Agencije

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, V deo

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa rukovodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2017. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj serijski intervju će biti objavljivan u segmentima tokom narednih dana, pre i posle novogodišnjih i božićnih praznika…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2016. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

Kakva su Vam očekivanja u 2017. godini u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2017. godini.

null

Anđelko Trpković, CEO Publicis One Serbia

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Za nama je još jedna veoma uspešna godina.

Godinama unazad naš poslovni sistem predstavlja najznačajniju kompaniju među kreativnim agencijama u zemlji, a od sredine prošle godine proširili smo poslovanje sa tri medijske agencije iz okvira Publicis Group-e.

Leo Burnet je u 2016. godini nastavio uspešnu saradnju sa kompanijom VIP. Takođe, postavili smo novu kreativnu platformu za Knjaz Miloš, kao i nastavak jedne od najuspešnijih kampanja u Srbiji „Dobro jutro Džezveri“ za Doncafe. Produžili smo saradnju sa Bankom Intesom, a naša sardanja sa Philip Morris-om se proširila za još jedno EU tržište. Učvrstili smo saradnjnu sa kompaijom Jaffa i dobili novog lokalnog klijenta – kompaniju Zlatiborac, za koju je kreirana veoma uspešna kampanja „Dokazano autentičan“. Istako bih i veliki broj realizovanih kampanja za kompaniju Imlek, među kojima je kampanja za Moja kravica čokoladno mleko postavila nove standarde rezultatom u post-test istraživanju.

Saatchi & Saatchi je i prošle godine nastavio sa osvajanjem nagrada na festivalima. Kampanja za Hemofarm fondaciju „Najvažniji poziv“ osvojila Golden Drum i čitav niz drugih nagrada. Nastavljena je saradnja sa Komercijalnom bankom koja je bila aktivna u promovisanju novih digitalnih poslovnih rešenja, ali i regionalnim klijentima poput Mondelez-ovog brenda Milka i kompanije Devin iz Bugarske.

Publicis je produbio svoju uspešnu saradnju na prostoru celog regiona za Nestle i postavio standarde u aktivnoj upotrebi novih komunikacionih platformi posebno u komunikaciji sa zahtevnim milenijalsima.

Zenit, Starcom i FMX naše medijske agencije obnovili su ugovore sa svojim dosadašnjim klijentima, ali i osvojili nove poput Air Serbia-e za koju sa Starcom-om realizujemo medijske kampanje na svim internacionalnim tržištima van Adriatic regiona.

Kraj godine je doneo još nekoliko uspešnih regionalnih pitch-eva koji će nam omogućiti dalji rast našeg medijskog biznisa u 2017. godini.

U jednoj rečenici 2016. godina je za nas u svakom smislu bila godina za pamćenje.

…ocena poslovne godine 2016…Svaka godina nosi pooštravnje uslova poslovanja. Radi se više, brže i sa manjim budžetima. Ovo nije nikakvo iznenađenje nego nastavak trenda koji traje već par godina.

Kraj godine je na tržište doneo i nekoliko značajnih regionalnih i lokalnih pitch-eva za kompanije koje će se kao novi igrači pojaviti na našem tržištu u 2017. godini i ja se nadam da će doprineti većoj dinamici.

…poslovna očekivanja u 2017…Naša kompanija je, pre svega kroz formiranje poslovnog modela Publicis One, odgovorila novim zahtevima klijenata i vremena u kojem poslujemo. Kreativnost i tehnologija predstavljaju najznačajnije stubove našeg daljeg razvoja a samim tim i razvoja celokupnog tržišta.

Takođe, nastavljamo dalje snažnije regionalno povezivanje svih naših kompanija i na taj način omogućavamo našim klijentima dostupnost većem broju talentovanih stručnjaka i brži transfer znanja i iskustava.

Već postoje naznake da će se i neki drugi poslovni sistemi transformisati sledeći naš primer, što je dokaz da naša industrija prepoznaje dobra poslovna rešenja.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Budite hrabri i sledite svoje snove!
Poštujete druge, podržite znanje, razvijajte kreativnost, verujete u sebe!

null

Darko Matijašević, generalni direktor Executive Group

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Godina 2016. bila je izuzetno uspešna za agenciju Executive Group, jer smo oborili nekoliko važnih internih rekorda – u godini za nama započeli smo saradnju sa 18 novih klijenata, zaposlili više od 20 novih kolega, a 15 naših zaposlenih je unapređeno u više činove.

