Agencije

MILENA ALEKSIĆ & STEFAN PLAVŠIĆ, Olaf&McAteer: „2021 je za našu agenciju bila godina dobrih odluka“

Razgovarali smo sa Milenom Aleksić, Event & Production Director i Stefanom Plavšićem, Head of Digital agencije Olaf&McAteer, o bitnim pitanjima kreativne scene u Srbiji, regionu i svetu…Razgovor vodio Nenad Danilović.

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2021. godini?

STEFAN: Ovo je za nas bila godina dobrih odluka. Proširili smo tim novim kreativcima, pametno birali prilike za nove poslove, hrabro sklapali nova partnerstva, a možda najponosniji bili na nove projekte sa dugogodišnjim klijentima, u nekim slučajevima kompanijama sa kojima sarađujemo više od decenije.

Godinu za nama obeležile su kampanje u čijem su fokusu održivo poslovanje, ekologija, zdravlje, svest o društvu u kome živimo. I zato je odgovornost nas koji se bavimo komunikacijama da ne budemo „samo“ kreativci. Rekao bih da smo u 2021. godini bili: društevno-odgovorni kreativci! I kroz korporativne i brend kampanje slali smo jake društveno-angažovane poruke. To su kampanje po kojima je Olaf već godinama poznat: na primer borba protiv raka dojke i protiv nasilja nad ženama.

MILENA: Istakla bih i kreativni doprinos naše agencije na polju internih komunikacija za naše klijente. Ta rešenja su manje vidljiva široj javnosti, ali izuzetno značajna za klijente. Za nas je uvek posebno inspirativno pomeranje granica internih komunikacija na polju kreative.

STEFAN: Moram da se osvrnem i na kreativu na digitalu. Korisnička pažnja je sve manja, posebno dolaskom TikTok-a. Edukujemo i preusmeravamo klijente sa dugačkih i statičnih formata na kratka, dinamična i efektna kreativna rešenja.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne, ali i regionalne advertajzing scene u 2021. godini… Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

MILENA: Iako je pandemija prirodno tema broj 1 i ove godine, ne smemo da zaboravimo i na važne CSR teme koje su uvek prisutne – pre, tokom, a izvesno i nakon pandemije.
U tom kontekstu, izdvojili bismo kampanju „Reci NE nasilju nad ženama“ koju smo i ove godine sproveli za našeg dugogodišnjeg klijenta, kompaniju Avon.

Dodelili smo nagradu Ženske hrabrosti Nikolini Pavićević, novom glasu generacije, koja stoji iza popularnog aktivističkog profila kriticki. Nagrada je dodeljena ispred prve skulpture ženske hrabrosti koju je izradio profesor Marko Lađušić, a koju smo podigli upravo u okviru kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama.

Kampanja je imala veliki odjek na društvenim mrežama, posebno video koji smo kreirali sa ciljem da podignemo svest o verbalnom partnerskom nasilju koje ostavlja dugoročne posledice na žrtve nasilja.

Jak uticaj napravila je i kampanja koju smo sproveli u saradnji sa Ženskim centrom Milica – Borba za lečenje 2/3 žena sa metastatskim karcinomom dojke. Na izložbi „Zajedno protiv (m)raka“ koju smo organizovali na Kalemegdanu uz podršku Nebojše Babića sa ženama pobednicama, prikazali smo lične priče devet žena, članica udruženja koje su prošle put od suočavanja sa (m)rakom do pobede nad njim.


Izdvojili bismo i informativno-edukativnu kampanju „Klikni na sigurno, kupuj provereno“. Osmišljavajući copy, vizuale, scenario za reklamu za ovu kampanju koju su pokrenuli Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i AmCham, shvatili smo koliko nam nedostaje informacija o svim zamkama nelegalne elektronske trgovine i načinima na koje možemo da se borimo protiv nje. Zato nam je bilo posebno inspirativno da osmislimo kreativna rešenja koja će istovremeno poslati jasne poruke i edukovati sve ciljne grupe.

Naravno, pohvalili bismo sve kolege i brendove za kreativna rešenja koja smo pratili tokom cele godine.

