Agencije

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Ukupni prihodi agencija članica Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), koje predstavljaju više od 80 posto ukupnih oglašivačkih budžeta u zemlji, u 2022. godini dosegnuli su gotovo 307 miliona evra, što je porast od oko 3 posto u odnosu na 2021. godinu.

 

Rastom ukupnih prihoda prvi put ikad na više od 300 miliona evra, komunikacijske agencije potvrdile su značajnu tržišnu poziciju, pokazala je HURA-ina analiza u kojoj su korišćeni javno dostupni podaci iz baze Digitalne komore i FINA-e (info.BIZ).

HURA je vodeća strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj i okuplja 61 agenciju, među kojima su najbolje i najnagrađivanije komunikacijske agencije na ovim prostorima. Nakon neizvesne prve pandemijske godine i očekivanog rasta u 2021., rezultati za 2022. godinu ukazuju na stabilizaciju tržišta u celini te poslovnu pouzdanost agencijskih lidera u industriji.

KOMUNIKATORI POŽELJNI POSLODAVCI

Poseban fokus HURA-inih članica još u pandemiji na očuvanje radnih mesta, a samim time i kvalitet rada, urodio je plodom te je, nakon rasta od 2 posto u drugoj godini pandemije, u 2022. zabeležen rast broja zaposlenih od 7 posto – na ukupno 1364 zaposlenih.

„Raduje nas povećanje broja zaposlenih u agencijama članicama HURA-e, koje su očito poželjni poslodavci kada u uslovima sada već hroničnog nedostatka zaposlenih, pogotovo određenih stručnih profila, uspevaju da regrutuju nove koleginice i kolege. U tome sigurno pomaže i činjenica da HURA posebno neguje stalna ulaganja u kvalitet te svake godine zaposlenima članica omogućava besplatan pristup edukacijama predavača iz celoga sveta“, rekla je Kristina Laco, članica Uprave HURA-e i direktorica Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri.

RASTU I PRIHODI IZ INOSTRANSTVA

Uz osvajanje nacionalnih i međunarodnih strukovnih nagrada, kao i pozive u najprestižnije žirije strukovnih takmičenja kao što su hvaljeni Cannes Lions te Effie Worldwide, hrvatske agencije dokazuju da su kvalitetom i kreativnošću svojih usluga sve relevantnija tačka evropske, ali i globalne karte. U ukupnim prihodima, rasli su i prihodi od izvoza, za oko 10 posto u odnosu na 2021. godinu te su dosegli nivo od gotovo 68 miliona evra fakturisanih u inostranstvo.

„Ponosna sam na uspehe i zavidan kvalitet rada naših članova koji pokazuju da se Hrvatska može pohvaliti stručnjacima koji su u vrhu na ovim prostorima, ali traženi i izvan naših granica — a sjajno je videti kako njihov kvalitet predvodi i celu industriju, koja je u zamahu”, poručila je Dunja Ivana Ballon, dugogodišnja izvršna direktorica HURA-e. To sjajno pokazuju i rezultati istraživanja zajednice za digitalni marketing IAB Croatia, po kojem je nacionalno tržište online oglašavanja u prošloj godini poraslo za 21 %, a prognozira se i nastavak tog sjajnog trenda.

UZ RAST HURA-e, OSNOVANO I UDRUŽENJE ZA DIGITALNI MARKETING

O kontinuitetu rasta, osim impresivnih brojki koje iz godine u godinu postižu HURA-ini članovi i obaraju vlastite rekorde, govori i činjenica da se broj agencija članica HURA-e povećao za neverovatnih 45 % — danas čak 61 agenciju specijalizovanu za komunikacije u kreativnom, medijskom, PR, event ili digitalnom segmentu —  te da je hrvatsko tržište, zahvaljujući njihovoj inicijativi, bogatije i s aktivnostima prošle godine osnovanog IAB-a Croatia, nacionalne podružnice globalne organizacije za digitalni marketing, koja pak u Hrvatskoj već sada broji 92 kompanije članice.

HURA U BROJKAMA: 2022. GODINA

61 agencija članica

Ukupni prihodi HURA-inih članica: 306,5 miliona evra

Prihodi iz inostranstva HURA-inih članica: 68 miliona evra

Broj zaposlenih u HURA-inim agencijama: 1364

U članstvu je trenutno okupljena 61 agencija, a agencije u svom portfelju usluga nude komunikacijsko savetovanje, oglašavanje, zakup medija, odnose s javnošću, digitalnu komunikaciju te druge aktivnosti vezane za komunikacijski menadžment te kreativnu i komunikacijsku industriju. Agencije za tržišno komuniciranje uz pomoć brojnih aktivnosti HURA-e predstavljaju veliku snagu u podizanju nivoa kvaliteta tržišta te aktivno učestvuju u krojenju nacionalnih i evropskih strukovnih standarda, zaštiti struke i unapređenju industrije. Uz to, HURA svojim članicama nudi pristup ekskluzivnim sadržajima, aktivnostima, edukaciji, događaima i finansijskim uštedama. Više informacija dostupno je na zvaničnim stranicama Udruženja.
 
Foto: Lorna Kijurko

Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) je vodeće strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj. Članice HURA-e neke su od najboljih i najnagrađivanijih nacionalnih agencija. HURA organizuje nacionalni festival tržišnog komuniciranja Dane komunikacija s pripadajućim takmičenjima Effie, IdejaX, MIXX i Young Lions, marketinšku akademiju HOWtoWOW, regionalnu reviju reklamnih agencija BalCannes, redovne edukacije i mnoge druge projekte. Bori se za poboljšanje tržišnih uslova i napredak čitave industrije, što uključuje lobističke aktivnosti, pregovaranje sa zakonodavcem, promociju struke, brojna istraživanja i statistike u industriji, savetovanje i drugo. Izvan granica deluje u sklopu svetskog udruženja agencija VoxComm, EACA-e (Europskog udruženja agencija za tržišno komuniciranje), ekskluzivni je predstavnik organizacija Cannes Lions i Effie Worldwide za Hrvatsku te je kroz Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia deo svetske mreže IAB Global Network.

Više o HURA-i saznajte na www.hura.hr, Facebook i LinkedIn stranicama

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.

Señor je najefektivnija agencija u Hrvatskoj – potvrdio Global Effie Index

Advertiser Serbia29. јуна 2023.