Ljudi

Srđan Dragojević: Minut za reklamu kulture

BEOGRAD – Režiser Srđan Dragojević najavio je da će na javnoj raspravi o predlogu zakona o oglašavanju predložiti da sve televizije sa nacionalnom frekvencijom prošire svoje reklamne blokove za jedan minut, tokom kojeg će se reklamirati festivali, pozorišne predstave, filmovi, nova književna dela.

Srđan Dragojević kaže da bi to bio neverovanat zamajac za srpsku kulturu.

„Javna rasprava o zakonu o oglasavnju biće održana 28. janura i probaću da tu ponovo izložim ovaj predlog, ponovo ćemo razgovarati sa RRA, a postoji i inicijativa Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije da se ona promoviše i gura“, rekao je Dragojević Tanjugu.

Dragojević, koji je i poslanik SPS-a, rekao je da je taj predlog već izneo prošle godine na sastanku sa čelnicima RRA, koje je tada pitao da li znaju koja su dva vrlo solidna srpska filma trenutno u bioskopima.

„Niko nije znao, jer nema reklame. Možemo da napravimo i dobar film, i dobru pozorišnu predstavu, neko može da ima fantastičnu izložbu, neko može da napiše genijalnu knjigu, ali ako nema reklame svi ti napori autora ili države, koja novcem subvencioniše stvaralašto, su bespredmetni“, podvukao je Dragojević.

Prema njegovim rečima, inicijativa koju on predlaže je takva da niko nije na gubitku, a kada postoji „vin-vin“ situacija to je onda dobra platforma i da se sprovede, što bi za 20 ili 30.000 ljudi koji se u zemlji aktivno bavi kulturom i stvaraloštvom, kao i za milione građana, bilo veoma značjano.

„Mislim da će svi vlasnici nacionalnih frekvencija i emiteri sa zadovoljstvom razmotriti ovu ideju, jer je ona društveno korisna. Ne vidim nijednu manu ovakvoj ideji, već samo velike koristi“, zaključio je Dragojević.

Dugačak red građana koji strpljivo čekaju da kupe karte za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta ostavio je snažan utisak i na Srđana Dragojevića koji tvrdi da je to dokaz da elitna umetnost pripada narodu, a ne eliti.

Redovi ispred JDP govore da visoka umetnost može da bude i masovna, da nešto što je masovno ne mora da bude estrada i da je vrlo važno imati uvek u vidu da elitna umetnost pripada narodu, a ne eliti, rekao je Dragojević.

„Naša elita ne zna ni šta bi sa tim. Ovaj red ispred JDP treba da nam bude smernica da i druga pozorišta koja, vidim, imaju ambivalentan odnos prema toj akciji, treba možda da krenu sličnim putem…, svako pozirište bi moglo jedan mesec u godini da proglasi mesecom pozorišta i da spusti cene karata na 100 i 200 dinara“, rekao je Dragojević.

 

Izvor: RTS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Ljudi

Preminuo Miloje Sekulić, jedan od pionira digitalnog PR-a i konsaltinga u Srbiji

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

„Hit tvit“ je plagijat: Prvostepena presuda u korist Olje Bećković

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

DANIEL ACKERMANN: „Reorganizacija Degordiana nam omogućava da imamo mnogo kompleksnije usluge, mnogo veću kvalitetu, skalabilnost i znanje“

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Top 5 SRPSKIH Youtuber-a ovog leta

Advertiser Serbia4. avgusta 2021.

Bezos i dalje nabogatiji na planeti po Blumbergovom indeksu

Advertiser Serbia2. avgusta 2021.

Branislav Klanšček novi predsednik Upravnog odbora RTS-a

Advertiser Serbia21. jula 2021.

Saša Baron Koen tužio američku prodavnicu kanabisa zbog reklame

Advertiser Serbia14. jula 2021.

Ronaldo jedan post na Instagramu može da naplati 1,6 miliona dolara

Advertiser Serbia1. jula 2021.

Uhapšen generalni direktor HRT-a

Advertiser Serbia30. juna 2021.

Stanka Pejanović ponovo izabrana u Upravni odbor NALED-a

Advertiser Serbia25. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] VLADIMIR SIMIĆ, McCann Skopje: „Očekujemo veći broj angažovanih kampanja“

Advertiser Serbia22. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] DANIEL VUKOVIĆ, McCann Zagreb: „Očekujem puno kontekstualiziranih projekata nastalih kao reakcija na svjetsku zdravstvenu krizu“

Advertiser Serbia20. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Agencije će na predstojećem Cannes Lions moći da vide kuda ide advertajzing svet“

Advertiser Serbia19. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] ROBERT BOHINEC, Futura DDB: „Mislim da koronska kriza neće previše utjecati na kreativnost i kvalitetu ovogodišnjeg rada“

Advertiser Serbia18. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] IVAN JANIČIĆ WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Verujem da će u Kanu biti odličnih radova, možda manje, ali utoliko vrednijih“

Advertiser Serbia17. juna 2021.