Marketing

Svečano uručene nagrade 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Marketing

Nagrade 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga svečano su uručene u punoj sali “Ivo Andrić”, koja nije mogla da primi sve zainteresovane da prisustvuju ovom svečanom činu

 

Žiri koji je radio u sastavu prof. dr Dragan Simeunović, predsednik, Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, prof. dr Zorana Opačić i Marina Vulićević odlučio je da nagrada za Izdavača godine u 2019. pripadne izdavačkoj kući Laguna, Beograd.

U obrazloženju se kaže da je Laguna samo za Sajam pripremila “čak 80 novih naslova. U prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige, bez ponovljenih naslova. Na ovogodišnjem Sajmu je prisutna sa preko 4000 naslova”. U toku protekle ali i ove izdavačke godine autori Lagune su dobili brojne nagrade. “Među njima se izdvaja ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke sa romanom Veliki pad. Pored ove knjige Laguna izdaje i dela ovogodišnje dobitnice Bukerove nagrade Margaret Atvud„.

Ovogodišnja nagrada za Izdavački poduhvat godine dodeljena je ravnopravno Desetom kolu antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti, čiji je izdavač Izdavački centar Matice srpske iz Novog Sada, i Proznim delima srpskih naučnikaSlužbeni glasnik i Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”.

Odlukom žirija nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore 2019 pripala je IIU Svetigora, Cetinje, Crna Gora, za Izabrana djela Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija; izdavaču New Avenue Books za Great Serbian Short Stories Branka Mikašinovića i Zadužbini “Petar Kočić”, Republika Srpska, za delo Stare srpske povelje i pisma, Ljubomir Stojanović, fototipsko izdanje priredio akademik Rade Mihaljčić.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljeno je delima “Rodolf Arčibald Rajs – Izabrana dela”, izdavačke kuće “Javno preduzeće Zavod za udžbenike” i Kriminalističko-policijski univerzitet, i “Dobrica Ćosić – između politike i književnosti” Zorana Avramovića, izdavačka kuća “Javno preduzeće Zavod za udžbenike”.

Članovi žirija su Nagradu za dečju knjigu godine 2019 ravnopravno dodelili knjigama “Neću da mislim na Prag” Sonje Ćirić, u izdanju Lagune, i “Poziv” Nikolete Novak, u izdanju Pčelice.

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip ove godine je pripalo knjigama “Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu”, izdavačka kuća Medija centar “Odbrana”, i “78 dana Apokalipse – istina optužuje, NATO bombardovanje Jugoslavije 1999”, izdavači Asocijacija “Srpska veza”, Beograd, i Prometej, Novi Sad.

O Nagradi za najlepšu knjigu na 64. Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga odlučivao je žiri u sastavu Jugoslav Vlahović, prof. FPU, predsednik, Olivera Batajić Sretenović, doc. FPU, i Tijana Kojić, doc. FPU, a nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu dodeljena je knjizi “Dobrosav Bob Živković” u izdanju izdavačke kuće Kreativni centar, u grafičkoj opremi Dušana Pavlića.

Isti žiri procenio je da Nagrada za najlepšu dečju knjigu treba da pripadne knjizi “Dar-Mar” autorke Dragane Mladenović, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović, u izdanju Kreativnog centra.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Andreju Dolinki za knjigu “Cimanje slikePavla Levija, u izdanju Multimedijalnog instituta, Zagreb, i Fakulteta za medije i komunikacije, Beograd.

Svečano proglašenje i dodela nagrada sastavni je deo višedecenijske tradicije Beogradskog sajma knjiga.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Marketing

DANKA TRBOJEVIĆ nova direktorica agencije DRIVE

Advertiser Serbia6. decembra 2019.

Mate Rimac tajnu svog uspeha otkriva na Digital Takeover-u

Advertiser Serbia5. decembra 2019.

Coca-Cola svemirska avantura na 13. Festivalu nauke

Advertiser Serbia5. decembra 2019.

SEMPL: 10 komunikacijskih trendova za 2020. godinu

Advertiser Serbia3. decembra 2019.

Anđela Buljan Šiber nova predsednica Uprave HURA-e

Advertiser Serbia29. novembra 2019.

Future is NOW 2019

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

Dobitnici Grand Prix Epica Awards 2019

Advertiser Serbia27. novembra 2019.

Treba li ukinuti političko oglašavanje na televizijama?

Advertiser Serbia26. novembra 2019.

Heineken mora da plati Bregoviću zbog povrede autorskih prava

Advertiser Serbia25. novembra 2019.

Otvoren 14. Sajam etno hrane i pića

Advertiser Serbia24. novembra 2019.

Sve više influensera koristi svoj uticaj za razvijanje vlastitih biznisa i brendova

Advertiser Serbia23. novembra 2019.

Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja otvoren do 6. decembra

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Eurobest 2019: Objavljena lista finalista za Innovation Award

Advertiser Serbia20. novembra 2019.

Kompletiran program četvrtog DIABLOG-a

Advertiser Serbia18. novembra 2019.

14. Sajam etno hrane i pića

Advertiser Serbia13. novembra 2019.