Ljudi

MILICA MARKOVIĆ, Communications Expert: „Vreme strateških komunikacija i konsaltinga u ovoj oblasti tek dolazi“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će biti održana od 2. do 5. novembra u Sarajevu, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem, razgovarali smo sa dobitnicama prestižne nagrade PRO PR Globe Awards o značaju nagrade, ulozi PR struke u savremenoj ekonomiji, aktuelnoj globalnoj krizi i drugim bitnim pitanjima u vezi sa komunikacijskom industrijom… Ovog puta, čast je pripala Milici Marković, Communications Expert…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Draga Milice, dobitnica ste ugledne nagrade PRO PR Infigo Awards, koja se dodeljuje istaknutim i zaslužnim profesionalcima iz oblasti PR struke… Koje osobine treba da ima PR profesionalac da bi se uspešno snašao u savremenoj komunikacijskoj industriji i eventualno dobio značajno priznanje za svoj rad u struci?

– Ako stavimo sa strane ono što su preduslovi za uspeh u bilo kojoj profesiji – motivacija, stalni rad na sebi, iskrena ljubav prema svom poslu, jedna od najvažnijih osobina koje cenim kod kolega je dosetljivost. Komunikacijski profesionalac danas mora da razume svoju publiku i da izazove pažnju u moru stotina poruka koje svakodnevno primamo. Morate misliti drugačije. A nagrade, vrlo često i nikako slučajno, dolaze nam u ključnim životnim i profesionalnim trenucima. Verovatno da zaključimo jedno poglavlje, da nas podsete da smo bili na pravom putu i daju smernicu za dalje. Zato želim da se zahvalim na ukazanoj časti da budem ovogodišnja dobitnica PRO PR nagrade. Ova nagrada struke za mene ima posebnu težinu i daje mi potrebno nadahnuće i motivaciju.

Primećujemo tendenciju ubrzanog umnožavanja raznih nagrada u oblasti tržišnih komunikacija… Kako vidite ovaj proces, da li je on sam po sebi pozitivan ili pak dovodi do devalvacije značaja nagrađivanja a takođe i relativizacije vrednosti vrhunskih projekata, profesionalaca pa i komunikacijskih kompanija?

– Nisam do sada srela osobu koja je uspešna, a da su joj jedino merilo uspeha nagrade. Merilo uspeha treba da nam bude prvenstveno zadovoljstvo postignutim i obično ljudi koji rade i postižu, na neki način budu iznenađeni nagradom, jer o njoj ne misle. Prave nagrade jesu važne jer skreću pažnju, ne toliko na pojedinca koliko na struku, i kao PRO PR nagrada, podsećaju na ono najvažnije zbog čega radimo ovaj posao – a to je ljubav prema struci i potreba da sopstvenim radom ostavimo neki trag koji će drugima biti putokaz ili inspiracija. Volela bih da je više pravih nagrada i u drugim profesijama.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni probleme sa kojima se PR susreće?

– PR je prešao veliki put od neprepoznavanja profesije do toga da, ako ste ozbiljna kompanija ili brend, vi bez odnosa sa javnošću ili strateških komunikacija danas ne možete da funkcionišete. Zadovoljna sam statusom naše profesije. Volela bih da kao funkcija podrške, komunikacije budu još više uključene u važne strateške odluke na nivou celog poslovanja. Primećujem da ta sinergija nekada nedostaje, a novo vreme bi moglo da popravi stvar. Mada, to zaista ne vidim kao veliki izazov. Pre bih izazove tražila u samoj komunikacijskoj industriji gde stari modeli poslovanja i rada moraju da pretrpe određene promene da bi ispratili ono što je brendovima i potrošačima potrebno.

Predugo se na ovom tržištu radi na isti način da bi to bilo dovoljno relevantno za novo doba u kojem živimo.

PR nije samo kreativni storytelling. Na PR profesionalcima nije samo da pažljivo sastave slagalicu u kojoj ima puno različitih kanala komunikacije, medija, formata i iznad svega umorne publike koja više ne zna ni kome veruje ni gde su nešto pročitali. Na nama je da naše znanje, koje će uvek i svima trebati, upotrebimo na način da naše strategije zaista budu strategije novog doba. To je siguran put i siguran zalog za budućnost profesije.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou… U toku je još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to, po vašem mišljenju, izazvati pad ili rast potražnje za PR uslugama?

