Brendovi

OLIVERA ĆIRKOVIĆ, Univerexport: „Položaj i problemi PR struke ogledaju se u najvećem izazovu današnjice globalno – brzini promena“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će biti održana od 2. do 5. novembra u Sarajevu, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem, razgovarali smo sa dobitnicama prestižne nagrade PRO PR Globe Awards o značaju nagrade, ulozi PR struke u savremenoj ekonomiji, aktuelnoj globalnoj krizi i drugim bitnim pitanjima u vezi sa komunikacijskom industrijom…Ovog puta, čast je pripala Oliveri Ćirković, direktorici marketinga kompanije Univerexport…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Dobitnica ste ugledne nagrade PRO PR Globe Awards, koja se dodeljuje istaknutim i zaslužnim profesionalcima iz oblasti PR struke… Koje osobine treba da ima PR profesionalac da bi se uspešno snašao u savremenoj komunikacijskoj industriji i eventualno dobio značajno priznanje za svoj rad u struci?

– Na prvom mestu, ne treba da razmišlja o priznanju za rad. Komunikacija jeste dvosmerna aktivnost i shodno tome razumevanje obe strane je najvažniji preduslov uspešnog komuniciranja.
Neko je rekao: između onoga što mislim i što želim da kažem i što verujem da kažem, kao i onoga što kažem i onoga što želiš da čuješ i onoga što čuješ, te i onoga što veruješ da razumeš i što razumeš, postoji mnogo mogućnosti da se ne razumemo.
Ovo govori dovoljno o kompleksnosti i lepoti ove profesije.

Primećujemo tendenciju ubrzanog umnožavanja raznih nagrada u oblasti tržišnih komunikacija… Kako vidite ovaj proces, da li je on sam po sebi pozitivan ili pak dovodi do devalvacije značaja nagrađivanja a takođe i relativizacije vrednosti vrhunskih projekata, profesionalaca pa i komunikacijskih kompanija?

– Shodno svim globalnim tokovima i nagrade se umnožavaju, kako ste sami naveli. Proces dodele priznanja u kome se struka pita i opredeljuje svakako ima veliki značaj za svakog profesionalca u bilo kojoj oblasti.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni probleme sa kojima se PR susreće?

– Položaj i problemi PR struke ogledaju se u najvećem izazovu današnjice globalno – brzini promena i neophodnosti da se u što kraćem vremenu bude na visini zadatka.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou…U toku je još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to, po vašem mišljenju, izazvati pad ili rast potražnje za PR uslugama?

– Dok je sveta i ljudi, biće i komunikacija. Pre bih rekla da će doći do transformacije načina komunikacije, koja se u neku ruku već dešavala i pre same krize, a kao posledica pandemije.
Sve faze koje se planetarno dešavaju, razvijaju globalno nove modele funkcionisanja komunikacija, pa je to slučaj i sada.

Ako očekujemo pad svih privrednih grana, posledično će on nositi i uticaj na PR struku i potrebe za istom, ali lokalna i globalna iskustva govore u prilog tome da se vrlo brzo dolazi do novih modaliteta i rešenja.

Kako biste ocenili potražnju za PR uslugama u zadnje tri godine, od kada je počela situacija sa korona virusom, a koja je u međuvremenu prerasla u ratnu krizu u Ukrajini?

– Profesionalno sam već 17 godina u delatnosti koja ni u okvirima komunikacija nije osetila uticaj pandemije na nivo poslovanja, čak naprotiv. To ne umanjuje svest o dešavanjima, ali celokupnu sliku čini sigurno pozitivnijom nego li u drugim oblastima.

U našoj branši, ali i generalno, ne susrećemo se sa prekidom komunikacijskog procesa, već sa usložnjavanjem. A to svakako otvara mnogo novih mogućnosti.

Kako vidite neposrednu budućnost PR profesije, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Najkraće objašnjeno, o krizi, uticaju iste, posledicama, rešenjima, izazovima…. neko će morati govoriti, reči će se i dalje čuti. U svakoj delatnosti, u svakom segmentu, biće komunikacija.
Ne dešava se prvi put da ponovo moramo utvrditi tematiku i retoriku, koje će odgovarati datoj situaciji.

Više bi se trebalo bojati tišine.

Preporučite, na najbolji mogući način, PRO PR konferenciju, kao značajan događaj PR struke u SEE regionu

– Veni, vidi, vici!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Stare reklame, novi zadatak: kompanija Mars u borbi protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Decembarska „Noć knjige” pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

vivo slavi UEFA EURO 2024TM sa navijačima širom Evrope

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Katarina završila psihologiju, a zvali je da čisti ulice

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Samsung Galaxy S23 FE sada je dostupan za prednarudžbinu u Srbiji

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.