Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] ZINKA BARDIĆ, Madison Consulting: „Za budućnost tržišnih komunikacija se ne bojim“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Zinki Bardić, Direktorici strateških komunikacija agencije Madison Consulting…Razgovor vodio Nenad Danilović.

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– Najznačajniji projekti na kojima smo radili su iz područja održivosti u najširem smislu. Sa Coca Colom HBC razvijali smo kampanje i akcije vezane za brigu o prirodi. IKEA je u sklopu svog programa različitost i uključenost bila prvi puta značajnije fokusirana na LGBTQ zajednicu. dm-u smo pružali komunikacijsku podršku u provedbi i realizaciji natječaja za financijsku podršku projektima koji trebaju osigurati povratak društvenog života na Baniji, potresu i koroni usprkos.

I na kraju, prošle smo se godine radovali osvajanju prvi puta dodijeljene regionalne nagrade Grand PRix HUOJ-a i što smo ušli u finale IPRA nagrade.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2021?

– Najveća iskušenja, osim održivog poslovanja, bila su na području ljudskih resursa – kako najbolje organizirati kreativce u uvjetima rada na daljinu. Iskušenja u radu s klijentima su bila najveća u području organizacije događaja. Nešto na što je industrija navikla i od čega je dobrim dijelom i živjela, korona je stjerala u sasvim nove okolnosti. Ali žilava industrija nije se dala. Dio evenat-a selio se u virtualni svijet, uključujući npr i jednu trku u čijoj smo organizaciji sudjelovali. Dio evenat-a održavali smo prema propisanim mjerama vezanim za COVID, uključujući brza testiranja i evidentiranja COVID propusnica. Pod mjerama propusnica ili testiranja, odradili smo među ostalim poslovne presice, filmske premijere i jednu press projekciju. Onu, TV serije ‘Područje bez signala‘ sa šest glavnih glumaca iz tri zemlje okupljenih fizički (ne hologramski) na jednom mjestu (Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Jovana Stojiljković, Izudin Bajrović, Goran Bogdan i Tihana Lazović), u Boutique Cinema, tjedan dana prije početka emitiranja na HRT-u. Uskoro vjerojatno dolazimo i u Beograd uoči početka emitiranja serije na RTS-u…

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti

– Nemam očekivanja, samo nadu. Hoće li biti opet normalnog normalnog? Pitanje je još uvijek bez jasnog odgovora. Tako nam ostaje, parafraziram staru maršala Tita, da živimo kao da se nikad neće vratiti normalno, spremajmo se kao da će to biti već sutra. Kako vratiti ili mijenjati navike ljudi, kao kupaca, potrošača ili publike bit će najveći izazovi.

Neke tranzicije iz fizičkog u virtualni svijet korona je samo ubrzala i bespovratne su. Neke nisu. No, dvije godine dugo je razdoblje u kojem su usvojena drugačija ponašanja potrošača i trebat će ih istražiti, a onda im se ili prilagodit ili im se suprotstaviti.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Svima želim prije svega puno zdravlja, a sve ostalo ćemo već nekako. Prošli smo iskušenje ubrzane tehnološke i društvene transformacije koji su nam donijele epidemiološke mjere pa se za budućnost tržišnih komunikacija ne bojim.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.