Ljudi

MILICA MARKOVIĆ, Communications Expert: „Vreme strateških komunikacija i konsaltinga u ovoj oblasti tek dolazi“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će biti održana od 2. do 5. novembra u Sarajevu, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem, razgovarali smo sa dobitnicama prestižne nagrade PRO PR Globe Awards o značaju nagrade, ulozi PR struke u savremenoj ekonomiji, aktuelnoj globalnoj krizi i drugim bitnim pitanjima u vezi sa komunikacijskom industrijom… Ovog puta, čast je pripala Milici Marković, Communications Expert…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Draga Milice, dobitnica ste ugledne nagrade PRO PR Infigo Awards, koja se dodeljuje istaknutim i zaslužnim profesionalcima iz oblasti PR struke… Koje osobine treba da ima PR profesionalac da bi se uspešno snašao u savremenoj komunikacijskoj industriji i eventualno dobio značajno priznanje za svoj rad u struci?

– Ako stavimo sa strane ono što su preduslovi za uspeh u bilo kojoj profesiji – motivacija, stalni rad na sebi, iskrena ljubav prema svom poslu, jedna od najvažnijih osobina koje cenim kod kolega je dosetljivost. Komunikacijski profesionalac danas mora da razume svoju publiku i da izazove pažnju u moru stotina poruka koje svakodnevno primamo. Morate misliti drugačije. A nagrade, vrlo često i nikako slučajno, dolaze nam u ključnim životnim i profesionalnim trenucima. Verovatno da zaključimo jedno poglavlje, da nas podsete da smo bili na pravom putu i daju smernicu za dalje. Zato želim da se zahvalim na ukazanoj časti da budem ovogodišnja dobitnica PRO PR nagrade. Ova nagrada struke za mene ima posebnu težinu i daje mi potrebno nadahnuće i motivaciju.

Primećujemo tendenciju ubrzanog umnožavanja raznih nagrada u oblasti tržišnih komunikacija… Kako vidite ovaj proces, da li je on sam po sebi pozitivan ili pak dovodi do devalvacije značaja nagrađivanja a takođe i relativizacije vrednosti vrhunskih projekata, profesionalaca pa i komunikacijskih kompanija?

– Nisam do sada srela osobu koja je uspešna, a da su joj jedino merilo uspeha nagrade. Merilo uspeha treba da nam bude prvenstveno zadovoljstvo postignutim i obično ljudi koji rade i postižu, na neki način budu iznenađeni nagradom, jer o njoj ne misle. Prave nagrade jesu važne jer skreću pažnju, ne toliko na pojedinca koliko na struku, i kao PRO PR nagrada, podsećaju na ono najvažnije zbog čega radimo ovaj posao – a to je ljubav prema struci i potreba da sopstvenim radom ostavimo neki trag koji će drugima biti putokaz ili inspiracija. Volela bih da je više pravih nagrada i u drugim profesijama.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni probleme sa kojima se PR susreće?

– PR je prešao veliki put od neprepoznavanja profesije do toga da, ako ste ozbiljna kompanija ili brend, vi bez odnosa sa javnošću ili strateških komunikacija danas ne možete da funkcionišete. Zadovoljna sam statusom naše profesije. Volela bih da kao funkcija podrške, komunikacije budu još više uključene u važne strateške odluke na nivou celog poslovanja. Primećujem da ta sinergija nekada nedostaje, a novo vreme bi moglo da popravi stvar. Mada, to zaista ne vidim kao veliki izazov. Pre bih izazove tražila u samoj komunikacijskoj industriji gde stari modeli poslovanja i rada moraju da pretrpe određene promene da bi ispratili ono što je brendovima i potrošačima potrebno.

Predugo se na ovom tržištu radi na isti način da bi to bilo dovoljno relevantno za novo doba u kojem živimo.

PR nije samo kreativni storytelling. Na PR profesionalcima nije samo da pažljivo sastave slagalicu u kojoj ima puno različitih kanala komunikacije, medija, formata i iznad svega umorne publike koja više ne zna ni kome veruje ni gde su nešto pročitali. Na nama je da naše znanje, koje će uvek i svima trebati, upotrebimo na način da naše strategije zaista budu strategije novog doba. To je siguran put i siguran zalog za budućnost profesije.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou… U toku je još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to, po vašem mišljenju, izazvati pad ili rast potražnje za PR uslugama?

