Internet

Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Internet

Godišnja konferencija posvećena pravu interneta „Internet dijalog“, koju zajednički organizuju Univerzitet u Beogradu – Pravni fakultet i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS)“, održana je 8. i 9. aprila 2024. godine. Pokrovitelji ovogodišnje konferencije bili su Privredna komora Srbije i njen Centar za digitalnu transformaciju.

 

Prvog dana „Internet dijaloga 2024“ u Privrednoj komori Srbije je održana konferencija „Veštačka inteligencija: izazovi u poslovnom pravu“, koja je okupila profesore prava iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Skoplja i Rijeke, kao i advokate iz Beograda. Konferenciju su otvorili prof. dr Dušan V. Popović, predsednik Organizacionog odbora, i g. Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju, uz pozdravne video-poruke dekana Pravnog fakulteta prof. dr Zorana Mirkovića i direktora RNIDS-a dr Dejana Đukića.

U prvoj sekciji naslovljenoj „Veštačka inteligencija i kreativnost“ govorili su prof. dr Dušan V. Popović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Sanja Savčić (Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu), prof. dr Iza Razija Mešević (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu) i doc. dr Novak Vujičić (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu). Razmatrano je pitanje zaštite sadržaja koji generiše veštačka inteligencija, problem korišćenja tuđih autorskih dela prilikom treniranja sistema veštačke inteligencije, uticaj VI na medije, kao i njen mogući uticaj na kolektivno ostvarivanje autorskog prava. Ovom sekcijom je predsedavao prof. dr Slobodan M. Marković.

Druga sekcija bila je posvećena uticaju veštačke inteligencije na pravo industrijske svojine. U ovoj sekciji su govorili: prof. dr Slobodan M. Marković (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Svjetlana Ivanović (Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu), advokat dr Andrea Radonjanin (AOD „Moravčević, Vojnović i partneri“ u saradnji sa „Schoenherr“) i advokat dr Mina Jovanović Ninković („Živko Mijatović i partneri“). U ovoj sekciji razmatran je uticaj veštačke inteligencije na patentno pravo, pravo žiga i pravo zaštite industrijskog dizajna. Sekcijom je predsedavala prof. dr Sanja Savčić.

Treća sekcija bila je posvećena veštačkoj inteligenciji iz ugla digitalne transformacije. U ovoj sekciji su izlagali: prof. dr Ivana Kunda (Pravni fakultet Univerziteta u Rijeci), prof. dr Neda Zdraveva (Pravni fakultet “Justinijan Prvi“ Univerziteta u Skoplju „Sv. Kiril i Metodije“), prof. dr Marko Jovanović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Jelena Lepetić (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu), doc. dr Maša Mišković (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) i advokat Vuk Leković (Gecić Law). Razmatran je uticaj VI na pravničku profesiju, na međunarodnu trgovinsku arbitražu, na upravljanje privrednim društvima, na snabdevanje električnom energijom, kao i na utvrđivanje povrede konkurencije. Takođe, u sekciji se raspravljalo o odgovornosti za štetu proisteklu iz upotrebe sistema veštačke inteligencije. Ovom sekcijom je predsedavao prof. dr Dušan V. Popović.

Drugi dan „Internet dijaloga 2024“ bio je posvećen temama iz oblasti prava žiga i rešavanja sporova povodom registracije naziva internet domena. Skup je održan u prostorijama Privredne komore Beograda. Pozdravnu reč uputio je g. Vuk Božić, sekretar Stalne arbitraže pri Privrednoj komori Srbije. Uvodno izlaganje imala je gđa Mirta Hurtado Rivas, glavni pravni savetnik za brendove, licenciranje i borbu protiv krivotvorenja u multinacionalnoj kompaniji „Nestle“. Nakon njenog izlaganja i diskusije, usledio je okrugli sto posvećen domenskim sporovima. Na okruglom stolu su učestvovali dr Dejan Đukić (RNIDS), advokat Vladimir Marenović („Živko Mijatović i partneri“) i advokat Stefan Bojović (MSA IP – Milojević, Sekulić i partneri). Okrugli sto je moderirao prof. dr Dušan V. Popović.

Snimak „Internet dijaloga 2024“ dostupan je na „Jutjub“ kanalu RNIDS-a. Zbornik radova sa konferencije biće objavljen krajem leta 2024. godine. Partneri ovogodišnjeg „Internet dijaloga“ bile su advokatske kancelarije „Gecić Law“ i „MSA IP – Milojević, Sekulić i partneri“. Medijski partner bio je „Paragraf Lex“.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

EU usvojila Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi takav u svetu

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Safari će koristiti AI za blokiranje reklama sa bilo kog sajta

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Advertiser Serbia29. април 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.

YouTube testira novi format reklama

Advertiser Serbia26. април 2024.

Prihod firme Meta u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 odsto na 36,46 milijardi dolara

Advertiser Serbia25. април 2024.

Bajden potpisao zakon – kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda TikTok

Advertiser Serbia25. април 2024.

Sajber kriminal je jedna od najunosnijih prevara na svetu – saznajte kako da zaštitite svoje poslovanje

Advertiser Serbia24. април 2024.

ByteDance je potrošio 7 miliona dolara na lobiranje i reklame za borbu protiv zabrane TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia24. април 2024.

A1 escape room „Izgubljeni IDentitet“ posetilo više od 4.000 ljudi

Advertiser Serbia18. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.

IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja stabilno raste – u 2023. godini zabeleženo je povećanje za 21%

Advertiser Serbia11. април 2024.

Usluge elektronske trgovine do 2027. koristiće oko 4,5 miliona građana

Advertiser Serbia5. април 2024.