Analize

Ericsson ConsumerLab: 10 glavnih potrošačkih trendova za 2018

Analize

Istražujući budućnost iz perspektive potrošača koji brzo prihvataju promene, Ericsson ConsumerLab je objavio sedmo izdanje njegovog godišnjeg izveštaja o glavnim potrošačkim trendovima

U izveštaju Ericsson ConsumerLaba ističe se kako krajnji korisnici očekuju da će digitalnom tehnologijom sve više da se upravlja na način blizak ljudima. Govor tela, izrazi lica i intonacija će biti dodati glasu i dodiru u upravljanju tehnološkim uređajima, olakšavši usvajanje u sve bržem ritmu tehnoloških promena.

Prema tom istraživanju ovo je 10 glavnih potrošačkih trendova u 2018. godini:

Vaše telo je korisnički interfejs: Više od polovine sadašnjih korisnika pametnih glasovnih promena veruje da ćemo gestove koristiti za interakciju s tehnologijom kao što to radimo s ljudima. Oko dve trećine ih smatra da će se to dogoditi za svega tri godine.

Prošireno slušanje: 63 posto korisnika želi slušalice koje prevode jezike u stvarnom vremenu. 52 posto želi da ih koristi za blokiranje zvuka hrkanja člana porodice.

Večni početnici: 30 posto ih kaže da nove tehnologije otežavaju održavanje veština u skladu s najnovijim postignućima. Ali čini nas i stručnjacima u trenutku. 46 posto korisnika kaže da im internet omogućava da uče, ali i zaboravljaju brže nego ikad.

Društveno odašiljanje: Društveni mediji su zasićeni tradicionalnim odašiljanjem jednostranih poruka. No, pola korisnika smatra da će AI biti korisna za proveru verodostojnosti objava na društvenim mrežama.

Inteligentni oglasi: Oglasi bi mogli postati i suviše pametni. Više od pola korisnika proširene ili virtualne stvarnosti misli da će oglasi postati toliko realistični da će na kraju zameniti same proizvode.

Komunikacija koja plaši: 50 posto ispitanih misli da bi ih preplašilo ako ne bi mogli razlikovati čoveka od mašine. 40 posto bi takođe uplašilo ako bi pametni telefon reagovao na njihovo raspoloženje.

Društvo dokolice: 32 posto studenata i zaposlenih ne smatraju da im je posao potreban za smisao života. 40 posto ispitanih bi želelo robota koji radi i zarađuje za njih te im omogućava slobodno vreme.

Vaša fotografija postaje soba: Zamislite da možete ušetati u fotografiju te da oživite sećanje. 3 od 4 ispitanika veruje da će za svega pet godina virtualnu stvarnost koristiti za šetnju po fotografijama koje su snimili pametnim telefonom.

Ulice u vazduhu: Gradske ulice mogu biti zagušene prometom, ali nebo ostaje slobodno. 39 posto ispitanih misli da njihov grad treba da ima saobraćajni sistem namenjen dronovima i letećim vozilima. No, gotovo toliko ispitanih brine da bi dron mogao pasti na njihovu glavu.

Napunjena budućnost: Povezani svet zahtevaće mobilnu snagu. Više od 80 posto ispitanih misli da ćemo za svega 5 godina imati dugotrajne baterije i da se više nećemo morati da brinemo o punjenju.

Michael Björn, odgovoran za istraživanja u Ericsson ConsumerLabu, kaže: „Ulazimo u vreme u kojem uređaji neće imati tipke niti prekidače i neće ih biti potrebno kontrolisati digitalno putem vašeg pametnog telefona. U stvari, ovo je neizostavna promena jer bi ljudima bilo teško da nauče nov korisnički interfejs za svaki uređaj povezan s Internetom stvari. Danas treba poznavati niz pojedinosti vezanih za uređaje koje koristite. No, u budućnosti uređaji će poznavati vas. Da bi to postalo stvarnost, uređaji moraju da pošalju složene podatke o interakciji s ljudima u procesuiranje zasnovano na oblaku te intuitivno da odgovore u svega nekoliko milisekundi, što povećava zahteve na sledeću generaciju povezivosti.“

Izveštaj se zasniva na globalnim istraživačkim aktivnostima Ericsson ConsumerLaba i podacima iz online ispitivanja naprednih korisnika Interneta u 10 uticajnih gradova širom sveta. Premda studija predstavlja svega 30 miliona građana, njihov profil ljudi koji rano prihvataju trendove, čini ih važnim za razumevanje trendova u budućnosti.

 

Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u martu 2018

Advertiser Serbia17. aprila 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 2. do 8. aprila 2018

Advertiser Serbia13. aprila 2018.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u martu 2018

Advertiser Serbia12. aprila 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 26. marta do 1. aprila 2018

Advertiser Serbia5. aprila 2018.

Sedmično kretanje gledanosti TV programa u prvom kvartalu 2018

Advertiser Serbia4. aprila 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 18. do 25. marta 2018

Advertiser Serbia30. marta 2018.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u februaru 2018

Advertiser Serbia22. marta 2018.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u februaru 2018

Advertiser Serbia20. marta 2018.

Harris Poll: Pada ugled Apple i Google brenda

Advertiser Serbia15. marta 2018.