– Očigledno ne možemo da pojmimo dokle svet može da ide u svojoj transformaciji. Ali, postali smo rezistentni na krize i to je možda nova evolutivna odrednica celog čovečanstva – svojstvo velikog prilagođavanja. Desi se potres, a onda sve nekako dođe na svoje, samo što to „svoje“ nikad nije kao pre, a ne mora značiti da je nužno lošije. Moje nekadašnje drage kolege iz Direct Medije su uradile jednu sjajnu analizu gde su poredile nivo oglašavanja tokom različitih kriza kroz istoriju, od Velike depresije do kovid krize. Ispostavilo se da mnoge kompanije nisu odustale od komunikacije i želje da i u kriznim vremenima ostvare kontakt sa svojim potrošačima, a što se ispostavilo dobro po brend u krajnjem ishodu. Upravo (ekonomske) krize velika su prilika za brend da poveća prodaju i pojača tržišno učešće. Kako popularna izreka kaže „Kada su dobra vremena, treba da se reklamirate. Kada su teška vremena, morate da se reklamirate“.

Odnosi sa javnošću su mnogo više od reklame, naša uloga je najpre konsultativna i nije vezana za jednu ili dve kampanje, već se proteže na dugoročne potrebe kompanija i brendova.

Generalno sam optimista po pitanju budućnosti struke u narednom periodu. Do sada smo već stekli dobar imunitet na krize.

Kako biste ocenili potražnju za PR uslugama u zadnje tri godine, od kada je počela situacija sa korona virusom, a koja je u međuvremenu prerasla u ratnu krizu u Ukrajini?

– U kovidu smo imali jednu situaciju koju je malo ko očekivao – skoro rekordan rast novih biznisa. To je bila treća uzastopna godina velikog rasta preduzetništva koju ni korona nije zaustavila. A svi znamo da su najveće kompanije nekad bile male, McDonalds je počeo sa jednim restoranom a Hewlett Packard sa dva zaposlena. Sve dok je biznisa, i sve dok rastu, biće i potrebe da neko pronađe srce njihove priče, ono što ih izdvaja, ispriča je na pravi način i ostvari kontakt sa zajednicom i stejkholderima.

Sam početak korone je doneo usporavanje redovnih PR aktivnosti, ali onda i rasplamsavanje komunikacije, pa i nove kanale i kampanje. Zapravo nas pandemija nije puno poremetila kao struku, a mislim da će slično i sa krizom u Ukrajini.

Kako vidite neposrednu budućnost PR profesije, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Iskrena sam u svom uverenju da će novo doba koje stupa na geopolitičkoj i ekonomskoj sceni sveta samo dodatno utvrditi poziciju profesije. Danas kada se sve menja i ubrzava, razumljivo je da je puno toga u tajmingu, bilo da se radi o lansiranju proizvoda, platforme ili pravovremenim investicijama, kolaboracijama, jačanju brenda kroz asocijacije i partnerstva, prilaz novoj ciljnoj grupi. Kompanije će biti previše zauzete svojim organizacijskim, tehnološkim, pa i geopolitičkim prilagođavanjima i verujem da će posao komuniciranja prepuštati profesionalcima u značajnijoj meri.

Vreme strateških komunikacija i konsaltinga u ovoj oblasti tek dolazi.

Preporučite, na najbolji mogući način, PRO PR konferenciju, kao značajan događaj PR struke u SEE regionu

– Ovo je jedna od retkih konferencija u regionu koja se bavi isključivo profesijom odnosa sa javnošću. Biće dosta zanimljivih predavača. Dovoljan razlog da svako ko se bavi strukom bude na konferenciji. Istina, ona za mene ove godine ima poseban značaj, ali raduje me i jer ću videti brojne kolege na jednom mestu. Trebalo bi više da se držimo zajedno. Tako najpre možemo da donesemo pozitivne promene celoj stuci.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Ljudi

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Mi smo saveznici tehnologije, ali bez talenata – ništa”

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „Nakon početne halabuke, otkrili smo da AI i nije toliko moćan koliko se priča“

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Zadovoljan sam jer mi ne tražimo posao, posao dođe do Apriori Worlda“

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Na novoj radionici HOWtoWOW akademije unapredite poslovanje uz pomoć employer brandinga

Advertiser Serbia25. новембра 2023.

Novi Upravni odbor SOZ-a u mandatu 2024/25

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Gorica Jovović je privremena generalna direktorka kompanije Delez Srbija

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

SUZANA BERIĆ, Telekom Srbija: „Prostor za napredak i jačanje brenda Telekom Srbija uvek postoji”

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

Forbes stiže u Srbiju 14. novembra, urednik izdanja je Ivan Radak

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

ĐORĐE ĐURIČIĆ, United Cloud: „Tajna uspeha EON TV leži u direktnom i neraskidivom kontaktu sa lokalnim tržištima i korisnicima“

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.