Brendovi

[SEE MARKETING 2023/24] MILAN PERIĆ, Carlsberg Srbija: „Dobra cenovna politika i promotivne aktivnosti su ključne kako bi nastavili višegodišnji trend rasta“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Milanu Periću, Marketing and Communications Director kompanije Carlsberg Srbija…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Na koje marketinške aktivnosti ste stavili akcenat u 2023?

– Svake godine pratimo šta se dešava na tržištu odnosno, koje su preference naših potrošača, koje kanale komunikacije najviše koriste i na osnovu toga prilagođavamo našu medijsku strategiju.

Protekle godine naš fokus je bio svakako na TV oglašavanju, ali i na jačanju digitalnog prisustva svih naših brendova.

Jedna od aktivnosti koju bih zasigurno istakao je 360 podrška Lav Premiumu, gde smo se ove godine pojavili sa novom kampanjom. Pored TV-a i digitala, istakao bih i naše prisustvo na eventima, kao i sponzorstvo najvećih muzičkih festivala u Srbiji među kojima su Lovefest i Music Week.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2024. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Sve aktivnosti koje ste naveli su na listi prioriteta i svakoj ćemo dati na značaju. Kao kompanija koja je navikla svoje potrošače na inovacije, želimo da nastavimo i u novoj godini da ih iznenađujemo i već smo spremili par noviteta.

Sa druge strane, imajući u vidu inflaciju i pritisak na potrošačku korpu, dobra cenovna politika i promotivne aktivnosti su ključne kako bi nastavili višegodišnji trend rasta.

Distribucija kao osnovni tool marketing miksa je stalno u fokusu i na nedeljnom nivou pratimo njen razvoj za svaki od naših proizvoda.

Koje probleme u funkcionisanju vašeg kompanijskog marketinga ste prepoznali u 2023 godini? Dajte predloge za njihovo razrešenje?

– Jedan od glavnih problema sa kojim se marketing suočava, ne samo u Carlsbergu već i generalno na tržištu, jeste uticaj društevno-ekonomskih faktora na kontinuitet i jačinu oglašavanja.

Neretko se dešava da već na početku godine moramo da menjamo planove i optimizujemo investicije, jer imamo veći uticaj povećanja cena sirovine i pakovanja nego što smo planirali.

U takvim situacijama uvek gledamo prioritetne brendove, odnosno kanale komunikacija, jer jednostavno rešenje ne postoji. Kao odgovorna lica u kompaniji moramo da zaštitimo rezultat i zacrtanje ciljeve i da uskladimo svoje poslovanje novonastalim situacijama.

Koja su vaša očekivanja kada su u pitanju trendovi u oblasti marketinga, advertajzinga i medija u 2024 godini?

– Trendovi u oblasti marketinga i oglašavanja se kontinuirano menjaju kako tehnologija i potrebe potrošača evoluiraju. Verujem da će se trendovi koje imamo danas nastaviti i u narednim godinama, pri čemu bih istakao sledeće:
Digitalni marketing će nastaviti da dominira, zato što su digitalni kanali i dalje ključni za marketinške aktivnosti. To uključuje sve, od društvenih medija, SEO do sadržaja na internetu i mobilnih aplikacija. Verujem da ćemo tu imati i jedan novi trend, a to je integracija AI u postojeće marketing toolove i da će to dovesti do nekih novih pravaca u komunikaciji sa potrošačima.
Zahvaljujući napredovanju veštačke inteligencije i mašinskog učenja, prodajni i marketinški timovi mogu iskoristiti bogatstvo podataka o kupcima kako bi bolje prilagodili i personalizovali sadržaj, proizvode i ponude.
Takođe, video sadržaj postaje sve važniji, posebno na društvenim mrežama TikTok, YouTube, Instagram i slične platforme postaju glavno mesto za marketinške kampanje i njihov značaj će u narednom periodu samo rasti.
CSR aktivnosti kompanija imaju ozbiljan uticaj kod potrošača i sve više se cene brendovi koji se zalažu za održivost i društveno odgovorno poslovanje. CSR postaje ključno pitanje u marketinškim kampanjama svih brendova.
ROI (Return on Investment): Sa sve većim budžetima za marketing sa jedne strane i sa uvećanim pritiskom troškova sa druge strane, kompanije postaju sve više usmerene na merenje uspešnosti svojih marketinških aktivnosti i pravljenje odluka na osnovu konkretnih podataka.
Influenseri i saradnje sa mikro i nano influenserima postaje sve popularnija strategija za promociju proizvoda i usluga.

Svi ovi trendovi u narednim godinama dodatno će uticati na smer razvoja marketinga i brojne promene koje nas čekaju. Ono što pouzdano znam je da ćemo te promene dočekati spremni, kao i do sada.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.