Agencije

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Ukupni prihodi agencija članica Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), koje predstavljaju više od 80 posto ukupnih oglašivačkih budžeta u zemlji, u 2022. godini dosegnuli su gotovo 307 miliona evra, što je porast od oko 3 posto u odnosu na 2021. godinu.

 

Rastom ukupnih prihoda prvi put ikad na više od 300 miliona evra, komunikacijske agencije potvrdile su značajnu tržišnu poziciju, pokazala je HURA-ina analiza u kojoj su korišćeni javno dostupni podaci iz baze Digitalne komore i FINA-e (info.BIZ).

HURA je vodeća strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj i okuplja 61 agenciju, među kojima su najbolje i najnagrađivanije komunikacijske agencije na ovim prostorima. Nakon neizvesne prve pandemijske godine i očekivanog rasta u 2021., rezultati za 2022. godinu ukazuju na stabilizaciju tržišta u celini te poslovnu pouzdanost agencijskih lidera u industriji.

KOMUNIKATORI POŽELJNI POSLODAVCI

Poseban fokus HURA-inih članica još u pandemiji na očuvanje radnih mesta, a samim time i kvalitet rada, urodio je plodom te je, nakon rasta od 2 posto u drugoj godini pandemije, u 2022. zabeležen rast broja zaposlenih od 7 posto – na ukupno 1364 zaposlenih.

„Raduje nas povećanje broja zaposlenih u agencijama članicama HURA-e, koje su očito poželjni poslodavci kada u uslovima sada već hroničnog nedostatka zaposlenih, pogotovo određenih stručnih profila, uspevaju da regrutuju nove koleginice i kolege. U tome sigurno pomaže i činjenica da HURA posebno neguje stalna ulaganja u kvalitet te svake godine zaposlenima članica omogućava besplatan pristup edukacijama predavača iz celoga sveta“, rekla je Kristina Laco, članica Uprave HURA-e i direktorica Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri.

RASTU I PRIHODI IZ INOSTRANSTVA

Uz osvajanje nacionalnih i međunarodnih strukovnih nagrada, kao i pozive u najprestižnije žirije strukovnih takmičenja kao što su hvaljeni Cannes Lions te Effie Worldwide, hrvatske agencije dokazuju da su kvalitetom i kreativnošću svojih usluga sve relevantnija tačka evropske, ali i globalne karte. U ukupnim prihodima, rasli su i prihodi od izvoza, za oko 10 posto u odnosu na 2021. godinu te su dosegli nivo od gotovo 68 miliona evra fakturisanih u inostranstvo.

„Ponosna sam na uspehe i zavidan kvalitet rada naših članova koji pokazuju da se Hrvatska može pohvaliti stručnjacima koji su u vrhu na ovim prostorima, ali traženi i izvan naših granica — a sjajno je videti kako njihov kvalitet predvodi i celu industriju, koja je u zamahu”, poručila je Dunja Ivana Ballon, dugogodišnja izvršna direktorica HURA-e. To sjajno pokazuju i rezultati istraživanja zajednice za digitalni marketing IAB Croatia, po kojem je nacionalno tržište online oglašavanja u prošloj godini poraslo za 21 %, a prognozira se i nastavak tog sjajnog trenda.

UZ RAST HURA-e, OSNOVANO I UDRUŽENJE ZA DIGITALNI MARKETING

O kontinuitetu rasta, osim impresivnih brojki koje iz godine u godinu postižu HURA-ini članovi i obaraju vlastite rekorde, govori i činjenica da se broj agencija članica HURA-e povećao za neverovatnih 45 % — danas čak 61 agenciju specijalizovanu za komunikacije u kreativnom, medijskom, PR, event ili digitalnom segmentu —  te da je hrvatsko tržište, zahvaljujući njihovoj inicijativi, bogatije i s aktivnostima prošle godine osnovanog IAB-a Croatia, nacionalne podružnice globalne organizacije za digitalni marketing, koja pak u Hrvatskoj već sada broji 92 kompanije članice.

HURA U BROJKAMA: 2022. GODINA

61 agencija članica

Ukupni prihodi HURA-inih članica: 306,5 miliona evra

Prihodi iz inostranstva HURA-inih članica: 68 miliona evra

Broj zaposlenih u HURA-inim agencijama: 1364

U članstvu je trenutno okupljena 61 agencija, a agencije u svom portfelju usluga nude komunikacijsko savetovanje, oglašavanje, zakup medija, odnose s javnošću, digitalnu komunikaciju te druge aktivnosti vezane za komunikacijski menadžment te kreativnu i komunikacijsku industriju. Agencije za tržišno komuniciranje uz pomoć brojnih aktivnosti HURA-e predstavljaju veliku snagu u podizanju nivoa kvaliteta tržišta te aktivno učestvuju u krojenju nacionalnih i evropskih strukovnih standarda, zaštiti struke i unapređenju industrije. Uz to, HURA svojim članicama nudi pristup ekskluzivnim sadržajima, aktivnostima, edukaciji, događaima i finansijskim uštedama. Više informacija dostupno je na zvaničnim stranicama Udruženja.
 
Foto: Lorna Kijurko

Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) je vodeće strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj. Članice HURA-e neke su od najboljih i najnagrađivanijih nacionalnih agencija. HURA organizuje nacionalni festival tržišnog komuniciranja Dane komunikacija s pripadajućim takmičenjima Effie, IdejaX, MIXX i Young Lions, marketinšku akademiju HOWtoWOW, regionalnu reviju reklamnih agencija BalCannes, redovne edukacije i mnoge druge projekte. Bori se za poboljšanje tržišnih uslova i napredak čitave industrije, što uključuje lobističke aktivnosti, pregovaranje sa zakonodavcem, promociju struke, brojna istraživanja i statistike u industriji, savetovanje i drugo. Izvan granica deluje u sklopu svetskog udruženja agencija VoxComm, EACA-e (Europskog udruženja agencija za tržišno komuniciranje), ekskluzivni je predstavnik organizacija Cannes Lions i Effie Worldwide za Hrvatsku te je kroz Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia deo svetske mreže IAB Global Network.

Više o HURA-i saznajte na www.hura.hr, Facebook i LinkedIn stranicama

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.