– Očigledno ne možemo da pojmimo dokle svet može da ide u svojoj transformaciji. Ali, postali smo rezistentni na krize i to je možda nova evolutivna odrednica celog čovečanstva – svojstvo velikog prilagođavanja. Desi se potres, a onda sve nekako dođe na svoje, samo što to „svoje“ nikad nije kao pre, a ne mora značiti da je nužno lošije. Moje nekadašnje drage kolege iz Direct Medije su uradile jednu sjajnu analizu gde su poredile nivo oglašavanja tokom različitih kriza kroz istoriju, od Velike depresije do kovid krize. Ispostavilo se da mnoge kompanije nisu odustale od komunikacije i želje da i u kriznim vremenima ostvare kontakt sa svojim potrošačima, a što se ispostavilo dobro po brend u krajnjem ishodu. Upravo (ekonomske) krize velika su prilika za brend da poveća prodaju i pojača tržišno učešće. Kako popularna izreka kaže „Kada su dobra vremena, treba da se reklamirate. Kada su teška vremena, morate da se reklamirate“.

Odnosi sa javnošću su mnogo više od reklame, naša uloga je najpre konsultativna i nije vezana za jednu ili dve kampanje, već se proteže na dugoročne potrebe kompanija i brendova.

Generalno sam optimista po pitanju budućnosti struke u narednom periodu. Do sada smo već stekli dobar imunitet na krize.

Kako biste ocenili potražnju za PR uslugama u zadnje tri godine, od kada je počela situacija sa korona virusom, a koja je u međuvremenu prerasla u ratnu krizu u Ukrajini?

– U kovidu smo imali jednu situaciju koju je malo ko očekivao – skoro rekordan rast novih biznisa. To je bila treća uzastopna godina velikog rasta preduzetništva koju ni korona nije zaustavila. A svi znamo da su najveće kompanije nekad bile male, McDonalds je počeo sa jednim restoranom a Hewlett Packard sa dva zaposlena. Sve dok je biznisa, i sve dok rastu, biće i potrebe da neko pronađe srce njihove priče, ono što ih izdvaja, ispriča je na pravi način i ostvari kontakt sa zajednicom i stejkholderima.

Sam početak korone je doneo usporavanje redovnih PR aktivnosti, ali onda i rasplamsavanje komunikacije, pa i nove kanale i kampanje. Zapravo nas pandemija nije puno poremetila kao struku, a mislim da će slično i sa krizom u Ukrajini.

Kako vidite neposrednu budućnost PR profesije, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Iskrena sam u svom uverenju da će novo doba koje stupa na geopolitičkoj i ekonomskoj sceni sveta samo dodatno utvrditi poziciju profesije. Danas kada se sve menja i ubrzava, razumljivo je da je puno toga u tajmingu, bilo da se radi o lansiranju proizvoda, platforme ili pravovremenim investicijama, kolaboracijama, jačanju brenda kroz asocijacije i partnerstva, prilaz novoj ciljnoj grupi. Kompanije će biti previše zauzete svojim organizacijskim, tehnološkim, pa i geopolitičkim prilagođavanjima i verujem da će posao komuniciranja prepuštati profesionalcima u značajnijoj meri.

Vreme strateških komunikacija i konsaltinga u ovoj oblasti tek dolazi.

Preporučite, na najbolji mogući način, PRO PR konferenciju, kao značajan događaj PR struke u SEE regionu

– Ovo je jedna od retkih konferencija u regionu koja se bavi isključivo profesijom odnosa sa javnošću. Biće dosta zanimljivih predavača. Dovoljan razlog da svako ko se bavi strukom bude na konferenciji. Istina, ona za mene ove godine ima poseban značaj, ali raduje me i jer ću videti brojne kolege na jednom mestu. Trebalo bi više da se držimo zajedno. Tako najpre možemo da donesemo pozitivne promene celoj stuci.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Ljudi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DAMIR RUVIĆ, Via Media: „Svake godine je sve manje domaćih radova koji skreću pažnju“

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Tajni sastojci dobre Effie prijave

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Effie trening: Whoever Controls the Media, Controls the Mind

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

IGOR MLADINOVIĆ, Imago Ogilvy: Generacija mediokracija

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Preminuo radio voditelj Marko Janković

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Kreativnost napreduje i postaje još bolja pod pritiskom“

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Emilija Lilić i Jelena Zlatanović dobitnice su PRO PR Globe Awards

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA PETKOVIĆ, SVA: „Sve više brendova se pita ko su suštinski, šta rade i kako utiču na društvo u celini“

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] MILOŠ SKOKIĆ, Žiška: „Dobar agencijski kreativac današnjice nije kreativac, već kreator“

Advertiser Serbia13. јануара 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] MAJA KOSIĆ VUČKOVIĆ, Veropoulos: „Imamo 360 marketing strategiju, naročito za Super Vero“

Advertiser Serbia12. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] IVANA ZEKOVIĆ, Leo Burnett Beograd: „Jedini trend koji priznajem je: biti original.“

Advertiser Serbia12. јануара 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Ideja će i dalje biti ključ svega“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] EMINA FERIZOVIĆ, Eminent Communications: „Primetan je trend rasta potražnje za malim agencijama“

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] IVAN MEDAKOVIĆ, Lidl Srbija: „Digitalni shift trend postaje jedan od najvažnijih trendova u marketingu“

Advertiser Serbia10. јануара 2023.