Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] DANKA TRBOJEVIĆ, Drive: „U 2023 kreiraćemo još kreativnije kampanje“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danki Trbojević, Managing Director agencije Drive…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Tekuću godinu smo započeli sjajnim projektom i još sjajnijim rezultatima za našeg klijenta L’Oréal. U pitanju je Maybelline New York kampanja pod nazivom „Samo za moje oči“.
Srž ideje je bilo podizanje samopouzdanja mladih devojaka.
Poruka je preneta u jasnom, moćnom, a ujedno nežnom tonu, i iz tog razloga postigli smo izuzetne rezultate. Kampanja je unutar L’Oréal-a proglašena najjačom advocacy kampanjom u Adria-Balkan regionu. Drive tim je zasluženo dobio pohvale od strane klijenta.

Takođe, jako smo ponosni na novu komunikacionu platformu koju smo lansirali za našeg klijenta Crayon pod sloganom – Gledamo tvoja posla. Kroz ovu platformu smo odgovorili na potrebu IT industrije da se na zanimljiv i duhovit način približi ciljnim grupama. Ideja kampanje je bila da dokažemo kako je IT industrija nešto što svako uz malo napora može da razume i primeni u svom poslovanju.

Na kraju bih spomenula i kampanju pod naslovom “Radost u soljici” za klijenta Costa Coffee koja je, takođe, postigla sjajne rezultate. Za ovu kampanju smo angažovali i influensere iz kategorije kuvanja, fitness-a i lifestyle-a koji su sa publikom podelili svoje dnevne rituale i radosti koje za njih nosi kafa ovog brenda.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Ova godina je, kao i prethodne dve, u poslovnom smislu bila prilično turbulentna i neizvesna. Već u prvom kvartalu 2022. godine, verovatnoća da će nas ponovo zadesiti recesija je postala velika zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba. Suočeni sa naglom inflacijom i višim kamatnim stopama, potrošači su bili primorani da prilagode potrošnju. Shodno tome, brendovi i oglašivači su postali oprezni što je često podrazumevalo smanjenje troškova marketinga.

Prema istraživanju sprovedenom među svetskim brendovima, skoro 75 odsto ispitanika se složilo da će ekonomska kriza i predviđanja za 2023. uticati na njihove odluke o budžetu za medije.

Četiri od 10 ispitanih multinacionalnih kompanija planiraju da zadrže budžete za oglašavanje na istom nivou kao 2022. godine, a otprilike 30 odsto namerava da smanji budžet za medije.

Bez obzira na krizu teši nas saznanje da se industrija oglašavanja brzo oporavlja, ponekad čak i prevazilazi prethodne nivoe potrošnje, i to godinu-dve nakon pada. Ono što mi treba da uradimo jeste da budemo uvek spremni i agilni u reakcijama na promene, a istovremeno da neprestane oscilacije tržišta pratimo inoviranjem usluga.

Rečju, praćenje trendova i potreba tržišta moraju biti konstanta u poslovanju.

Smanjenje ulaganja u oglašavanje tokom krize na prvi pogled izgleda primamljivo. Međutim, to može biti neefikasno. Analiza recesije koja se dogodila 2008. pokazala je da se održavanje troškova oglašavanja tokom krize dugoročno isplatilo.

Brendovi koji su održavali ili povećavali potrošnju tokom teških vremena imali su veće povećanje tržišnog udela kada se kriza završila, u poređenju sa onima koji su smanjili troškove marketinga.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Kao i u prethodne dve godine kompanije iz naše industrije moraće u hodu da menjaju svoje strategije kako bi ispratile nove navike u ponašanju potrošača. Kako živimo u svetu u kome glavnu reč ima potrošač, kompanije mogu da ostanu relevantne jedino ako sebe pravilno pozicioniraju u njihovom svetu.

Savremeni potrošač ima širok i stalan pristup tehnologiji. Era digitalne transformacije donela je značajne promene u društvu i, naravno, uticala na potrošnju. Ovaj novi potrošač zahteva digitalizovaniju komunikaciju i odnos.

Zato marketinške poruke moraju da budu na raspolaganju kad god i gde god potrošači to požele, ali i da se sklone kada potrošačima ne odgovara njihovo prisustvo, promene pristup i krenu ispočetka.

Korisnički servis, na primer, jedan je od najvažnijih faktora za potrošača. Žele da komuniciraju digitalnim kanalima u skladu sa svojim svakodnevnim navikama. Ako za sve koriste internet, žele i da im se tamo služi.

I na trećem mestu u okviru samih agencija koje se bave ovim poslom moraju se razvijati i poslovni i kreativni timovi sa izraženim senzibilitetom za novo i drugačije kreiranje poruka. Brzina u reagovanju se podrazumeva.

Granice između onoga što radimo na internetu i u stvarnom životu su počele da se brišu. Umesto da razmišljamo o iskustvu na desktop računarima, iskustvu na mobilnim uređajima, iskustvu na tabletima i iskustvu na smart satovima, moraćemo da sledimo jedan, holistički pristup — višekanalno iskustvo koje kupci mogu da koriste kad god požele.

Omni channel omogućava potrošačima da kupuju preko kanala bilo gde i u bilo koje vreme, pružajući im na taj način jedinstveno, potpuno i besprekorno iskustvo kupovine koje ruši barijere između kanala. Kompanije mogu imati neverovatan mobilni marketing, angažovane kampanje na društvenim medijima i dobro dizajniranu veb stranicu međutim ukoliko ovi kanali ne rade zajedno i sinhronizovano neće ostvariti Omni channel iskustvo za potrošače.

Što se Drive agencije tiče, tim je u ovoj godini zasluženo dobio pohvale od strane klijenata. A planiramo da i u 2023. kreiramo još kreativnije kampanje.

Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Planovi su nam uvek ambiciozni ali nas iskustvo u poslednje dve godine uči da moramo da razmišljamo i o nekim rezervnim opcijama.

Posledice svetske ekonomske i energetske krize indirektno se reflektuju i na našu industriju i možemo da zaključimo da će određena doza neizvesnosti u poslovanju i dalje biti prisutna.

Mi ćemo svakako sledeću godinu dočekati spremni i motivisani.
Plan je da kreiramo još kvalitetnije kampanje sa našim klijentima i da zajedno razvijamo i podstičemo razumevanje tržišta u digitalnom svetu.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023.

– Sebi želim nastavak odlične saradnje sa postojećim klijentima, neka nova tržišta…

Iznad svega sam fokusirana na zaposlene i njihov razvoj. Kreativan rad, zadovoljstvo timske saradnje postaju sve veći izazov jer rad u industriji marketinških komunikacija viže nije toliko privlačan mladim generacijama.

Pre 10 i više godina bila je stvar prestiža raditi u ovoj industriji dok danas postoji takozvana kriza talenata. Otkriće nekih novih mladih i kreativnih ljudi je moja želja za 2023.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.