Internet

IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja stabilno raste – u 2023. godini zabeleženo je povećanje za 21%

Rezultati IAB Croatia studije Online Media AdEx pokazuju da se ukupna vrednost ulaganja u online oglašavanje u Hrvatskoj tokom 2023. godine procenjuje na 133.000.000 evra, a na osnovu prikupljenih podataka predviđa se nastavak rasta od čak 13% u 2024. godini.

 

IAB Hrvatska, zajednica vodećih digitalnih stručnjaka u Hrvatskoj, predstavila je već treću godinu hrvatsku procenu ulaganja u onlajn oglašavanje, IAB-ov Online Media Advertising Expenditure (AdEx), dugoočekivanu procenu struke. Opsežno istraživanje je i ovom prilikom nastavljeno s globalno proverenim metodama i stručnjacima, tako je hrvatsko tržište po treći put dobilo vredne podatke na osnovu istraživanja profesionalne i nezavisne organizacije čiji je fokus razvoj digitalnog i interaktivnog marketinga, a okuplja ključne aktere na tržištu prateći globalnu metodologiju.

„U IAB Hrvatska već treću godinu istražujemo domaće tržište, zbog čega imamo kontinuitet važnih podataka za čitavu industriju. Koristeći ih, posebno s obzirom na prilike u svetu, lako se možemo staviti u evropski kontekst, a što je još važnije, bolje planirati buduće investicije. Uvidi IAB Croatia Online Media AdEx-a su stoga izuzetno vredni, a u razgovoru IAB-a na Danima komunikacija imaćemo priliku da zajedno sve detaljno prokomentarišemo“, rekla je Rajna Cuculić (GroupM), članica Uprave HURA-e i IAB-a Croatia.

KONTINUITET STABILNOG RASTA
Hrvatsko tržište online media oglašavanja prema istraživanju IAB Online Media AdEx kontinuirano raste, u skladu s globalnim trendovima. U 2023. godini njegova vrednost je procenjena na više od 133 miliona evra, što je više od ranijih predviđanja i predstavlja povećanje od 21% u odnosu na 2022. godinu. Za 2024. godinu procenjen je rast od 13%, pri čemu domaći onlajn sektor, kao važan faktor na evropskoj mapi, zauzima sve značajniju poziciju.

„2023. godina je bila zaista izazovna. Godinu smo započeli ulaskom u evrozonu, sa već prisutnom visokom inflacijom, što je snažno uticalo na digitalno oglašavanje. Samo podizanje cena, pre svega na globalnim platformama, uticalo je na značajan rast ulaganja u oglašavanje. Na 2024. godinu gledamo optimistično, uz ublažavanje inflacije i napredak tržišta u pogledu tehnologije i dalje optimizacije efikasnosti. Rastu investicija pogoduju izbori, ali i fudbalsko prvenstvo“, rekao je Vjekoslav Srednoselec (dentsu Croatia), član radne grupe za IAB Croatia Online Media AdEx.

DISPLAY OGLAŠAVANJE I DALJE DOMINANTNO

Najveći udeo u ukupnom iznosu, kao i prošle godine, u 2023. godini ostvaruje display oglašavanje (statični, animirani i video formati) s 38%, nakon čega s 33% sledi oglašavanje na društvenim mrežama, a potom oglašavanje na pretraživačima s 19% udela u ukupnoj investiciji. Procenjuje se da će ovi kanali nastaviti da dominiraju i u 2024. godini, a nastavak povećanog ulaganja u društvene mreže očekuje se u 2024. – čak 20 odsto više u odnosu na 2023. godinu.

MOBILNI UREĐAJI PREVLAĐUJU, VIDEO NASTAVLJA RAST

Čak 40% ulaganja u display odnosi se na video formate, a 62% display oglašavanja zakupljuje se programatski. Nastavljajući se na trend ranijih godina, oglašavanje na mobilnim uređajima nastavlja rasti te u 2023. čini visokih 78% display oglašavanja. Većina video oglašavanja odvija se na mobilnim uređajima (84%), dok se 16% video oglašavanja prikazuje korisnicima desktop uređaja.

FACEBOOK I INSTAGRAM OČEKIVANO PREDVODE

U oglašavanju na društvenim mrežama postojana je dominacija kompanije Meta Inc: Facebook je u 2023. godini bio zastupljen s 56,3%, nešto manje u odnosu na udeo u 2022. godini, dok Instagram postojano raste s 41%. Ostale mreže, među kojima su najzastupljeniji LinkedIn (0,5%) i Snapchat (1,1%), sve zajedno čine manje od 3% udela u oglašavanju na društvenim mrežama, što je manji udeo u odnosu na 2022. godinu. Globalne platforme u vodstvu su i kada je reč o video oglašavanju: 54% ulaganja odlazi na YouTube, a 27% na Facebook.

