Agencije

BORISLAV MILJANOVIĆ na SAM Akademiji: Komunikacija 3.0

Šta podrazumeva komunikacija u 21.veku? Na šta se odnose eksterne i interne komunikacije i kakve one moraju biti? Na ova, i još mnoga značajna pitanja vezana za komunikaciju, odgovorio je dr Borislav Miljanović, CEO Represent System, na predavanju „Communications 3.0“ održanom u okviru SAM Akademije.

 

Polaznike je pozdravila Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera dok je Nevena Stanisavljević, HR World, bila moderator.

WEB 3 kao budućnost komunikacije

Živimo u svetu u kojem svakodnevno, na brojne načine, komuniciramo svi sa svima. Pojam WEB 3 predstavlja budućnost komunikacije, period u narednih pet do deset godina, u kojem bismo trebali da postanemo vlasnici svojih informacija, bez posrednika. Platformama poput Google-a i Facebook-a dali smo prava na naše podatke i njihovo korišćenje a one mogu nestati preko noći. Zato je decentralizacija podataka putem WEB-a 3 ono ka čemu se teži, iako to u ovom trenutku još uvek nije moguće.

Komunikacija predstavlja glavnu stavku u svakom poslu, bez obzira na industriju, i kvalitetna komunikacija je ključ za uspeh. Svaki menadžer 21.veka toga mora biti svestan a pet pitanja koja obuhvataju najvažnije iz ove sfere su:
1. Kako izgledaju mediji u 21.veku?
2. Šta su danas eksterne komunikacije?
3. Šta su danas interne komunikacije?
4. Ko je potrošač 21.veka?
5. Zašto je lični brending danas važniji nego ikada?

Novi formati i značaj kvalitetnog sadržaja

Konzumacija informacija i medija danas je drugačija. Formati su se promenili, kako se i interesovanje publike svakodnevno menja, a kratka video forma je postala dominantna. Kada govorimo o Srbiji, TV kao medij još uvek preovladava zbog starije populacije koja ga najviše prati, iako su mlade generacije na društvenim mrežama. Globalna konzumacija medija ide uzlaznom putanjom i na najvišem je nivou, na kojem je ikada bila, što je rezultat promene načina korišćenja medija. Zato je danas jako važno da dobro poznajemo svoju publiku i medij koji ona prati. Glavni cilj je doći do kvalitetnih sadržaja, koji će privući i zadržati pažnju ljudi u doba hiperprodukcije, u kojem živimo, kako je u svetu zabeležen rast video streaming servisa. Informacije sada putuju svuda, svako od nas može da plasira, podeli i primi informacije, odnosno da bude i kreator i konzumer sadržaja. TikTok je društvena mreža koja je preuzela primarnu poziciju i ima veliki uticaj na svet medija i formate koji se najviše traže. Sve ostale društvene mreže menjaju svoje formate zbog nje, a kratka „story“ forma postala je najzastupljenija.
Kako je došlo do smene lidera u sferi medija, danas kompanije zapravo postaju medijske kuće, i usmerene su na kreiranje sopstvenih sadržaja, kako bi ih učinile što kvalitetnijim i privlačnijim za plasiranje.

Pojam i značaj eksternih i internih komunikacija

Budućnost donosi nove oblike kampanja, koje će biti zasnovane na komunikaciji na duže staze. Kada govorimo o poslovanju, ističu se definicija i značaj internih i eksternih komunikacija, koje svaki menadžer mora dobro poznavati. Eksterne komunikacije su danas integrisane, predstavljaju pametan vid planiranja koji kompanijama i brendovima pruža potencijal za ostvarenje boljih rezultata tokom realizovanja kampanja, dok istovremeno redukuje marketinške troškove. Za uspeh, neophodno je kreirati kontent plan koji će sadržati što više detalja, kako bi se iskoristio ozbiljan potencijal koji je na raspolaganju. Interne komunikacije su nekada obuhvatale aktivnosti kao što su sastanci, intranet, newsletter, bez velikog uticaja tehnologije, a nakon početka kovida, našli smo se u sasvim novom svetu. U novim uslovima rada imamo manjak radne snage i interna komunikacija postaje od velikog značaja za „employer branding“. Ona mora biti transparentan proces koji takođe odražava reputaciju kompanije, privlači i zadržava nove talente, omogućavajući deljenje znanja. Interna komunikacija direktno utiče na reputaciju kompanije i organizacionu kulturu a kako bismo zapošljavali novu, mladu radnu snagu moramo da uložimo potrebnu energiju i ohrabrimo otvorenu komunikaciju zaposlenih.

Potrošač 21.veka zahteva vrednost i poverenje

Potrošač 21.veka ima drugačija očekivanja, on želi da kupuje od kompanije kojoj veruje, čiji rad ima istaknutu svrhu i čija odgovornost je jasna. Menadžeri moraju misliti o tome kako da kupci, kroz realnu i otvorenu komunikaciju, čuju za šta se kompanija zalaže. Svaki dobar brend mora da stoji iza širokog spektra vrednosti, jer novi potrošači, odnosno generacija Z, u potrazi su za istinom, mnogo su liberalniji i zalažu se za ljudska prava i toleranciju. Kako je dijalog od primarne važnosti, mi moramo raditi na njemu držati ga otvorenim.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Lansiran novi brend na regionalnom komunikacionom tržištu

Advertiser Serbia22. новембра 2022.

LATICA MARTINIS FILKOVIĆ je novo pojačanje agencije Komunikacijski laboratorij

Advertiser Serbia22. новембра 2022.

Grand Prix „Kampanje sa svrhom“ za projekat Superhero

Advertiser Serbia21. новембра 2022.

Ovi stručnjaci iz redova agencija će birati najbolje projekte BalCannes-a

Advertiser Serbia20. новембра 2022.

Sonda Designed by People: U Zagrebu predstavljene prve skije koje podstiču kreativnost

Advertiser Serbia17. новембра 2022.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Od Crisis Simulation treninga korist imaju sve organizacije“

Advertiser Serbia14. новембра 2022.

Digitalna javnost u Srbiji podržava izmenu Krivičnog zakonika

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Misija PRO PR konferencije je slaviti odnose s javnošću, dati im na važnosti koju zaslužuju“

Advertiser Serbia27. октобра 2022.

LJILJANA BOLJANOVIĆ, Olaf&McAteer: „Verujem da će potražnja za komunikacijskim uslugama nastaviti da raste ali ne i budžeti“

Advertiser Serbia21. октобра 2022.

ALLA MALINOVSKAYA imenovana za regionalnu direktoricu Publicis Media Adriatic

Advertiser Serbia21. октобра 2022.

Kao prva agencija u Adriatic regiji, Futura DDB se holistički bavi gaming industrijom

Advertiser Serbia12. октобра 2022.

HURA-ina analiza: Prihodi agencija za tržišno komuniciranje u prošloj godini porasli za četvrtinu, uz gotovo pola milijarde kuna izvoza

Advertiser Serbia11. октобра 2022.

Objavljen Effie Index za 2021. godinu

Advertiser Serbia3. октобра 2022.

Preminuo Dan Wieden, suosnivač advertajzing agencije Wieden+Kennedy

Advertiser Serbia2. октобра 2022.

Danijela Martinović i Ekoznalci udružili snage u borbi protiv zagađenja životne sredine

Advertiser Serbia28. септембра 2022.