Ljudi

[POGLED SA VRHA 2023/24] NENAD MILIĆ, IAB Serbia: „Nastavićemo sa aktivnim radom kako bismo unapredili našu industriju“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih komunikacijskih Udruženja u regionu. Ovoga puta čast je pripala Nenadu Miliću, izvršnom direktoru Interactive Advertising Bureau (IAB Serbia), da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2023, planovima za 2024 i drugim bitnim pitanjima…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Kako je za vaše Udruženje protekla 2023. godina kada su u pitanju aktivnosti? Šta možete da istaknete kao bitno u radu Udruženja u 2023?

– Prethodna godina bila je vrlo dinamična i uspešna za IAB Serbia. Fokusirali smo se na ostvarivanje naše misije i glavnih ciljeva, a to su: razvoj, edukacija i promocija tržišta digitalnog oglašavanja u Srbiji. Istakao bih nekoliko ključnih aktivnosti koje smo sproveli.
Prvo, uložili smo značajne napore u unapređenje programa edukacije u okviru našeg Komiteta za edukaciju. Organizovali nekoliko formata kurseva kako bismo pružili članovima našeg udruženja i široj javnosti pristup najnovijim trendovima i najboljim praksama u digitalnom marketingu.
Uspešno smo, takođe, realizovali nekoliko strateških partnerstava sa vodećim kompanijama i srodnim stručnim organizacijama u industriji, čime smo omogućili našim članovima direktan pristup resursima, alatima i informacijama koji su od suštinskog značaja za njihov profesionalni razvoj.
Posebno bih istakao i naše aktivnosti u oblasti promocije i razvoja industrije. Kroz organizaciju konferencija poput Digital Day, panel diskusija i drugih događaja poput IAB Serbia Masterclass ili IAB Serbia Workshop, aktivno smo doprinosili jačanju zajednice digitalnih marketinških profesionalaca u Srbiji.

U suštini, 2023. je za nas bila godina rasta, učenja i povezivanja. Nastavićemo sa aktivnim radom kako bismo unapredili našu industriju i podržali naše članove u izazovima i mogućnostima koje digitalni marketing nosi sa sobom.

Koji su najveći problemi u funkcionisanju vašeg Udruženja u 2023? Šta biste predložili kao rešenje za te probleme?

– Kao i svako neprofitno udruženje, i mi smo se suočavali sa određenim izazovima u 2023. godini. Neki od najvećih problema koje smo prepoznali u funkcionisanju IAB Serbia uključuju:
Finansijska održivost: S obzirom na dinamičnu prirodu industrije, osiguranje kontinuirane finansijske održivosti predstavlja izazov. Intenzivirali smo napore u privlačenju sponzorstava, ali i ka razvoju novih izvora prihoda kroz proširenje edukativnih programa i konferencijskih formata.
Odnosi sa članstvom: Povećanje angažovanja članova ključno je za jačanje zajednice. Razmatramo implementaciju dodatnih benefita za članove, kao i intenziviranje komunikacije radi održavanja što bližih odnosa sa članstvom.

Rešenja za ove izazove uključuju:
Diversifikaciju finansiranja: Razmatramo strategije za diversifikaciju izvora prihoda, uključujući proaktivno pristupanje potencijalnim sponzorima i partnerima.
Proaktivnu komunikaciju sa članstvom: Redovna komunikacija i istraživanje potreba članstva pomažu u prilagođavanju programa i aktivnosti prema njihovim interesima.
Strateško planiranje: Razvijamo dugoročne planove za unapređenje programa i benefita koje nudimo našoj zajedinici, uzimajući u obzir potrebe i trendove u digitalnom okruženju.

Ove inicijative imaju za cilj da nam pomognu da efikasnije funkcionišemo i bolje odgovorimo na potrebe naših članova i industrije u celini.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili?

– U industriji digitalnog oglašavanja, kao i u svakom dinamičnom sektoru, postoje određeni izazovi koji zahtevaju pažnju i odgovarajuća rešenja. Neki od ključnih problema koje izdvajamo u funkcionisanju ove industrije u 2023. godini uključuju:
Saturacija informacija: Sve veći broj marketinških poruka i informacija dovodi do zasićenja potrošača, otežavajući istaknutost brendova. Industrija se suočava sa izazovom kako privući i zadžati pažnju ciljne publike i potrošača u moru konkurencije.
Pitanja oko privatnosti: Rastuća zabrinutost potrošača u vezi sa privatnošću podstiče regulatorne promene i postavlja izazove u vezi sa prikupljanjem i korišćenjem podataka u marketinške svrhe.
Konstantna tehnološka evolucija: Rapidan razvoj tehnologije izaziva potrebu za stalnim usklađivanjem sa novim platformama, algoritmima i trendovima, što može biti izazovno za brendove i marketinške profesionalce.
Povećanje troškova oglašavanja: S porastom popularnosti digitalnog oglašavanja, cene oglašavanja su u porastu, što može postati ograničavajući faktor za manje kompanije i startape.

