Agencije

[POGLED SA VRHA 2018] ANĐELKO TRPKOVIĆ, Publicis Groupe Adriatic: „U 2018 ispunili smo naša očekivanja u pogledu kvaliteta usluge ali i u ostalim parametrima poslovanja“

Agencije

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj praznični serijski intervju će biti svakodnevno objavljivan u nastavcima tokom narednih sedmica…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu, u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2019. godini

 

ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic:

 

…uspeh, značajni projekti i aktivnosti agencije u 2018…Kao što znate naša kompanija Publicis Groupe objedinjuje rad tri kreativne (Leo Burnett, Publicis, Saatchi&Saatchi) i tri medijske agencije (Starcom, Zenith, FMX) tako da mi analizu pravimo i kao sistem, ali i za svaku agenciju pojedinačno. U godini koja je na izmaku ispunili smo naša očekivanja vezano za kvalitet usluge koji pružamo našim klijentima, a samim tim i ostale parametre poslovanja. Najznačajnija potvrda orjentisanosti ka kvalitetu je svakako uspeh na ovogodišnjem EFFI-ju gde smo osvojili prvi zlatni EFFI u Srbiji, ali i još 4 nagrade i na taj način potvrdili našu poziciju Agencije koja stvara komunikaciju koja daje poslovne rezultate.

Ne bih pojedinačno nabrajao sve značajnije projekte koje smo sa našim kreativnim agencijama sproveli u 2018 da ne ispadnem previše hvalisav, ali svi koji se ovim poslom bave znaju koje projekte smo mi realizovali.

Istakao bih naš značajan porast aktivnosti u segmentu medijskih agencija. Kako smo u poslednjem kvartalu osvojili tri nova globalna klijenta ovaj trend skokovitog rasta će se nastaviti i u narednoj godini.

…ocena poslovnog okruženja u 2018…Nije bilo većih razlika u odnosu na poslovnu situaciju koja je karakteristična za ovu industriju u proteklih par godina, ili slobodno možemo reći poslednju deceniju. Mi se bavimo industrijom koja se na globalnom nivou nalazi u svojoj zreloj fazi i kojoj su neophodne transformacije da bi uhvatila korak sa zahtevima klijenata, ali i novim navikama korisnika njihovih usluga ili proizvoda. Na žalost, ili na sreću, mi na ovim prostorima nismo ni stigli do te faze, a želimo da pričamo o transformaciji i novim modelima. Tu leži opasnost i šansa da u preskakanju određenih koraka ili potpuno promašimo temu, ili ukoliko budemo imali malo sreće uhvatimo korak.

Meni je zaista neverovatno da mi ni posle najmanje 30 godina od začetka organizovane industrije komunikacije u ovoj zemlji ne prepoznajemo ni osnovne parametre po kojima bi merili uspešnost našeg rada.

Ponekad u tom neznanju proizvodimo ili promovišemo aktivnosti koji jedan broj ljudi učvršćuje u stavu da to čime se mi bavimo i nije nešto ozbiljno, nego je to, kako uz osmeh vole da kažu, „prodavanje magle“. Ovo je zajednički problem svih onih koji se ovim poslom bave ne samo zbog toga što ne mogu da nađu bolji.

…predlozi i preporuke za poboljšanje uslova poslovanja…1. Podizanje nivoa profesionalnosti – u svakoj industriji zna se šta je profesionalni nivo, u našoj se na žalost često desi da o kvalitetu sudimo na osnovu ličnih simpatija, a ne znanja.
2. Edukacija svih učesnika u lancu odlučivanja o načinu na koji se vrednuju predlozi agencija – ovde pre svega mislim na službe nabavke, ali i ostale učesnike koji se ad hoc bave našim poslom. Mislim da je izuzetno važno o ovoj temi razgovarati nevezano od samog procesa izbora agencije, jer su onda tenzije povišene, nego pre nego što do toga dođe.
3. Opšte međusobno poštovanje – Narodna mudrost kaže: Daj ono što želiš da dobiješ. Ukoliko želimo veće poštovanje, onda bi prvi korak mogao da bude da mi to poštovanje ukažemo onima koji nas za određeni posao angažuju, a ne da po automatizmu zaključimo kako, naravno, brief nije dobar.

…poslovna očekivanja u 2019…Nema nikakve dileme da su svake godine uslovi u kojima poslujemo sve zahtevniji. Mi ćemo nastaviti sa jačanjem povezivanja naših agencija u Adriatic regionu, ali i kroz globalno povezivanje talenata unutar Publicis Groupe pokušati da dokažemo da je talenat ravnomerno raspoređen na planeti, a da mogućnost njegove upotrebe nije. To pre svega znači da uvek postoji mogućnost da svoj talenat iskoristite na onim tržištima, ili sa onim klijentima, koji ga više cene.

Mi smo lideri u poslovanju na ovom tržištu i samim tim imamo i pripadajući nivo odgovornosti za opšte uslove poslovanja. Voleo bih kada bi isti stav o odgovornosti za opšte ulove poslovanja delila i većina mojih kolega.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…

Ostanite mladi!
Merenje vremena, a samim tim i godina, je konvencijom dogovorena fizička veličina. Mladost je stanje duha.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN SARAJEVO: „I jare i pare“ za Grawe osiguranje

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Ovation najuspešnija agencija na MIXX 2023

Advertiser Serbia19. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „McFlurry & McSundae Deluxe Oreo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia18. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „Štark – I osmeh je tu!“

Advertiser Serbia17. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Sve je moguće dok si u igri“ za Hattrick – PSK

Advertiser Serbia16. маја 2023.