Analize

Ericsson ConsumerLab: 10 glavnih potrošačkih trendova za 2018

Analize

Istražujući budućnost iz perspektive potrošača koji brzo prihvataju promene, Ericsson ConsumerLab je objavio sedmo izdanje njegovog godišnjeg izveštaja o glavnim potrošačkim trendovima

U izveštaju Ericsson ConsumerLaba ističe se kako krajnji korisnici očekuju da će digitalnom tehnologijom sve više da se upravlja na način blizak ljudima. Govor tela, izrazi lica i intonacija će biti dodati glasu i dodiru u upravljanju tehnološkim uređajima, olakšavši usvajanje u sve bržem ritmu tehnoloških promena.

Prema tom istraživanju ovo je 10 glavnih potrošačkih trendova u 2018. godini:

Vaše telo je korisnički interfejs: Više od polovine sadašnjih korisnika pametnih glasovnih promena veruje da ćemo gestove koristiti za interakciju s tehnologijom kao što to radimo s ljudima. Oko dve trećine ih smatra da će se to dogoditi za svega tri godine.

Prošireno slušanje: 63 posto korisnika želi slušalice koje prevode jezike u stvarnom vremenu. 52 posto želi da ih koristi za blokiranje zvuka hrkanja člana porodice.

Večni početnici: 30 posto ih kaže da nove tehnologije otežavaju održavanje veština u skladu s najnovijim postignućima. Ali čini nas i stručnjacima u trenutku. 46 posto korisnika kaže da im internet omogućava da uče, ali i zaboravljaju brže nego ikad.

Društveno odašiljanje: Društveni mediji su zasićeni tradicionalnim odašiljanjem jednostranih poruka. No, pola korisnika smatra da će AI biti korisna za proveru verodostojnosti objava na društvenim mrežama.

Inteligentni oglasi: Oglasi bi mogli postati i suviše pametni. Više od pola korisnika proširene ili virtualne stvarnosti misli da će oglasi postati toliko realistični da će na kraju zameniti same proizvode.

Komunikacija koja plaši: 50 posto ispitanih misli da bi ih preplašilo ako ne bi mogli razlikovati čoveka od mašine. 40 posto bi takođe uplašilo ako bi pametni telefon reagovao na njihovo raspoloženje.

Društvo dokolice: 32 posto studenata i zaposlenih ne smatraju da im je posao potreban za smisao života. 40 posto ispitanih bi želelo robota koji radi i zarađuje za njih te im omogućava slobodno vreme.

Vaša fotografija postaje soba: Zamislite da možete ušetati u fotografiju te da oživite sećanje. 3 od 4 ispitanika veruje da će za svega pet godina virtualnu stvarnost koristiti za šetnju po fotografijama koje su snimili pametnim telefonom.

Ulice u vazduhu: Gradske ulice mogu biti zagušene prometom, ali nebo ostaje slobodno. 39 posto ispitanih misli da njihov grad treba da ima saobraćajni sistem namenjen dronovima i letećim vozilima. No, gotovo toliko ispitanih brine da bi dron mogao pasti na njihovu glavu.

Napunjena budućnost: Povezani svet zahtevaće mobilnu snagu. Više od 80 posto ispitanih misli da ćemo za svega 5 godina imati dugotrajne baterije i da se više nećemo morati da brinemo o punjenju.

Michael Björn, odgovoran za istraživanja u Ericsson ConsumerLabu, kaže: „Ulazimo u vreme u kojem uređaji neće imati tipke niti prekidače i neće ih biti potrebno kontrolisati digitalno putem vašeg pametnog telefona. U stvari, ovo je neizostavna promena jer bi ljudima bilo teško da nauče nov korisnički interfejs za svaki uređaj povezan s Internetom stvari. Danas treba poznavati niz pojedinosti vezanih za uređaje koje koristite. No, u budućnosti uređaji će poznavati vas. Da bi to postalo stvarnost, uređaji moraju da pošalju složene podatke o interakciji s ljudima u procesuiranje zasnovano na oblaku te intuitivno da odgovore u svega nekoliko milisekundi, što povećava zahteve na sledeću generaciju povezivosti.“

Izveštaj se zasniva na globalnim istraživačkim aktivnostima Ericsson ConsumerLaba i podacima iz online ispitivanja naprednih korisnika Interneta u 10 uticajnih gradova širom sveta. Premda studija predstavlja svega 30 miliona građana, njihov profil ljudi koji rano prihvataju trendove, čini ih važnim za razumevanje trendova u budućnosti.

 

Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

RTS juče bio najgledanija televizija

Advertiser Serbia16. jula 2018.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u junu 2018

Advertiser Serbia12. jula 2018.

Dnevno upijamo čak 479 minuta medija

Advertiser Serbia10. jula 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 25. juna do 1. jula 2018

Advertiser Serbia6. jula 2018.

Apple i dalje najvrednija kompanija, ali mu se Alphabet približava

Advertiser Serbia4. jula 2018.

Najgledanije reklame o fudbalu i Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018

Advertiser Serbia29. juna 2018.

Pristup internetu u Hrvatskoj još uvek preskup

Advertiser Serbia26. juna 2018.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u maju 2018

Advertiser Serbia26. juna 2018.

Najpopularnije reklame na YouTube-u u periodu između dva Kanska festivala advertajzinga

Advertiser Serbia18. juna 2018.