Od priznanja za rad agencije bih istakao četiri nagrade za digitalne komunikacije, kao i prestižnu Grand Prix nagradu na festivalu IAB MIXX, za najbolju kampanju u prethodne dve godine*.

Najbolji dokaz uspeha agencije predstavlja činjenica da za potrebe 20 od približno 30 stalnih klijenata upravljamo svim njihovim kanalima komunikacije – od PR-a i advertajzinga do digitalnih i internih komunikacija, što potvrđuje validnost našeg strateškog opredeljenja i servisne ponude agencije za integrisane komunikacije.

*Agencija za integrisane komunikacije Executive Group i The Coca-Cola Company bili su jedini trostruki dobitnici nagrada za digitalne kampanje na „IAB MIXX“ konferenciji, osvojivši Grand Prix Serbia i Best Brand Awareness Campaign priznanja za kampanju „Lansiranje Fanta uvrnute flašice“, kao i Best Social Media Campaign nagradu, za kampanju „Samo za iskusne“ za brend „Schweppes“.

Projekat „Lansiranje Fanta uvrnute flašice“ je i na drugom Festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2016 odneo pobedu u kategoriji Best Social Media Campaign. Osim toga, kampanja je bila i finalista u kategoriji „Digitalni mix“ nagrade za najbolje regionalne digitalne radove „SoMoBorac 2016“, a koju je Executive Group 2016. godine osvojila u kategoriji SoMust Have sa kompanijom Carlsberg Srbija i brendom Tuborg.

…ocena poslovne godine 2016…Prethodna poslovna godina je svakako još jedna u nizu veoma izazovnih godina za našu industriju. Preovladava ambijent rastućeg pritiska na funkciju marketinga u poslovanju kompanija, kao i smanjenih budžeta. Pozitivna strana toga jeste da se sve veći broj brendova okreće digitalnim komunikacijama na ozbiljniji način i prepoznaje značaj objedinjenog i koordinisanog pristupa svim komunikacijskim kanalima, kroz koji se mogu dobiti sinergije za vrednost brenda, kako kvalitativne tako i kvantitativne.

Uveren sam da ono što se neće menjati u poslovnom svetu stalnih promena i ove godine, jeste prepoznavanje i generisanje inovativnih, originalnih i jedinstvenih kreativnih ideja i sadržaja, koji će doneti diferencijaciju na tržištu komunikacija. To ostaje imperativ za nas i u ovoj, kao što je bio i u prethodnim godinama. Iako smo se susretali sa velikim izaovima, stvarajući velike ideje za naše klijente, godinu iza nas smo izuzetno uspešno završili i ušli u 2017. godinu sa novom energijom i vizijom, novim kolegama i klijentima.

…poslovna očekivanja u 2017…Ne očekujem bitnije promene u odnosu na 2016. godinu. Mi ćemo nastaviti sa naporima da iznedrimo novi maksimum i proizvedemo vrhunske rezultate, uprkos mogućnosti da zadati budžeti i resursi komunikacijskih projekata i kampanja budu ograničavajući po njihove rezultate.

Smatramo da ta ograničenja možemo više nego nadomestiti strateškim pristupom komunikacijama, vrhunskom analitikom i boljim razumevanjem potrošača i njihove segmentacije u svakom projektu na kom radimo, kao i kroz još hrabriji pristup kreativi i snažniju implementaciju kampanja.

Upravo u tome je ključ, jer često pominjani ograničeni budžeti ne treba da budu percipirani kao problem – glavno pitanje je na koji način su iskorišćeni, odnosno koliko hrabrosti i vizije imaju brendovi i njihove agencije kad treba da učine iskorak iz ustaljenog, komfornog pristupa komunikacijama.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Želim im puno hrabrosti. Da sebi i svojim agencijama daju što je moguće više prostora i da dopuste mogućnost greške, koja može poslužiti kao odskočna daska.

Nastavak sutra…

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, I deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, II deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, III deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, IV deo
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kreativnost vs. Medijski zakup – isključuje li jedno drugo

Advertiser Serbia7. јуна 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Bio je ovo najveći Future Tense dosad“

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

M2Communications osvojio srebro na festivalu White Square 2023

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

Šokantno iskreni: Brend koji je uspeo da iznenadi potrošače

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

Prestižni European Design Award za Sondu i rovinjsku Batanu

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.