Dr. mreže

Borba Facebook-a i Google-a za dominaciju internetom preselila se u ruralna indijska sela

Dr. mreže

Google i Facebook, dve najveće internet kompanije na svetu, bore se za primat u indijskim selima

Sundar Pičar, glavni izvršni direktor kompanije Google, prilikom prve posete inostranstvu na tom položaju, obratio se 16. decembra ove godine publici u prepunoj dvorani u Nju Delhiju. Kako je rekao, Indija će u narednih nekoliko godina biti u središtu planova za širenje kompanije.

U sledeće tri godine, planiramo da povežemo na internet više od 300.000 sela širom Indije”, rekao je Pičaj pred okupljenim novinarima i stručnjacima za razvoj.

U nastojanju da osigura prodor u indijskim seoskim oblastima, Google je ušao u borbu s drugim velikim IT gigantom Facebook-om koja se vodi za osvajanje najveće baze internet korisnika na svetu.

Kompanije žele da povećaju glavni izvor prihoda, a nova tržišta će biti od ključnog značaja za podsticanje rasta. Ako želite rast od 30-40 odsto, tržišta poput indijskog su šansa da to ostvarite”, kaže Ravi Gururadž, predsednik proizvodnog saveta Nacionalne asocijacije softverskih i uslužnih kompanija.

Indija je jedno od najvećih neosvojenih tržišta”, dodao je on.

Prema nekim prognozama, Indija bi do juna 2016. trebalo da ima 426 miliona korisnika interneta, čime bi postala druga na svetu i prestigla SAD – sve to i pored činjenice da je prodor na internet u zemlji od 1,2 milijarde stanovnika manji od 20 odsto.

Sundar Pičaj će se tokom posete Indije sastati sa premijerom Narendrom Modijem, kako bi razgovarali o svojim ambicijama i planovima. Njih dvojica su se sreli u septembru prilikom Modijeve posete Silicijumskoj dolini, kada je Pičaj ukazao na Google-ove planove za ruralne oblasti Indije: android tastature na 11 jezika i WI-Fi na 100 železničkih stanica u Indiji do 2016 – nagoveštaj povećanja broja korisnika mobilnog interneta u ovoj zemlji.

Google takođe namerava da lansira program “dodirni da bi preveo”, koji će omogućiti korisnicima da i bez internet pristupa prevedu sliku ili tekst na svoj regionalni jezik.

Regionalni jezici su veoma važni za nas”, objašnjava Cezar Sengupta, potpredsednik proizvodnog menadžmenta u kompaniji Google. “Sledeća generacija koja će se povezati na internet mnogo se sigurnije oseća kada koristi svoj jezik”.

Osim toga, Google, zajedno s vladom, radi na ostvarenju ambicioznog programa nazvanog “Google Loon”, velike komunikacione mreže koja koristi balone u Zemljinoj stratosferi. Ovaj projekat, pre svega, ima za cilj da poveže na internet seoska naselja.

“Do 2018. u Indiji će biti na mreži više od 500 miliona korisnika, iz svih 29 država, koji govore 23 jezika, kaže Radžan Anandan, izvršni direktor Google-a za Indiju i Jugoističnu Aziju.

Google, međutim, neće imati lak posao u Indiji, s obzirom na agresivnu inicijativu Marka Zakerberga internet.org – besplatan, ograničeni internet za pretplatnike provajdera interneta i telekomunikacija “Reliance Communications”.

null

Facebook se već pozicionirao kao “internet” u različitim drugim delovima sveta i verovatno neće propustiti priliku da to ostvari i u ruralnoj Indiji – s obzirom na broj Indijaca koji će, kako se očekuje, u narednih nekoliko godina prvi put početi da koriste internet. Iako Facebook tvrdi da se ni sa kim ne takmiči, već samo želi da pomogne milijardama ljudi da se povežu na internet, borci za neutralni internet kažu da usluga internet.org krši duh otvorenog interneta. Oni smatraju da je zapravo reč o očajničkom pokušaju Facebook-a da siromašne u Indiji učini segementom tržišta koji neće koristiti Google, kaže Maheš Murti, jedan od osnivač investicionog fonda za pomoć mladim kompanijama “Seedfund”.

Poput Google-a, i Facebook je uložio novac da napravi lokalnu mrežu u Indiji. Društvena mreža je već dostupna na 11 indijskih jezika, navodi se na njenom sajtu. Osim toga, ima aplikaciju za prevođenje kako bi se poboljšali postojeći prevodi na regionalne indijske jezike, ili olakšalo prevođenje na druge jezike.

Za sada je rano da se kaže ko će ostvariti primat kada je reč o internetu u Indiji, pogotovo što su obe kompanije suočene s problemom nedostatka infrastrukture za internet u ovoj zemlji, ali borba je započela. Kako je rekao Marti, dve kompanije “igraju igru sa visokim ulozima”.

 

Izvor: www.blic.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dr. mreže

Tramp odobrio sporazum između TikTok-a i Oracle-a

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Trampova administracija u nedelju zabranjuje pristup TikTok-u i WeChat-u

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Facebook uklanja zdravstvene grupe zbog dezinformacija

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Poznati se uključili u 24-časovno zamrzavanje Instagrama

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

YouTube već testira najveću konkurenciju TikTok-u

Advertiser Serbia15. septembra 2020.

Nema prodaje TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Kina pre za gašenje TikTok-a u SAD nego za prinudnu prodaju

Advertiser Serbia13. septembra 2020.

EU pozvala Facebook, Google i Twitter da se više bore protiv širenja lažnih vesti

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Facebook će plaćati korisnicima za deaktivaciju profila na Facebook-u i Instagram-u

Advertiser Serbia7. septembra 2020.

Facebook ograničava političke oglase uoči izbora

Advertiser Serbia4. septembra 2020.

Facebook uklonio naloge povezane sa lažnom ruskom agencijom za internet istraživanja

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Facebook uklanja sve problematične objave

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Facebook zapretio Australijancima: Nećete moći da delite vesti ukoliko vam budemo plaćali za njih

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

Objava o smrti glumca Čedvika Bosmana postala tvit sa najviše lajkova u istoriji Twitter-a

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.