Neka od rešenja za ove probleme mogu da budu:
Inovacije u komunikaciji: Razvoj kreativnih i inovativnih pristupa komunikaciji kako bi se brendovi izdvojili u masi informacija.
Transparentnost u korišćenju podataka: Postizanje ravnoteže između personalizacije i poštovanja privatnosti, uz jasno informisanje potrošača o upotrebi njihovih podataka.
Strateško planiranje tehnoloških investicija: Praćenje i usklađivanje sa najnovijim tehnološkim trendovima, s fokusom na održivost i dugoročnu efikasnost.
Diversifikacija marketinških kanala: Razmatranje i isprobavanje različitih marketinških kanala kako bi se smanjila zavisnost od jednog ili nekoliko specifičnih kanala.

Kako vidite rad vašeg Udruženja u 2024? Imate li neke planova u tekućoj godini koje možete predstaviti javosti u ovom trenutku?

– Rad Udruženja IAB Serbia u 2024. vidim kroz nastavak dinamičnog rasta i prilagođavanja aktuelnim trendovima u digitalnom marketingu. Imamo ambiciozne planove usmerene ka jačanju naše uloge kao ključnog pokretača inovacija i podrške profesionalcima u industriji.
Neki od naših planova za tekuću godinu uključuju:
Proširenje edukativnih programa: Razvijanje novih kurseva, radionica i seminara kako bismo dodatno podržali profesionalni razvoj naših članova. Fokusiramo se na aktuelne teme, alate i veštine relevantne za brzo rastuću industriju digitalnog marketinga.
Jačanje partnerstava: Planiramo proširenje postojećih i uspostavljanje novih strateških partnerstava sa relevatnim subjektima u industriji. Ova partnerstva će našim članovima omogućiti direktan pristup najnovijim tehnologijama, resursima i prilikama za profesionalni napredak.
Organizacija inovativnih događaja: Pripremamo različite formate događaja koja će okupiti eksperte i profesionalce iz zajednice. Cilj nam je podstaći dijalog o aktuelnim trendovima, deliti najbolje prakse i promovisati inovacije.

Ovim su neki od naših priorieta kojim želimo da dalje učvrstiti poziciju IAB Serbia kao lidera u struci u podršci razvoju digitalnog marketinga u našoj zemlji. Radujemo realizaciji ovih inicijativa sa našom zajednicom u toku tekuće godine.

 

Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Ljudi

[SEE MARKETING 2023/24] TIJANA TODOROVIĆ, Rehau: „U fokusu oglašavanja biće naši inovativni sistemi ARTEVO i SLINOVA“

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] JELENA IVANOVIĆ, IAA Serbian Chapter: „IAA Serbia se nalazi u grupi najrazvijenijih IAA chaptera i to ne samo u Evropi“

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital: „Verovatno kao odgovor na sveprisutno veštačko, očekuje nas i više ljudskog“

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Dragana Josipović preuzela je vođenje Futura DDB agencije u Zagrebu

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DUNJA IVANA BALLON, HURA: „Nikad nismo imali veće ambicije i planove koje ćemo realizirati uz novi Upravni odbor“

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

BILJANA STEPANOVIĆ, Business Info Group: „I medijska i PR industrija imaju svoje potrebe i očekivanja, pitanje je kako ih pomiriti na obostranu korist“

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] ALEKSANDAR RADUKIN, Homepage.Creative.Digital: „Komunikacije evoluiraju nikad brže, potrebna je ogromna fleksibilnost i rezilijentnost“

Advertiser Serbia8. фебруар 2024.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Moramo u komunikacijama da budemo superiorni da bi preživeli“

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

Preminuo Alfredo Kasteli, tvorac Martija Misterije i Mister Noa

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

[SEE MARKETING 2023/24] SAŠA ĆIRIĆ, Neoplanta: „Za nas je imperativ održavati mentalno i fizičko prisustvo brenda“

Advertiser Serbia6. фебруар 2024.

[SEE MARKETING 2023/24] MILAN PERIĆ, Carlsberg Srbija: „Dobra cenovna politika i promotivne aktivnosti su ključne kako bi nastavili višegodišnji trend rasta“

Advertiser Serbia2. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Potrebno nam je kolektivno osveženje, a onda i zajednička dugoročnija strategija i konkretne aktivnosti za bolju scenu i uslove“

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] ACO TOMAŠEVIĆ, Neoplanta: „Svaki od naših 550 zaposlenih je bio stabilna karika uspeha”

Advertiser Serbia31. јануар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] MAJA SUBOTIĆ, SVA: „Komunikacija treba i mora da postane mnogo funkcionalniji alat biznisa“

Advertiser Serbia30. јануар 2024.

Zovu ga Facebook genijem: Osnivač UNILAD-a na Danima komunikacija će nas naučiti sve o moći društvenih mreža

Advertiser Serbia30. јануар 2024.