OGLAŠAVANJE NA TIKTOKU USKORO NA HRVATSKOM TRŽIŠTU

Novost je da bi TikTok uskoro trebao da započne s oglašavanjem na hrvatskom tržištu, što će dodatno uticati na visinu ulaganja u društvene mreže te, još važnije, na strukturu investicija. „Vrlo je izgledno da će Tik Tok omogućiti oglašavanje za Hrvatsku te bi se samim time volumen oglašavanja sasvim sigurno povećao, kako u 2024. tako i većim delom u 2025. U narednim nedeljama očekuju se detaljnije informacije te bismo uskoro trebali saznati više, pojasnio je Boris Zatezalo (Aleph), član radne grupe za IAB Croatia Online Media AdEx.

Kategorija Classifieds – koja se odnosi na objave individualnih oglasa korisnika, a koja jeste deo IAB standarda – nije prikazana u ovom izveštaju ali je obuhvaćeno istraživanjem po kojem se vrednost kategorije u 2023. godini procenjuje na dodatnih 16 miliona evra, što je iznos jednak onom u 2022. godini.

Dunja Ivana Ballon, direktorica IAB-a Croatia i HURA-e, naglasila je: „IAB-ova Online Media AdEx godišnja studija predstavlja globalni standard industrije i benchmark je za procenu stanja struke u celom svetu. IAB-ovi članovi u Hrvatskoj i radna grupa IAB-ovih stručnjaka već treću godinu obavljaju sjajan posao, a s obzirom na rezultate i predviđanja za 2024., ako je iko uopšte sumnjao, sada sa sigurnošću može potvrditi da je budućnost digitalna.“

METODOLOGIJA

Radna grupa je na osnovu procena neto oglašavanja po pojedinim segmentima online oglašavanja koje su dostavile članice IAB-a Croatia s naglaskom na one s najboljim uvidom u lokalno tržište, javno dostupnih izvora podataka i ekspertize članova radne grupe definisala IAB Online Media AdEx, procenu neto iznosa ukupnog volumena i strukture online oglašavanja u Hrvatskoj za 2023. godinu te očekivanja za 2024. godinu. Višemesečni projekat dodatno je osnažila agencija za istraživanje tržišta Ipsos, koja je kao nepristrani partner radila na sintezi i analizi prikupljenih podataka.

THE BIGGER PICTURE: INSIGHTS FROM IAB CROATIA’S ONLINE MEDIA ADEX

Dinamičan svet digitalnog oglašavanja stalno se razvija i postavlja nove izazove koji direktno utiču na napredak cele industrije, stoga je ključno znati šta možemo očekivati i kako se za to najbolje pripremiti. IAB Croatia je odlučio da na Danima komunikacija pokrene razgovor o ulaganju u online media, o tome gde korisnici satima scrollaju, i o tome koji se sektori najbrže razvijaju, a podeliće i svoja mišljenja o tome u šta je najbolje ulagati. U razgovoru The Bigger Picture: Insights from IAB Croatia’s Online Media AdEx okupiće se ključna imena hrvatskog Online Media AdEx-a:  Vjekoslav Srednoselec (COO, dentsu Croatia; član HURA-e i IAB-a Croatia), Boris Zatezalo (Meta lead Croatia, Aleph, član IAB-a Croatia) i Matej Sever (Product Manager, Ipsos, član IAB-a Croatia), a razgovor će moderirati Rajna Cuculić (CEO, GroupM Croatia/Slovenia; članica Uprave HURA-e i IAB-a Croatia).

Pristup celovitim podacima IAB Online Media AdExa imaju isključivo članovi IAB-a Croatia, a više o ostalim prednostima članstva te aktivnostima IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia kolektivni je predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj. Delovanjem unutar Hrvatske udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), povezuje najvažnije aktere angažovane u rastu interaktivnog marketinga i insistira na najvišem standardu, a hrvatsko je tržište ovom akvizicijom postalo bogatije za brojne materijale, specijalizovane edukacije, nagrade, istraživanja, analize i network koji će ekskluzivno biti dostupni kroz IAB Croatia.
Više informacija pronađite na www.iab-croatia.com te na Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

EU usvojila Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi takav u svetu

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Safari će koristiti AI za blokiranje reklama sa bilo kog sajta

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Advertiser Serbia29. април 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.

YouTube testira novi format reklama

Advertiser Serbia26. април 2024.

Prihod firme Meta u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 odsto na 36,46 milijardi dolara

Advertiser Serbia25. април 2024.

Bajden potpisao zakon – kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda TikTok

Advertiser Serbia25. април 2024.

Sajber kriminal je jedna od najunosnijih prevara na svetu – saznajte kako da zaštitite svoje poslovanje

Advertiser Serbia24. април 2024.

ByteDance je potrošio 7 miliona dolara na lobiranje i reklame za borbu protiv zabrane TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia24. април 2024.

A1 escape room „Izgubljeni IDentitet“ posetilo više od 4.000 ljudi

Advertiser Serbia18. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.

Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Advertiser Serbia11. април 2024.

Usluge elektronske trgovine do 2027. koristiće oko 4,5 miliona građana

Advertiser Serbia5. април 2024.