Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] IVA KALIGARIĆ, Señor: „Nadam se da ćemo više vremena trošiti na stvaranje, a ne seciranje svakog centa“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Ivi Kaligarić, CEO agencije Señor…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Dvadeset i druga bila je dinamična i prevrtljiva. Radili smo na novim velikim projektima, dokazanim komunikacijskim platformama, promicali rodnu ravnopravnost, fundraisali za potrebite, osvještavali važnost mentalne higijene, puno učili i naučili. Godinu smo primarno usmjerili doprinosu društvu, a ne Señorovoj bilanci.

Vjerujemo da se dobro dobrim vraća, da će naš ulog biti prepoznat i da će pomoći razvoju tolerantnijeg, inkluzivnijeg i poštenijeg društva.

Izdvojila bih nekoliko meni dragih naših projekata, iako sam povrh svega najponosnija na señorite i señore koji stoje iz njih.

Početak godine obilježio je facelift globalnog branda FOREO, a na tren (dug nekoliko produkcijskih mjeseci) imali smo osjećaj da je Zagreb postao centar svijeta. Beauty&tech lideru dali smo novo lice, postavili sustav komunikacije koji je predstavljen u pariškom La Fayette-u, a potom u više od 80 zemalja svijeta.
A kad smo već kod shopping centara, da kupovina ne mora asocirati samo na obvezu i žurbu potvrdili smo rebrandajući Kaptol centar. On je postao prvi premium & lifestyle centar gdje grad dolazi predahnuti, u kojem je osjećaj branda integriran u svaku njegovu poru — od arhitekture do hortikulture.
Stvar koja nikad ne izlazi iz mode je iskrenost, a to smo dokazali hrabrom kampanjom za vremešni Varteks, koristeći predrasude koje potrošači imaju o brandu kao početak razgovora o njegovoj novoj eri.

Nova era iznimno bitna za naše poslovanje je post-covid era — svrhovitost posla, ključnu za motivaciju zaposlenika danas, tražili smo u području društvene odgovornosti, kulture, mentalnog zdravlja te u suradnji s klijentima i partnerima pokretali različite inicijative, od kojih zadnju možete pogledati ovdje. Puno smo učili na dobrim, ali i primjerima loše prakse, a uvijek smo težili dio svog znanja podijeliti i s akademskom zajednicom. Ojačali smo tim mladim lavovima, dok su oni iskusni lokalno i globalno žirirali. A glas žirija dao nam je priznanje i ove godine!

Nakon osvajanja titule najkreativnije agencije u Hrvatskoj (IdejaX 2021.), ove smo godine dokazali i svoju učinkovitost — uz niz osvojenih Effieja, pripao nam je i Effie Grand Prix za društveno odgovoran projekt Nije u redu.

Više od same nagrade veseli nas što naši projekti utječu na pozitivne promjene u društvu.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Godinu su obilježile konstantne promjene. Geopolitička, zdravstvena i energetska kriza potaknule su nas da budemo brži, efikasniji i empatičniji. To je najveća vrijednost koju nam je donijelo ovo nesigurno vrijeme – krenuli smo stvarati emocionalno inteligentnije brandove i komunikaciju. S druge strane, pozitivna očekivanja s početka 2022. splasnula su kako je godina prolazila. Porast troškova poslovanja svakodnevno utječe na stvaranje nervoze, pritisak na budžete i oprezno planiranje nadolazeće godine. Potrošači gube kupovnu moć i povjerenje u medije, kao i da je ono što im brandovi poručuju istinito i relevantno za njihovu svakodnevicu.

Raste strah od kriza, inflacije, pada kvalitete života, a najnovija istraživanja u Hrvatskoj otkrivaju kako sve navedeno utječe na brzu promjenu stavova i ponašanja te sve manju lojalnost prema brandovima*.

Naš zadatak bit će u budućnosti raditi još kvalitetnije, stvarati korisne i pouzdane proizvode i usluge, empatične brandove te iskreno i relevantno komunicirati.

*Izvor: Val Grupa i Ipsos Puls, online istraživanje “Nulti kvadrant 2022”, n=603, 27.-30.10.2022.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Očekujem efikasniju simbiozu usluga klasičnih, digitalnih i PR agencija. Želim da struka nastavi raditi na podizanju svoje letvice i poboljšanju imidža prema novim generacijama. Nadam se da ćemo više vremena trošiti na stvaranje, a ne seciranje svakog centa, s obzirom da, nažalost, i našoj industriji rastu troškovi poslovanja.

Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– U idućoj godini će neki od naših većih projekata ugledati svjetlo dana – stay tuned! Planovi su vezani i uz aktivnosti s dugoročnim utjecajem koje nas vesele, a odnose se na kulturu, arhitekturu te rad na projektima izvan domene klasične tržišne komunikacije.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023

– Želim čokoladnu tortu za Señorov deseti rođendan. I piña coladu!

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „Svake godine je sve manje domaćih radova koji skreću pažnju“

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Degordian akvizirao Shopycode, e-commerce development kompaniju

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Ovation Digital Trends 2023 – Da li se usuđujete da (ne) budete digitalni?

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Mladi genijalci Beograda za koje će se tek čuti

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Sonda & Kraš „Designed by People“: Korisnici će sami da dizajniraju praznični asortiman Kraš proizvoda za 2023!

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: Generacija mediokracija

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Kreativnost napreduje i postaje još bolja pod pritiskom“

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

Studiu Sonda čak tri nagrade na velikoj bijenalnoj izložbi Hrvatskog dizajna

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MILOŠ SKOKIĆ, Žiška: „Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator“

Advertiser Serbia13. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA ZEKOVIĆ, Leo Burnett Beograd: „Jedini trend koji priznajem je: biti original.“

Advertiser Serbia12. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Ideja će i dalje biti ključ svega“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] EMINA FERIZOVIĆ, Eminent Communications: „Primetan je trend rasta potražnje za malim agencijama“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Vladaju neizvjesnost i disbalans u industriji tržišnih komunikacija“

Advertiser Serbia10. јануара 2023.

Saznajte koji će stručnjaci iz redova medija dodeliti novu posebnu nagradu BalCannes-a

Advertiser Serbia10. јануара 2023.