Dnevna štampa

Međunarodna kampanja poziva na spas štampanog novinarstva

Dnevna štampa

Pandemija korona virusa doprinela je gašenju novina, a iz međunarodnih organizacija poručuju kako su štampani mediji društveno dobro i da im treba podrška

 

Međunarodna federacija novinara i Koalicija globalnih sindikata-UNI sa sedištem u Švajcarskoj krajem prošle sedmice pokrenule su kampanju za spašavanje štampanog novinarstva u okviru koje pozivaju nacionalne vlade da usvoje hitne pakete za spašavanje industrije štampanih medija uključujući njihovo izdavanje, štampu i distribuciju, kao i uvođenje poreza na digitalne usluge tehnoloških giganta poput Amazon-a, Google-a i Facebook-a koji su prihod od oglašavanja preusmerili iz medija.

Trenutna globalna zdravstvena kriza prouzrokovana korona virusom je, kako piše Međunarodna federacija novinara, ubrzala dugogodišnji pad prihoda medijskih oglasa koji je u ovoj godini manji za 20 posto, a veći deo novca pripao je tehnološkim kompanijama. Kako se navodi, Google je u 2018. godini od vesti zaradio 4,7 milijardi američkih dolara, a taj novac nije podeljen sa novinarima koji su proizveli te sadržaje.

Uvođenjem navedenih mera, sindikati žele da nacionalne vlade zaštite radna mesta u medijima, štiteći tako industriju štampnih medija koja se zalaže za kvalitet, etiku, solidarnost, radnička prava i osnovne slobode, poručuju iz Međunarodne federacije novinara. Ukoliko takve mere ne budu preduzete, Koalicija globalnih sindikata i Međunarodna federacija novinara predviđaju gašenje na hiljade takvih medija i gubitke radnih mesta.

Nicola Konstantinou, rukovodilac odeljenja sektora za grafičku i ambalažnu industriju Koalicije globalnih sindikata, kazala je da su štampani mediji društveno dobro i da se oni, kao i njihovi zaposleni, nalaze u nepovoljnom položaju zbog nepravednog izbegavanja poreza krađom prihoda od reklama od strane velikih tehnoloških kompanija i da bi vlade trebale da intervenišu kako bi osobe koje proizvode i distribuiraju vesti dobile deo zarade.

Iako se gašenje štampanih medija predviđa unazad dvadeset godina, The Guardian piše da bi pandemija korona virusa verovatno mogla značiti kraj za mnoge od njih i da bi ova kriza mogla biti transformacijski momenat za 380-godišnju istoriju britanskih novina.

Poynter piše da je od pojave korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama ugašeno više od 50 novina i navode da je prema istraživanju profesorice Penny Abernathy sa Hussman School of Journalism and Media od 2004. godine u Sjedinjenim Američkim Državama ugašeno oko 1.800 novina.

Zbog pada prihoda od oglašavanja i posledica pandemije korona virusa krajem avgusta ove godine u Australiji su nakon 159 godina postojanja ugašene najstarije i najveće regionalne novine.
 

Izvor: media.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dnevna štampa

Preminuo direktor lista Danas Dušan Mitrović

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Marko Albunović postavljen za novog v.d. glavnog urednika Politike

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Istraživanje: Trećina građana Srbije ne veruje ni jednom mediju

Advertiser Serbia29. septembra 2020.

Ringier Axel Springer Srbija i Blic obeležili 24. rođendan

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od štampanog

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Ukupni prihodi medija od oglašavanja u 2019 su bili 210 miliona evra

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Istraživanje: Internet pretiče televiziju u popularnosti, ali ne i u informisanju u Srbiji

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Amerika zabranjuje kineske društvene mreže?

Advertiser Serbia7. jula 2020.

I Starbucks se pridružio bojkotu reklamiranja na društvenim mrežama

Advertiser Serbia29. juna 2020.

List Danas obeležio 23. rođendan

Advertiser Serbia9. juna 2020.

Novozelandska medijska grupa prodata za jedan dolar

Advertiser Serbia25. maja 2020.

Oglas koji možete pročitati samo sa razdaljine od 2 metra

Advertiser Serbia11. maja 2020.

Profit The New York Times-a iznad očekivanja u prvom kvartalu

Advertiser Serbia6. maja 2020.

Povezanost građana je prioritet Telenora

Advertiser Serbia15. aprila 2020.

Prestaje štampanje oko 60 australijskih listova

Advertiser Serbia2. aprila 2020.