Internet

Otac interneta razočaran smerom u kojem se on razvija i najavio veliku borbu za prava korisnika

Internet

Tim Berners-Lee pre tri decenije stvorio je World Wide Web, odnosno internet, a danas, razočaran smerom u kojem se razvija, želi korisnicima da vrati kontrolu nad njihovim ličnim podacima

 

Online svet je zastranio. Previše moći i previše ličnih podataka nalazi se u „silosima“ tehnoloških divova, smatra Tim Berners-Lee (65). On koristi termin (online) silosa radije nego direktno prozivanje, recimo Facebook-a i Google-a za sve navedeno.

Pogonjeni nepreglednim izvorom podataka, tehnološki divovi postali su platforme za nadgledanja i čuvari vrata prema inovacijama, smatra kreator interneta.

Sličnu zabrinutost već su izrazila i raznorazna regulatorna tela, a takozvane Big Tech kompanije suočene su s jačim pravilima za zaštitu privatnosti u Evropi kao i u nekim američkim saveznim državama, poput Kalifornije.

Ipak, za razliku od regulatornih tela, Berners-Lee ima drugačiji pristup rešavanju tog problema. Za njega je odgovor u stvaranju tehnologije koja korisnicima daje veću moć.

Cilj je krenuti prema internetu kakav sam prvo hteo„, kaže.

Ključan tehnički sastojak te tehnologije Berners-Lee naziva Pods (personal online data stores), odnosno lična online skladišta podataka.

Ideja je da svaka osoba kontroliše lične podatke, od poseta internet stranicama, kupovine kreditnim karticama online, praćenja režima vežbanja, slušanja muzike i slično. Sve to nalazilo bi se u individualnom podatkovnom sefu, na nekom od servera.

Kompanije bi mogle dobiti pristup tim podacima, uz dozvolu i putem sigurnog linka te za specifičnu radnju, poput obrade zahteva za zajam ili za prikazivanje personalizovanih oglasa. Mogli bi selektivno koristiti te podatke, ali ne i pohranjivati ih na svoje servere.

Vizija suverenosti ličnih podataka Berners-Lee potpuno je suprotna modelu prikupi-i-pohrani koji koriste velike tehnološke kompanije. Stoga je Berners-Lee pokrenuo open source projekat pod nazivom Solid i osnovao kompaniju Inrupt, zajedno s Johnom Bruceom, koji iza sebe ima pet uspešnih start-up projekata.

Do sada su prikupili 20 miliona dolara investicija, a Berners-Li smatra da bi start-up kompanije mogle da odigraju ključnu ulogu u prihvatanju te nove tehnologije.

Kompanija Inrupt nada se da će proverene organizacije prvo da sponzorišu pods tehnologiju. Za korisnike, pods je besplatan, a ako se koncept „uhvati“, mogao bi da se pojavi trend sličan današnjim e-mail uslugama, odnosno jeftine ili besplatne usluge upravljanja ličnim podacima.

Britanski NHS (National health service) započeo je saradnju s Inruptom na pilot-projektu za pomoć pacijentima koji pate od demencije. Svaki od pacijenata ima svoj Solid pod u koji se skladište lični podaci koje je predao sam pacijent ili ovlašćeni pacijentov rođak.

Berners-Li smatra da bi novi dogovor o upravljanju podacima zahtevao od predzetnika, inženjera i investitora da vide prilike za nove proizvode i usluge, baš kao što je to bilo i s pojavom interneta.

Dugoročno gledano, cilj je uspešno decentralizirano tržište koje počiva na ličnom osnaživanju i saradnji. Ta konačna vizija vrlo je moćna, ističe Berners-Li.

Hoće li uspeti u tome, ostaje neizvesno, ali neki stručnjaci smatraju da je navedena tehnologija previše akademska za mainstream developer-e. Otvoreno je i pitanje hoće li ta tehnologija ostvariti brzinu i moć potrebnu da postane platforma za buduće aplikacije.

Inrupt je suočen sa serijom tehničkih izazova, ali ni jedan od njih nije nezamislivo težak, smatra Bruce Schneider, šef sigurnosti u Inruptu i stručnjak za privatnost i sigurnost.

Mislim da ova tehnologija ima dobru priliku da promeni način na koji funkcioniše internet. Tim je to već jednom učinio„, ističe na kraju Schneider.

 

Izvor: Zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Na YouTube su sada dostupne i video igre

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

X pokrenuo alat za traženje poslova

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

YouTube pod optužbama za špijuniranje zbog zabrane blokera reklama, krivične prijave u EU

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Facebook zabranjuje političko oglašavanje putem generičkih alata veštačke inteligencije

Advertiser Serbia8. новембра 2023.

Dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Meta više neće smeti da koristi vaše podatke za ciljane reklame

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube diže cenu za pretplatu bez reklama

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube borba protiv blokera reklama zvanično se širi na globalni nivo

Advertiser Serbia1. новембра 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram bez reklama

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

Rezultati Mete nadmašili očekivanja

Advertiser Serbia26. октобра 2023.