Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] JURICA ĆORLUKA, Señor: „Odnos između agencija i njihovih klijenata se promenio“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Jurica Ćorluka, Head of Creative agencije Señor…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– U agenciji smo fokusirani na kreativni doprinos u 2022. godini. Nastojimo da razvijemo nove i inovativne ideje koje će biti korisne klijentima i pomoći im da postignu svoje ciljeve. Nadamo se da ćemo nastaviti da izvodimo kvalitetan rad, unapređujući našu kreativnost i pružajući širok spektar usluga za naše klijente. Naša agencija se trudi da napravi nove i zanimljive načine da privuče pažnju ciljnog tržišta i pomogne im da ostvare svoje ciljeve. Takođe se trudimo da ulažemo u edukaciju naših zaposlenih kako bi bili u stanju da odgovore na kreativne izazove.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Rezultati rada nacionalne i regionalne advertising scene u 2022. godini su veoma pozitivni. U poslednjih nekoliko godina, domaći advertajzeri značajno su unapredili svoje sposobnosti i veštine i uspeli su da iskoriste sve prednosti koje im omogućava nova tehnologija. Domaći advertajzeri su uspeli da iskoriste sve prednosti koje su im omogućili novi mediji i da zaista naprave značajan napredak u oblasti marketinga i reklamiranja. Među najboljim domaćim kampanjama u 2022. godini izdvajaju se: Škoda „Živite život u proleću“, kampanja koja je kombinovala offline i online strategije, kako bi se postigao što veći efekat; i Beogradska berza „Živite berzansku avanturu“, koja je iskoristila kreativne koncepte i nove tehnologije da privuče što veći broj ljudi. Obe kampanje su bile vrlo uspešne i stvorile su značajan tržišni odgovor i značajnu vidljivost.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Jedna od najznačajnijih svetskih kampanja iz 2022. godine koja je privukla moju pažnju je The United Nations’ (UN) „Decade on Ecosystem Restoration“. Ova inicijativa je usmerena ka obnavljanju ekosistema širom sveta i pri tome obuhvata sve oblike obnove ekosistema, kao što su obnavljanje šuma i vodnih sistema, restoracija peščanih plaža i obnavljanje obala. Ovo je značajno jer će pružiti pomoć u zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi, zaštiti prirodnih resursa i poboljšanju kvaliteta života. Takođe, pojedinačan rad koji je privukao moju pažnju je „The Open Source Seed Initiative“ (OSSI). OSSI je globalna inicijativa koja pruža besplatne, otvorene izvore semena za svetsku zajednicu poljoprivrednika i istraživača. Ova inicijativa je značajna jer će omogućiti pristup odgovarajućim semenskim resursima za razne korisnike i omogućiti poljoprivrednicima da pristupe semenskim tehnologijama koje su jednostavnije, jeftinije i otpornije na bolesti.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

1. Veća konvergencija oglašivača i medija – u 2023. godini očekuje se da će se oglašivači i mediji čvršće povezati kako bi se stvorio još jedan nivo sinergije. Konvergencija je već u toku, a očekuje se da će se nastaviti – od pojednostavljivanja procesa kupovine reklama do razvoja različitih formata reklama i ubrzanog procesa produkcije reklama.

2. Povećanje personalizacije – očekuje se da će 2023. godine biti godina personalizacije marketinških poruka, uključujući i oglašavanje. U današnjem digitalnom okruženju, oglašivači i mediji će se koncentrisati na pružanje personalizovanih oglasa i sadržaja koje će biti potpuno usmerenje na kupca.

