Internet

Otac interneta razočaran smerom u kojem se on razvija i najavio veliku borbu za prava korisnika

Internet

Tim Berners-Lee pre tri decenije stvorio je World Wide Web, odnosno internet, a danas, razočaran smerom u kojem se razvija, želi korisnicima da vrati kontrolu nad njihovim ličnim podacima

 

Online svet je zastranio. Previše moći i previše ličnih podataka nalazi se u „silosima“ tehnoloških divova, smatra Tim Berners-Lee (65). On koristi termin (online) silosa radije nego direktno prozivanje, recimo Facebook-a i Google-a za sve navedeno.

Pogonjeni nepreglednim izvorom podataka, tehnološki divovi postali su platforme za nadgledanja i čuvari vrata prema inovacijama, smatra kreator interneta.

Sličnu zabrinutost već su izrazila i raznorazna regulatorna tela, a takozvane Big Tech kompanije suočene su s jačim pravilima za zaštitu privatnosti u Evropi kao i u nekim američkim saveznim državama, poput Kalifornije.

Ipak, za razliku od regulatornih tela, Berners-Lee ima drugačiji pristup rešavanju tog problema. Za njega je odgovor u stvaranju tehnologije koja korisnicima daje veću moć.

Cilj je krenuti prema internetu kakav sam prvo hteo„, kaže.

Ključan tehnički sastojak te tehnologije Berners-Lee naziva Pods (personal online data stores), odnosno lična online skladišta podataka.

Ideja je da svaka osoba kontroliše lične podatke, od poseta internet stranicama, kupovine kreditnim karticama online, praćenja režima vežbanja, slušanja muzike i slično. Sve to nalazilo bi se u individualnom podatkovnom sefu, na nekom od servera.

Kompanije bi mogle dobiti pristup tim podacima, uz dozvolu i putem sigurnog linka te za specifičnu radnju, poput obrade zahteva za zajam ili za prikazivanje personalizovanih oglasa. Mogli bi selektivno koristiti te podatke, ali ne i pohranjivati ih na svoje servere.

Vizija suverenosti ličnih podataka Berners-Lee potpuno je suprotna modelu prikupi-i-pohrani koji koriste velike tehnološke kompanije. Stoga je Berners-Lee pokrenuo open source projekat pod nazivom Solid i osnovao kompaniju Inrupt, zajedno s Johnom Bruceom, koji iza sebe ima pet uspešnih start-up projekata.

Do sada su prikupili 20 miliona dolara investicija, a Berners-Li smatra da bi start-up kompanije mogle da odigraju ključnu ulogu u prihvatanju te nove tehnologije.

Kompanija Inrupt nada se da će proverene organizacije prvo da sponzorišu pods tehnologiju. Za korisnike, pods je besplatan, a ako se koncept „uhvati“, mogao bi da se pojavi trend sličan današnjim e-mail uslugama, odnosno jeftine ili besplatne usluge upravljanja ličnim podacima.

Britanski NHS (National health service) započeo je saradnju s Inruptom na pilot-projektu za pomoć pacijentima koji pate od demencije. Svaki od pacijenata ima svoj Solid pod u koji se skladište lični podaci koje je predao sam pacijent ili ovlašćeni pacijentov rođak.

Berners-Li smatra da bi novi dogovor o upravljanju podacima zahtevao od predzetnika, inženjera i investitora da vide prilike za nove proizvode i usluge, baš kao što je to bilo i s pojavom interneta.

Dugoročno gledano, cilj je uspešno decentralizirano tržište koje počiva na ličnom osnaživanju i saradnji. Ta konačna vizija vrlo je moćna, ističe Berners-Li.

Hoće li uspeti u tome, ostaje neizvesno, ali neki stručnjaci smatraju da je navedena tehnologija previše akademska za mainstream developer-e. Otvoreno je i pitanje hoće li ta tehnologija ostvariti brzinu i moć potrebnu da postane platforma za buduće aplikacije.

Inrupt je suočen sa serijom tehničkih izazova, ali ni jedan od njih nije nezamislivo težak, smatra Bruce Schneider, šef sigurnosti u Inruptu i stručnjak za privatnost i sigurnost.

Mislim da ova tehnologija ima dobru priliku da promeni način na koji funkcioniše internet. Tim je to već jednom učinio„, ističe na kraju Schneider.

 

Izvor: Zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

SBB nastavlja sa investicijama u Srbiji: Počinje digitalizacija Zrenjanina

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Uskoro će korisnici Twitter-a moći da naplaćuju objave

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Australija usvojila zakon kojim nalaže Facebook-u i Google-u da plaćaju prenošenje vesti

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Pojavio se lažni portal „Južnih vesti“

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Saopštenje: United Grupa i SBB pozivaju RATEL da pokrene formalnu proceduru za aukciju 5G mreže u Srbiji

Advertiser Serbia24. februara 2021.

Facebook će ponovo dozvoliti deljenje vesti preko njegove platforme u Australiji

Advertiser Serbia23. februara 2021.

Google pristao da plaća sadržaje koje objavljuju mediji u vlasništvu Ruperta Mardoka

Advertiser Serbia18. februara 2021.

Facebook blokirao Australijance da gledaju i dele vesti

Advertiser Serbia18. februara 2021.

Google će zbog autorskih prava francuskim medijima platiti 76 miliona dolara

Advertiser Serbia16. februara 2021.

United Grupa preuzima bugarske operatore Net1 i ComNet Sofia

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Udruženje frilensera: Većina radnika na internetu ne prihvata predlog vlade o plaćanju poreza

Advertiser Serbia12. februara 2021.

SBB omiljeni internet provajder i jedan od najpoželjnijih poslodavaca mladih u Srbiji

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Twitter razmišlja o uvođenju pretplate

Advertiser Serbia10. februara 2021.

Uskoro stiže EON Connect: SBB predstavlja revoluciju u bezbednosti interneta

Advertiser Serbia9. februara 2021.

YouTube umetnicima i medijima isplatio 30 milijardi dolara

Advertiser Serbia9. februara 2021.