Brendovi

OLIVERA ĆIRKOVIĆ, Univerexport: „Položaj i problemi PR struke ogledaju se u najvećem izazovu današnjice globalno – brzini promena“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će biti održana od 2. do 5. novembra u Sarajevu, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem, razgovarali smo sa dobitnicama prestižne nagrade PRO PR Globe Awards o značaju nagrade, ulozi PR struke u savremenoj ekonomiji, aktuelnoj globalnoj krizi i drugim bitnim pitanjima u vezi sa komunikacijskom industrijom…Ovog puta, čast je pripala Oliveri Ćirković, direktorici marketinga kompanije Univerexport…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Dobitnica ste ugledne nagrade PRO PR Globe Awards, koja se dodeljuje istaknutim i zaslužnim profesionalcima iz oblasti PR struke… Koje osobine treba da ima PR profesionalac da bi se uspešno snašao u savremenoj komunikacijskoj industriji i eventualno dobio značajno priznanje za svoj rad u struci?

– Na prvom mestu, ne treba da razmišlja o priznanju za rad. Komunikacija jeste dvosmerna aktivnost i shodno tome razumevanje obe strane je najvažniji preduslov uspešnog komuniciranja.
Neko je rekao: između onoga što mislim i što želim da kažem i što verujem da kažem, kao i onoga što kažem i onoga što želiš da čuješ i onoga što čuješ, te i onoga što veruješ da razumeš i što razumeš, postoji mnogo mogućnosti da se ne razumemo.
Ovo govori dovoljno o kompleksnosti i lepoti ove profesije.

Primećujemo tendenciju ubrzanog umnožavanja raznih nagrada u oblasti tržišnih komunikacija… Kako vidite ovaj proces, da li je on sam po sebi pozitivan ili pak dovodi do devalvacije značaja nagrađivanja a takođe i relativizacije vrednosti vrhunskih projekata, profesionalaca pa i komunikacijskih kompanija?

– Shodno svim globalnim tokovima i nagrade se umnožavaju, kako ste sami naveli. Proces dodele priznanja u kome se struka pita i opredeljuje svakako ima veliki značaj za svakog profesionalca u bilo kojoj oblasti.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni probleme sa kojima se PR susreće?

– Položaj i problemi PR struke ogledaju se u najvećem izazovu današnjice globalno – brzini promena i neophodnosti da se u što kraćem vremenu bude na visini zadatka.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou…U toku je još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to, po vašem mišljenju, izazvati pad ili rast potražnje za PR uslugama?

– Dok je sveta i ljudi, biće i komunikacija. Pre bih rekla da će doći do transformacije načina komunikacije, koja se u neku ruku već dešavala i pre same krize, a kao posledica pandemije.
Sve faze koje se planetarno dešavaju, razvijaju globalno nove modele funkcionisanja komunikacija, pa je to slučaj i sada.

Ako očekujemo pad svih privrednih grana, posledično će on nositi i uticaj na PR struku i potrebe za istom, ali lokalna i globalna iskustva govore u prilog tome da se vrlo brzo dolazi do novih modaliteta i rešenja.

Kako biste ocenili potražnju za PR uslugama u zadnje tri godine, od kada je počela situacija sa korona virusom, a koja je u međuvremenu prerasla u ratnu krizu u Ukrajini?

– Profesionalno sam već 17 godina u delatnosti koja ni u okvirima komunikacija nije osetila uticaj pandemije na nivo poslovanja, čak naprotiv. To ne umanjuje svest o dešavanjima, ali celokupnu sliku čini sigurno pozitivnijom nego li u drugim oblastima.

U našoj branši, ali i generalno, ne susrećemo se sa prekidom komunikacijskog procesa, već sa usložnjavanjem. A to svakako otvara mnogo novih mogućnosti.

Kako vidite neposrednu budućnost PR profesije, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Najkraće objašnjeno, o krizi, uticaju iste, posledicama, rešenjima, izazovima…. neko će morati govoriti, reči će se i dalje čuti. U svakoj delatnosti, u svakom segmentu, biće komunikacija.
Ne dešava se prvi put da ponovo moramo utvrditi tematiku i retoriku, koje će odgovarati datoj situaciji.

Više bi se trebalo bojati tišine.

Preporučite, na najbolji mogući način, PRO PR konferenciju, kao značajan događaj PR struke u SEE regionu

– Veni, vidi, vici!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Kako kompanije vivo i ZEISS stavljaju fotografiju pametnih telefona u „fokus“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

SBB fondacija donirala novac školi za slepu i slabovidu decu

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Stiže Coca-Cola telefon

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 Warm Up „Brainwork for better world“

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

TM Roh: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Objavljen je konkurs za šesnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Poznajete vanserijske mlade talente? SBB fondacija otvara konkurs za petu generaciju stipendista

Advertiser Serbia17. јануара 2023.