Brend kampanja koju bismo istakli jeste kampanja povodom 40. Munchmallow rođendana. Neke od nas je vratila u detinjstvo, a nekima približila duh osamdesetih. Sjajna ideja i realizacija Munch kolaboracije sa Braćom Burazerima!

Izdvojili bismo još i jako zanimljivu i smelu kampanju, kao pokazatelj brze reakcije konkurencije, koja pored neskrivene namere „preuzimanja“ korisnika, ipak pokazuje da se to može učiniti na duhovit način. U pitanju je Wolt bilbord&digital kampanja koja je lansirana nakon objavljivanja da je kompanija Glovo zvanično preuzela i servis Donesi.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2021.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

STEFAN: Na prvom mestu definitivno IKEA, Angela Merkel i slogan „Konačno kod kuće“. Kreativa je jednostavna, kratka, jasna „na prvu“, u pravo vreme puštena. To je to što nam treba.

Čini nam se da su fashion kampanje ove godine briljirale, izdvojili bismo DIOR kampanju za PROLEĆE/LETO 2021, inpirisanu remek delima renesanse i baroka, kao i GUCCI Aria kampanju kao spoj istorije i aktuelnosti. Naime, u kampanji učestvuje italijanski bend Maneskin koji je ove godine u jeku popularnosti.


Zatim društveno odgovorna Adidas kampanja IMPOSSIBLE IS NOTHING – End plastic waist.

Pored mnogo, mnogo fenomenalnih kampanja, spomenućemo i našeg klijenta MARS i njihovu kampanju za britansko tržište. Kako je Bounty čokoladica prema anketama najmanje omiljena iz čuvenog Celebration pakovanja, potrošačima je ponuđena mogućnost da Bounty zamene za Maltesers čokoladice. Highlight kampanje je spot „The Lonely Bounty“.

Navedite najznačajnije remetilačke faktore kreativnosti u domaćem advertajzingu, kao i najznačajnije faktore njenog prosperiteta.

MILENA: Kreativa zapravo proističe iz skupa znanja koja smo usvajali kroz život. Ipak, to je često i remetilački faktor – to što smo, svesno ili ne, „robovi“ naučenog. Veliki izazov, ali i put do velikih ideja, jeste izmeštanje iz „svoje“ glave i znanja koja imamo. Tzv. unlearning method može da nam pomogne na putu stvaranja novih ideja. Neka to bude predlog leka za remetilački faktor naučenog – vraćanje na „tabula rasa“ stadijum kada nam je to potrebno.

STEFAN: Budite vredni, samokritični, iskreni, stavite se „u cipele“ svojih saradnika, razumite ih, radite zaista najbolje što umete, čista srca i jasnih ciljeva. Otvoreno komunicirajte sa klijentima i saradnicima i ne gledajte samo profit. Svojim radom motivišite ljude oko sebe – tada će saradnici prepoznati u vama partnera i izboriti se za vaše ideje, normalne rokove i budžete. Verujte u ono što radite, i ljudi će verovati u vaš projekat. Neka svi rade na ovim osobinama i imaćemo prosperitet.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu u 2022?

STEFAN: Granica osetljivosti na dugačke tekstualne sadržaje je sve niža. Ako je kreativa plaćena i „prekida“ korisnika u skrolovanju ili gledanju nekog videa, ta kreativa mora biti kratka i efektna. Kreativa koju korisnici sami pretražuju ili organski prate, dozvoljava nam malo veću „umetničku slobodu“.

MILENA: Složiću se da je jednostavnost ključna reč za 2022. Osvrnuću se i na organizaciju događaja – hibridni događaji će imati primat i ostati trend koji se preliva i na narednu godinu, pa na tom polju očekujemo kreativnu trku.

Osim trendova, ono što advertajzing čini toliko uzbudljivim su i iznenađenja koja ne možemo da predvidimo, bljesci blistavih advertajzing umova mimo svih trendova. Očekujem da nas i ove godine neočekivane i wow kampanje „izuju iz cipela.“

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2022

STEFAN: Želim im puno sreće, zdravlja i ostvarenih KPI-jeva! 🙂

MILENA: I da ne zaboravimo da radimo jedan od najlepših poslova, da imamo moć da utičemo na kreiranje mišljenja i pozitivne promene!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.