Agencije

Održan prvi dan Digital Day konferencije: Tržište digitalnog oglašavanja poraslo za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima potencijala, znanja, talenata i ideja da pobedi u digitalizaciji, nazivajući je četvrtom industrijskom revolucijom

 

Prvog dana konferencije Digital Day, koja se ove godine održava deveti put, Ana Brnabić je u intervjuu u okviru skupa rekla da je digitalizacija postala svakodnevna tema, da Srbija trči u korak sa svetom i da sve više ulaže u digitalizaciju i nove tehnologije. “Srbija se menja. Pre skoro dve godine, kada sam predstavljala ekspoze pred poslanicima, rekla sam da su obrazovanje i digitalizacija moji glavni ciljevi kao premijerke, pa su me belo gledali. Tada to nisu razumeli, a danas živimo u drugačijoj Srbiji, razumeju šta radimo i razumeju potencijal digitalizacije. Živimo jako interesantno vreme, naša generacije se našla u sred četvrte industrijske revolicije. I ova revolucija će promeniti svet, kao i prethodne, ali najbrže od svih. Kada živite u sred revolucije imate šansu da promenite svoju zemlju, a mi možemo da postanemo pobednici revolucije u kojoj smo sada, imamo potencijal i talente, možemo da trčimo tu trku”, rekla je premijerka.

U Srbiji je u 2018. godini na digitalni marketing potrošeno 36,8 miliona evra, što je 22 odsto novca uloženog u oglašavanje uopšte, rečeno je na otvaranju Digital Day 2019. u Beogradu. Digital Day 2019. okupio je prvog dana više od 800 učesnika i posetilaca, a na predavanjima i u panel diskusijama iznet je podatak da se televiziji i radiju i dalje najviše veruje, ali i da digitalno oglašavanje u Srbiji beleži rast od oko 24 odsto, najveći u Evropi.Naši trendovi sve više podsećaju na svetske, a u svetu su ulaganja u digitalno oglašavanje negde na 50 odsto“, rekao je na otvaranju konferencije Igor Žeželj, predsednika UO IAB Serbia.

Ključne stvari za digitalno tržište su interdisciplinarnost, kreativa, tehnologija, produkcija, strategija, a mi u svemu tome trebamo jedni drugima i treba da guramo jedni druge. Sve više nam fali poverenje. Zato smo mi i IAB-u okupili više od 80 članova, sve učesnike u digitalnom poslovanju, među kojima su svi digitalni mediji, sve relevantne agencije svih vrsta, digitalni servisi, tehnološke platforme, konsultantske kuće, a pridružuju nam se i veliki regionalni brendovi. Jako nam je važno što je IAB postao mesto na kom smo se svi okupili, mesto na kom razgovaramo, razmenjujemo mišljenja, razvijamo jedni druge, a i edukujemo o digitali i digitalnom svetu. Razvijamo svoj ekosistem i rastemo, a kroz razmenu, iako smo različiti, polako stvaramo sistem, bez obzira na različite i prepletene interese, i polako dolazimo do formule kako da ‘dižemo’ tržište”, dodao je Žeželj.

Rade Tričković, managing director u Httpool (IAB Serbia Board Member), rekao je da digital nije jedinstvena kategorija, da je displej oglašavanje dostiglo 25 miliona evra u 2018, uz rast od 22 odsto, ali i da prva dva igrača imaju rast, što znači da su svi ostali pretrpeli pad. “Mobile advertising imao je rast 45 odsto, dok je ranijih godina rast bio trocifren, a ulaganje u mobile preteklo je ukupne iznose ulaganja u desktop”, rekao je Tričković.

Danijel Knap, Chief Economist IAB Europe, ocenio je da kriza masovnih medija i povećanje broja korisnika mobile medija vode u dramatične promene. “Ekonomija raste brže nego oglašavanje, prvi put u istoriji. Marketing nije samo oglašavanje, već i prisutnost, kao što je isporuka robe na kućnu adresu. Dolazi vreme kada će vrednost podataka premašiti vrednost ulaganja u oglašavanje u medijima, ali se postavlja pitanje kako će biti moguće precizno vrednovati ili naplatiti to ulaganje”, smatra Knap. “Promene su ogromne – Amazon neverovatno raste, kupovinom medija, i već uzima deo kolača Google-u u smislu pretrage. Uz to, zakonski regulatori sve žešće istražuju advertajzing i tržište reklamiranja, a akcenat se sa prava na podatke pomera na prava na zaključke izvedene na osnovu tih podataka, rekao je Knap i podsetio na izreku da “nas je strah je da su kompjuteri veoma pametni i da će preuzeti svet, a stvar je u tome da su oni gluplji nego što mislimo i da su ga možda već preuzeli”.

Treba targetirati publiku, treba biti kredibilan, treba zaraditi i opravdati poverenje, a to je u Srbiji još u povoju. Treba se posvetiti svakom čoveku, treba opravdati poverenje koje nam korisnici ukazuju. To je ključno”, rekla je Jasmina Koprivica, CEO Telegraf.rs, i dodala da je lov na klikove mehur koji će uskoro pući, da je dobro što je tako i kako se nada da se to vreme više nikada neće vratiti.

Katarina Kostić, SEE Deputy CEO Development IPG Mediabrands, izjavila je na panelu da je, prema istraživanju sprovedenom u 81 zemlji, u kojima živi 1,7 milijardi stanovnika planete, zabeležen pad poverenja u medije od osam odsto, a u Srbiji 13 odsto. “U Srbiji su dominantni YouTube i Facebook, u svetu nije tako. U Srbiji opada poverenje, ali raste želja za pripadanjem, kod nas je skočila 18 odsto, a u svetu pet”, rekla je ona.

Profesorka dramaturgije Biljana Srbljanović, podsetila je na to da su lažne vesti postale fenomen koji odlučuje o izborima u nekim zemljama. “Gubitnici hladnog rata su shvatili da postoji druga vrsta borbe, tiha, manjeg intenziteta, borba plasiranjem sadržaja. Kod nas nikada nisu utvrđena pravila na društvenim merama, a poverenje u SAD i svetu nosi čovek. Čovek, autor, svojim imenom i prezimenom stoji iza toga što emituje, a kod nas je sutuacija takva da su nam komentatori anonimni”, rekla je ona. “Za sadržaje kod nas je bitno da imaju titlove, da budu besplatni i da budu otvoreni za sve, mi smo tako navikli. Podkastovi ovde imaju zastupljenost od 1,7 odsto jer na podkastovima imamo sadržaje koji su ozbiljniji, traže vreme i motivaciju i zainteresovanost jer nisu ‘tra-la-la’. S druge strane, imate pojavu da kod mene na fakultetu imate predmet na kom studenti uče kako da pišu scenarija za video igre”, rekla je Biljana Srbljanović.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.