Ambalaža

Tetra Pak Index 2018: Pametno pakovanje otvara nove prilike za brzo rastuću trgovinu robom široke potrošnje preko interneta

Prema juče predstavljenom izveštaju Tetra Pak Index 2018, tehnologije pametnog pakovanja sa jedinstvenim digitalnim kodovima tokom nekoliko narednih godina omogućiće nove načine razvoja on-line i off-line kupovine robe široke potrošnje

 

Obim trgovine robom široke potrošnje putem interneta raste u dvocifrenim stopama. Sa druge strane tradicionalne trgovine se reformišu spajajući se u omni-kanalne sisteme. Očekivanja potrošača sa pametnim telefonima su da mogu obaviti kupovinu bilo gde, bilo kada i na bilo koji način u okviru ovih sistema. Ambalaža će igrati važnu ulogu u odgovoru na trendove koji oblikuju rast trgovine robom široke potrošnje putem interneta, tvrde predstavnici kompanije Tetra Pak.

Četiri trenda koja oblikuju rast trgovine robom široke potrošnje putem interneta

Izveštaj Tetra Pak Index 2018. naglašava četiri ključna trenda u ovom procesu:

Praktičnost Potrošači su u stisci s vremenom i traže nove načine kako da olakšaju sebi život, što predstavlja glavni pokretač porasta kupovine putem interneta. Ključne pogodnosti obuhvataju lako popunjavanje zaliha proizvoda, pregled stanja i praktičnu ambalažu.

Održivost Zahtevi za smanjenje korišćenja plastike i osvešćenost o kružnoj ekonomiji su u porastu, a recikliranje postaje sve važnije. Potrošači žele da znaju da li brendovi rade „ispravnu stvar“.

Personalizacija i jedinstvenost Prilagođavanje proizvoda i personalizacija procesa donošenja odluke potrošača biće izuzetno važni u budućnosti. Ovo ohrabruje primenu modela direktnog obraćanja potrošačima (direct-to-consumer), pa se predviđa da će gado 2025. godine usvojiti čak 80% kompanija za pakovanje robe široke potrošnje.

Tehnologija i performanse Očekuje se da će do 2025. godine biti moguća super brza dostava proizvoda za samo 10 minuta. To će dovesti do menjanja navika potrošača u smeru sve češće kupovine manje količine proizvoda, što će rezultirati većom kompleksnosti logistike. Transformacija lanaca snabdevanja odvijaće se pod uticajem velikog broja tehnologija, a posebno pod uticajem radio frekventne identifikacije (RFID) i robotike, poboljšavajući tako efikasnosti transparentnost.

Uloga pametnog pakovanja

Tehnologije pametnog pakovanja koje se zasnivaju na jedinstvenim digitalnim kodovima omogućavaju da se svakom pakovanju dodeli jedinstveni identifikacioni kod. Ovi kodovi se mogu čitati uređajima za očitavanje podataka ili pametnim telefonom, i na takav način se pristupa velikoj količini informacija i otvaraju se različite mogućnosti.

Na ovakav način se stvara interaktivni kanal sa pojedinačnim potrošačem, pružajući brendovima mogućnost komunikacije sa potrošačima u realnom vremenu, deleći detalje o izvoru sirovina, informacije o nutritivnim vrednostima, kao i igre, promocije i ekološke informacije o proizvodima.

Pomoću uvida stečenih putem ovih digitalnih kodova, brendovi mogu stalno unapređivati iskustvo kupovine i učiniti ga još personalizovanijim.

E-trgovci zagovaraju ujednačavanje identifikacionih kodova koji bi bili kompatibilni s robotskom tehnologijom korišćenom u skladištima i pri distribuciji, budući da se na to gleda kao na ključ uspeha u e-trgovini. Podaci i potpuna sledljivost pomažu im da se izbore sa kompleksnom logistikomi unaprede efikasnost, približavajući se brzini ispunjenja naloga u stvarnom vremenu.

Alexandre Carvalho, direktor globalnih marketinških usluga u kompaniji Tetra Pak, je izjavio: „Rast trgovine robom široke potrošnje preko interneta predstavlja izvrsnu priliku za brendove hrane i pića, a pakovanje igra ključnu ulogu u pružanju podrške njihovom uspehu. Pametno pakovanje posebno pomaže u podsticanju veće transparentnosti i efikasnosti u lancu snabdevanja i duž celog lanca snabdevanja, omogućavajući direktan, interaktivan odnos s potrošačima. Verujemo da ova napredna tehnologija, koju isprobavamo i testiramo od 2016. godine i koja se sada primenjuje u Evropi, može pomoći našim korisnicima da istraže nove oblasti koje će podsticati rast u nastupajućim godinama.”

Izveštaj Tetra Pak Index 2018. zasnovan je na istraživanju potrošača sprovedenom u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kini, Saudijskoj Arabiji i Koreji, studiji globalne segmetacije tržišta, kao i intervjuima provedenim sa e-trgovcima u SAD-u, Evropi i Kini.

Tetra Pak Index izveštaj možete preuzeti ovde.

O KOMPANIJI TETRA PAK

Kompanija Tetra Pak je svetski lider u proizvodnji rešenja za obradu i pakovanje hrane. Kroz blisku saradnju sa klijentima i dobavljačima, mi obezbeđujemo bezbedne, inovativne i ekološki sigurne proizvode koji na svakodnevnom nivou zadovoljavaju potrebe stotina miliona ljudi u više od 160 zemalja širom sveta. Sa više od 24.000 zaposlenih, mi verujemo u odgovorno liderstvo u industriji i održiv pristup poslovanju. Naš slogan, „ŠTITI ŠTO JE DOBRO™“, oslikava našu viziju, a to je da učinimo hranu dostupnom i sigurnom za sve, bilo gde.

Više informacija o kompaniji Tetra Pak dostupno je na stranici www.tetrapak.com

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Ambalaža

Nestlé brendovi bez plastike u pakovanjima

Advertiser Serbia24. januara 2019.

Pepsi izbacio novi slogan i dizajn limenke na više od 100 globalnih tržišta

Advertiser Serbia11. januara 2019.

Razmatraće se uvođenje depozitnog sistema za limenke i pet ambalažu

Advertiser Serbia8. januara 2019.

Još! Ribice u novom, redizajniranom pakovanju

Advertiser Serbia11. decembra 2018.

Tetra Pak i Veolia partneri u recikliranju svih komponenti višeslojne kartonske ambalaže za napitke

Advertiser Serbia22. novembra 2018.

Nagrade Grafima 2018

Advertiser Serbia1. oktobra 2018.

Svečano otvorena Grafima 2018

Advertiser Serbia27. septembra 2018.

Srebro za Scandinavian Design Group na Pentawards

Advertiser Serbia10. septembra 2018.

Mercator S mora da obustavi reklamiranje K plus jaja kao namirnice bez GMO

Advertiser Serbia31. marta 2018.

Johnnie Walker postao ‘Jane Walker’

Advertiser Serbia28. februara 2018.

Zaječarsko pivo pokreće nacionalnu kampanju: Otvorimo zajedno Narodni muzej!

Advertiser Serbia7. februara 2018.

Lovor list Vitamin Horgoš u redizajniranoj kesici

Advertiser Serbia29. januara 2018.

Nagrade Grafima 2017

Advertiser Serbia3. oktobra 2017.

Novi Hello! služi da se druži

Advertiser Serbia12. septembra 2017.

Tetra Pak Index o povezanim potrošačima prikazan kroz 10 aspekata

Advertiser Serbia4. septembra 2017.