Ljudi

[UDRUŽENJA 2019/20] JELENA IVANOVIĆ, IAA Serbian Chapter: „U okviru globalne IAA mreže srpski ogranak se smatra jednim od najstabilnijih“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih komunikacijskih Udruženja. Ovoga puta čast je pripala Jeleni Ivanović, izvršnoj direktorici IAA Serbian Chapter, da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2019, kao i planovima za 2020…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Kako je za vaše Udruženje protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaše Udruženje sprovelo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2019 sa radom u 2018, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Za IAA je prethodna godina bila veoma uspešna. Mi smo i dalje jedna od najvećih strukovnih asocijacija u zemlji i jedan od najvećih IAA chapter-a. Nosioci smo Effie licence četvrtu godinu zaredom i organizatori značajnog edukativnog programa u oblasti tržišnih komunikaija – AcademIAA. I pored relativno komplikovane i zahtevne procedure učlanjivanja, naše Udruženje je istrajalo na standardima koji su propisani od strane IAA Global. Takođe, jedno smo od retkih udruženja koje neguje svoj podmladak i na taj način ulaže u svoju budućnost. U okviru globalne IAA mreže srpski ogranak se smatra jednim od najstabilnijih.

Prethodna godina je za mene bila izuzetno važna i neponovljiva na privatnom planu, budući da sam postala mama jedne male Jelisavete.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni ali i druge dimenzije) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– IAA je registrovan kao neprofitno udruženje i u tom smislu nismo opterećeni profitom kao krajnjim ciljem, što je u jednu ruku relaksirajuće i u skladu sa mislijom strukovne asocijacije, a u drugu pomalo i ograničavajući faktor jer da bi bilo aktivno neophodno je da raspolaže finansijskim sredstvima. Naša dva velika projekta – AcademIAA i Effie Festival svakako generišu sredstva, ali pošto se radi o veoma skupim poduhvatima, domet je ograničen. Treba imati u vidu da IAA Serbia plaća i godišnji fee IAA Global, što nije mala suma kada se zna da je naša asocijacija jedna od najbrojnijih u Evropi i svetu.

Budući da se većina udruženja, ne samo kod nas, susreće sa finansijskim izazovima i problemom održivosti, mi možemo da budemo relativno zadovoljni stabilnošću koju smo postigli u prethodnih pet, šest godina.

Ovo pitanje je bilo na dnevnom redu IAA kao globalne asocijacije godinama unazad i donešen je zaključak da asocijacija ne može da funkcioniše i raste bez postojanja zaposlenih na full time osnovi. Većina chaptera je u poslednjih nekoliko godina upravo to i uradila – obezbedila stalni stuff. Verujem da bismo bili još uspešniji kada bi mi se u vođenju organizacije pridružila još jedna osoba i to je pravac u kojem sada idemo.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

– U razgovoru sa kolegama najčešće čujem da je u poslu sve manje izazova, da su rutina i ograničenja ono što ih onespokojava. Pitanje je da li svi mi radimo dosta stvari koje su kao “rad na traci” ili ne uspevamo da sebe zabavimo i zainteresujemo za sopstveni posao. U osnovi svega su ljudi.

Uvek je iza nekog velikog brenda, korporacije, neki čovek, neki ljudi. A ljude je potrebno razumeti i naći pravi način da im priđete, ostvarite kontakt, a onda i sarađujete.

To je jedna od korisnijih lekcija koje sam naučila radeći u globalnoj asocijaciji – da zaposlene, kolege, poslovne partnere dobro osmotrite i onda tragate za najboljim mogućim oblikom saradnje. Za udruženja je to naročito važno.

Koje će značajne projekte i aktivnosti vaše Udruženje sprovesti u 2020. godini?

– Effie Festival će se održati po četvrti put, ali sa nešto drugačijim timeline-om. Početak prijavljivanja radova zakazan je za jun, a gala ceremonija za sredinu novembra.

Direct Media i njeni kreativci su ove godine zaduženi za osmišljavanje koncepta komuniciranja Festivala, a u dogovoru sa Effie Worldwide sprovodimo anketu među dosadašnjim takmičarima, kao jedan od načina da dođemo do inputa na koji način čitav proces možemo unaprediti.

Takođe, od septembra do decembra organizovaćemo petu AcademIAA-u i pokušati da je učinimo zaista jubilarnom. Pored okupljanja nove generacije polaznika i koordinatora modula, verujem da bi bilo dobro da osnujemo alumni i na taj način budemo bolje povezani sa svima koji su dosad “zaradili” AcademIAA sertifikat. Na globalnom nivou IAA je pokrenuo CRM projekat koji bi trebalo da rezultira plaformom koja će umrežiti sve članove Asocijacije širom sveta na način da mogu direktno da komuniciraju.

Takođe, u maju će se održati kongres u Sankt Petersburgu na kojem se očekuje preko tri hiljade učesnika iz celog sveta.

Sigurna sam da će ovaj najvažniji IAA događaj biti spektakularan, budući da sam u više navrata prisustvovala predstavljanju koncepta i predavača. Svi zainteresovani, ne samo članovi IAA, mogu više informacija da nađu na iaaworldcongress.org

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2020. godini

– Kolegama iz ostalih strukovnih udruženja želim uspešne aktivnosti i brojno članstvo, a svima ostalima kreativne i profitabilne projekte. Manje stresa – više osmeha.

 
Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Ljudi

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

MARIJANA MIRKOVIĆ, logoped: „Deci do treće godine ne davati mobilne telefone“

Advertiser Serbia24. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

ĐORĐE JOVANOVIĆ, Xiaomi: „Ova kampanja je nastavak game changing serijala kampanja po kojima je Xiaomi postao poznat“

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Kako na decu utiče prekomerno izlaganje ekranima?

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Zbog prekomerne upotrebe digitalnih uređaja, deca gube interesovanja za svakodnevne aktivnosti!

Advertiser Serbia30. април 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

Neophodno, inovativno, skladno: Novi identitet dizajna Samsung Electronics u 2030. godini

Advertiser Serbia9. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.

Darko Lukić od 1. jula novi CEO Nelt Grupe

Advertiser Serbia28. март 2024.