3. Široka primena AI-a i mašinskog učenja – AI i mašinsko učenje će se u 2023. godini široko primenjivati u svetskom advertajzingu i medijima. AI će omogućiti oglašivačima da automatizuju procese kupovine reklama, kao i da usmeravaju svoje reklamne poruke prema određenim ciljnim grupama.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Dobar agencijski kreativac danas treba da poseduje široku paletu veština i znanja, uključujući sposobnost da koristi savremene tehnologije, da razume potrebe klijenata i da uspešno reši postavljene probleme. Takođe, treba da poseduje sposobnost da razume potrebe korisnika i da onda donese odluke o tome kako da se to iskoristi u kreativnim rešenjima. Treba da poseduje i sposobnost da brzo reaguje na promene na tržištu, kao i sposobnost da prati trendove u oblasti dizajna i interaktivnih tehnologija. Takođe, mora da poseduje sposobnost da radi u timu i da se prilagodi novim okolnostima.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Odnos između agencija i njihovih klijenata se promenio u odnosu na prethodne tri godine. Faktori kao što su promene u obavljanju procesa rada, inflacija i drugi faktori uticali su na ovaj odnos. Agencije su se prilagodile novim okolnostima i postavile nove standarde za obavljanje poslova. Nastojale su da obezbede najbolju uslugu i da svojim klijentima pruže najbolju moguću vrednost. To je takođe dovelo do promene načina na koji se klijenti odnose prema agencijama.

Sada postoje viši standardi za pružanje usluga, kao i za komunikaciju između klijenata i agencija. Svi učesnici u procesu su postali više svesni svoje odgovornosti i značaja dobre saradnje.

Takođe, agencije su bile više angažovane u procesu pružanja usluga, čime su povećale nivo poverenja i verodostojnosti između njih i njihovih klijenata.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– Raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama je veoma visoka.

Kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova je takođe veoma visok, uglavnom zahvaljujući sve većem broju visoko obrazovanih mladih ljudi koji su voljni da rade u kreativnim industrijama. Mladi stručnjaci koji su dostupni uglavnom poseduju vrhunske veštine u oblastima kao što su dizajn, kodiranje, marketing, komunikacije i drugo.

U većini slučajeva, oni poseduju i odgovarajuće iskustvo iz relevantnih oblasti.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Ako još uvijek čitate ovaj izrazito dosadan intervju, svaka čast. Odgovore na prvih 7 pitanja dao je AI tekst generator ChatGP, a ne ja. Zadnjih dana ovaj novitet u svijetu umjetne inteligencije je vrlo popularan i pokreće mnoge online rasprave o tome hoće li uskoro zamijeniti pisce, content writere, copywritere i sve ostale kojima je pisanje i osmišljavanje profesija (čak i pjesnike). Po (vrlo niskoj) zanimljivosti odgovora na gornja pitanja, zaključak te rasprave se sam nameće. Barem zasad 😊. Zvuči kao student na ispitu koji nije baš učio pa se boji reći išta previše specifično kako ne bi zazvučao glupo.
A kad sam kao prompt unio ovo, 8. pitanje intervjua, AI je odgovorio:
Želim da budem srećan, zdrav i uspešan, da imam puno uspeha u karijeri, da uživam u životu i da budem blagoslovljen sa porodicom i prijateljima.„.

Što si čovjek (ili robot) može više poželjeti?

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „Svake godine je sve manje domaćih radova koji skreću pažnju“

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Degordian akvizirao Shopycode, e-commerce development kompaniju

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Ovation Digital Trends 2023 – Da li se usuđujete da (ne) budete digitalni?

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Mladi genijalci Beograda za koje će se tek čuti

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Sonda & Kraš „Designed by People“: Korisnici će sami da dizajniraju praznični asortiman Kraš proizvoda za 2023!

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: Generacija mediokracija

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Kreativnost napreduje i postaje još bolja pod pritiskom“

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

Studiu Sonda čak tri nagrade na velikoj bijenalnoj izložbi Hrvatskog dizajna

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MILOŠ SKOKIĆ, Žiška: „Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator“

Advertiser Serbia13. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA ZEKOVIĆ, Leo Burnett Beograd: „Jedini trend koji priznajem je: biti original.“

Advertiser Serbia12. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Ideja će i dalje biti ključ svega“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] EMINA FERIZOVIĆ, Eminent Communications: „Primetan je trend rasta potražnje za malim agencijama“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Vladaju neizvjesnost i disbalans u industriji tržišnih komunikacija“

Advertiser Serbia10. јануара 2023.

Saznajte koji će stručnjaci iz redova medija dodeliti novu posebnu nagradu BalCannes-a

Advertiser Serbia10. јануара 2023.