Mediji

Saopštenje United Grupe: United Grupa pobedila i Yettel na sudu – Mediji rade u interesu javnosti

Mediji

Kompanija Yettel (bivši Telenor) nedavno je izgubila spor koji je pokrenula protiv kompanija United Grupa i SBB, televizije N1 i produkcionog centra Adria News, a kroz koji je pokušala da onemogući istraživanje medija o saradnji kompanija Yettel i Telekom Srbija, čiji je javno opredeljeni cilj bio urušavanje SBB-a i nezavisnih medijskih kompanija koje posluju u okviru United Grupe.

 

„Podsećamo, novinari N1 otkrili su tajni dokument o ciljevima saradnje kompanija Telekom Srbija i Yettel (tadašnji Telenor), ukazujući javnosti na sve detalje njihovog udruživanja. Upravo ovo izveštavanje bilo je povod za tužbu u februaru 2021. godine.

Yettel je kroz čitav sudski postupak pokušavao da zanemari činjenicu da se ulaskom u poslovnu saradnju sa kompanijom u državnom vlasništvu, legitimno postavio kao predmet interesovanja javnosti, pre svega zbog proklamovanih ciljeva da se kroz saradnju dve kompanije naškodi trećim licima, uključujući nezavisne medije u odnosu na koje se nikada nije izjasnio.

Ovom odlukom Privrednog suda u Beogradu sprečen je još jedan pokušaj uređivanja nezavisnih medija kroz sudske tužbe, jer tužilac kada mu se ne sviđa kako medij izveštava o temi od javnog značaja poseže za zloupotrebom postupaka.

Podsećamo, nedavno je isti sud odbio tužbeni zahtev kompanije Telekom Srbija u iznosu od neverovatnih 80 miliona evra, a povodom drugih medijskih objava u javnom interesu.

Kao i Telekom Srbija i Yettel je pokušao da izdejstvuje prestanak izveštavanja, konkretno o odnosu sa kompanijom Telekom Srbija, sa ciljem uklanjanja tekstova koji im nisu odgovarali, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija.

Međutim, prvostepeni sud je u potpunosti odbio zahtev Yettela kao neosnovan ukazujući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za radnju nelojalne konkurencije. Sud je posebno naveo da su objave N1 informativnog karaktera namenjene širem krugu zainteresovane javnosti u vidu diskusije od javnog značaja o saradnji dve kompanije.

Mediji u okviru United Grupe će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno da informišu građane Srbije o svim temama od javnog značaja. Pritisak na uređivačku politiku kroz sudske tužbe, bez obzira da li dolaze od kompanija Telekom Srbija, Yettel ili nekog trećeg, ih u tome neće sprečiti,“ navodi se u saopštenju.

O kompaniji United Grupa:

United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima približno 15 miliona korisnika, vise od 15.500 zaposlenih i godišnje prihode od oko dve i po milijarde evra. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz celog sveta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svetu.

Za više informacija posetite united.group

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Bloomberg Adria zvanično počela da radi

Advertiser Serbia1. јула 2022.

REM raspisao konkurs za članove Upravnog odbora RTS i RTV

Advertiser Serbia30. јуна 2022.

Direktor kompanije Ringier AG Mark Valder odlikovan počasnim priznanjem – Zlatnom medaljom za zasluge i postignute rezultate u oblasti digitalizacije

Advertiser Serbia29. јуна 2022.

Google News se nakon osam godina vratio u Španiju

Advertiser Serbia28. јуна 2022.

Reklame na Netflix stižu krajem ove godine

Advertiser Serbia27. јуна 2022.

Samsung u partnerstvu s Netflixom snimio kratki film inspirisan hit serijom Stranger Things uz Galaxy S22 Ultra

Advertiser Serbia23. јуна 2022.

Za četiri nacionalne frekvencije konkurisalo 14 televizija

Advertiser Serbia22. јуна 2022.

Izabrani članovi Programskog saveta RTS-a

Advertiser Serbia22. јуна 2022.

Digital News Report: Pad poverenja u medije, zamor od vesti kod publike

Advertiser Serbia21. јуна 2022.

Preminuo glavni i odgovorni urednik lista „Nova“ Stojan Drčelić

Advertiser Serbia20. јуна 2022.

Netflix pokreće reality TV šou baziran na seriji Squid Game, pobedniku 4,5 miliona dolara

Advertiser Serbia16. јуна 2022.

Disney+ dostupan u Srbiji

Advertiser Serbia15. јуна 2022.

NEM Dubrovnik 2022: Šta donosi novi zakon o elektronskim medijima u Hrvatskoj?

Advertiser Serbia8. јуна 2022.

Native Ad Studio Hanza Media osvojio nagradu za najbolju zelenu kampanju u Hrvatskoj

Advertiser Serbia3. јуна 2022.

Medijski gigant iz centralne Evrope preuzeo hrvatski RTL

Advertiser Serbia1. јуна 2022.