiser Serbia11. februara 2021.

Pojačanje u Represent System-u: VLADIMIR ĆOSIĆ na poziciji kreativnog direktora

Advertiser Serbia10. februara 2021.

Napredovanje u timu agencije Komunikacijski laboratorij

Advertiser Serbia9. februara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] MATJAŽ GERM, Agencija 101: „Agencija 101 važi za jednu od najpovezanijih ekipa koja ceni vrednosti zajedništva i opuštene atmosfere“

Advertiser Serbia5. februara 2021.

Mišković: Delta investira 100 miliona evra u onlajn trgovinu

Advertiser Serbia4. februara 2021.

Jeff Bezos odlazi sa čela Amazona

Advertiser Serbia3. februara 2021.

Dragan Bujošević izabran za generalnog direktora RTS-a

Advertiser Serbia2. februara 2021.

MARIO AUNEDI MEDEK, HUOJ: „Poboljšanje pozicije HUOJ-a vidim isključivo u stvaranju okruženja izvrsnosti“

Advertiser Serbia27. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ALEŠ KOČEVAR, Saatchi & Saatchi Ljubljana: „The Power of One“ nije samo zvučna fraza, već jedinstven operativni entitet

Advertiser Serbia26. januara 2021.

[POGLED SA VRHA 2020/21] DAMIR CIGLAR, Imago Ogilvy: „Agencije, pripremite se na 4. industrijsku revoluciju, većinu će uskoro zamijeniti AI“

Advertiser Serbia25. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] VLADIMIR MITROVIĆ, Ovation BBDO: „2020 + 1. Ulazimo zajedno, jači.“

Advertiser Serbia22. januara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVANA ZEKOVIĆ, Saatchi & Saatchi Beograd: „Nažalost, zbog celokupne situacije, 2020. godina je istrebila kreativnost“

Advertiser Serbia21. januara 2021.