Agencije

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Razgovarali smo sa Mojcom Madea Majhen, direktoricom agencije Paideia Events, organizatorom nedavno završene konferencije SEMPL, o tome kako je proteklo ovogodišnje izdanje konferencije, planovima za budućnost, kao i o stanju event industrije u Sloveniji…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Draga Mojca, najpre želim da vam čestitam na uspešno organizovanoj Sempl konferenciji. Volela bih da za naše čitaoce saberete svoje opšte utiske o tome kako je konferencija protekla, kakva je bila atmosfera, koliki je broj posetilaca prisustvovao konferenciji, koliko je bilo predavača i kakav je bio nivo njihovih predavanja itd.?

– Hvala vam, nakon četiri godine pauze organizovanje SEMPL konferencije bilo je sjajno iskustvo, a pre svega dobra odskočna daska za narednu godinu. Zadržali smo originalni format, odnosno to da je SEMPL zamišljen kao dvodnevni događaj. Atmosfera je opet bila divna, ali ove godine smo SEMPL pomerili za oktobar (ranije se održavao krajem novembra) i s obzirom na dosadašnju tradiciju i koncentraciju događaja u oktobru, sledeće godine ćemo SEMPL organizovati sredinom novembra, ponovo u Hotelu Bernardin u Portorožu.

Nakon višegodišnje pauze, bili smo zadovoljni sa 700 učesnika konferencije i 46 predavača.

Ove godine program se probno održavao na različitim jezicima, ali ćemo se u budućnosti vratiti na službeni jezik festivala – engleski, jer na taj način omogućavamo jedinstven način komunikacije koji je potpuno razumljiv svim učesnicima.

Koji su bili vaši motivi, da posle 4 godine pauze vratite Sempl na mapu najbitnijih događaja u oblasti medija i tržišnih komunikacija na prostoru SEE regiona?

– Ranije smo radili sa vlasnikom brenda SEMPL (Mediapool). 2021. godine započeli smo razgovore o saradnji na nivou realizacije, a vremenom smo došli do zaključka da saradnju možemo upotpuniti celokupnom organizacijom, logistikom i marketingom događaja. U svakom slučaju, ovo je jedina konferencija te vrste u regionu i upravo iz tog razloga je utoliko važnije očuvati je i jačati njenu vidljivost, a iznad svega, najveći akcenat stavljamo na njen profesionalni doprinos – i sa stanovišta predavanja i radionica i sa stanovišta nagrađivanja radova koji menjaju medijski pejzaž.

Da bi jedna konferencija bila uspešna, pre svega je bitno da njeni predavači budu kvalitetni. Iako je nezahvalno bilo koga izdvajati od svih koji su nastupali, voleli bismo da znamo koji predavači i koje teme su privukli najveću pažnju publike?

– Upravo tako, među 700 gostiju postoje različita interesovanja. Mnogo pažnje i angažmana svakako su izazvali šefica poslovnog partnerstva u Tik Toku za Balkan i Baltik Katia Nazarova i šef Export Ecomm-a za Balkan i Poljsku u Tik Toku Sebastian Szmigielski, oni su održali predavanje o tome kako će generacija Z oblikovati e-trgovinu, u paralelnom programu kasnije su izneli primere iz prakse. Veliko interesovanje izazvala su i dva okrugla stola. Prvi na temu izazova medijskog planiranja koji je vodila Barbara Modić, vodeći partner STARS Adriatic & Balkans. S predstavnicima oglašivača, Nikom Kušarom (šef oglašavanja u Telekomu Slovenije), Lidijom Rakuša (direktor marketinga u Sparu Slovenija) i Katjom Vidovič (rukovodilac odeljenja za upravljanje brendovima i komunikacijama A1 Slovenija), dotakli su se trendova u oblasti medijske investicije, kako privući talente i u kojim slučajevima se već isplati koristiti alate veštačke inteligencije u planiranju medija. Drugi okrugli sto okupio je Ivu Đurković (direktorica agencija Luna\TBWA i OMD), Gregora Firbasa (izvršni direktor Future DDB) i Jernea Smisla (direktor korporativnog konsaltinga u agenciji Pristop), u debati o tome kako komunicirati u 2024 dok je moderatorka ovog panela bila Petra Kovič.

Veliku pažnju je izazvao i Max McKeown, bihejvioralni strateg, naučnik i autor knjiga, koji se dotakao kako se strateški prilagoditi i napredovati u doba prilika, WTF šokova i talasa promena, te Richard Shotton, autor The Choice Factory i osnivač Astrotena, koji je održao predavanja o tome kako koristiti nauku o ponašanju za povećanje marketinške efikasnosti.

Koji su glavni zaključci ovogodišnjeg Sempla koji se bavi pre svega medijskim trendovima?

– Dinamična okruženja se uvek menjaju, a mediji su svakako industrija u kojoj je poslednjih godina bilo mnogo promena, obrta i inovacija za koje je u najvećoj meri zaslužna tehnologija. Ulaganja u oglašavanje se i dalje povećavaju. Glavna smernica u oglašavanju, odnosno kreiranju i reklama i reklamnih strategija, je da da su priče te koje prodaju, a ne reklame. Razvoj tehnologije podrazumeva i korišćenje veštačke inteligencije, koja je u porastu. Stručnjaci se slažu da je njena upotreba dobrodošla, ali da se mora kontrolisati.
Biće zanimljivo videti, kako je istakao jedan od učesnika, kako će ovogodišnji predavači gledati na današnje aktuelne trendove u narednoj godini.

Predviđanje trendova, posebno ako ih posmatramo kroz prizmu promenjenih navika potrošača (koji više nisu lojalni brendovima, smanjuje im se pažnja na reklamne poruke, a komunikacijski kanali kojima im oglašivači pristupaju sve više fragmentirani) može biti veoma nezahvalan zadatak.

I ovogodišnje izdanje Sempla imalo je svoj takmičarski deo. Koliko je bilo prijavljenih radova i kako ocenjujete zainteresovanost organizacija koje ste pozvali da učestvuju u takmičarskom delu Sempla? Da li ste zadovoljni odzivom organizacija iz svih država u SEE regionu, s obzirom da je Sempl regionalni događaj? Za koje organizacije koje su učestvovale u takmičarskom delu možete da kažete da su se posebno istakle po kvalitetu svojih prijavljenih radova?

– Ove godine su prijavljena 102 rada. Bili smo veoma zadovoljni odzivom slovenačkih, hrvatskih i bosanskih agencija, dok su srpski radovi bili manje zastupljeni. Verujemo da srpsko tržište, odnosno tamošnje medijske agencije, svake godine kreiraju kampanje koje se izdvajaju od proseka i stoga bi svakako trebalo da budu deo SEMPL takmičenja. Već sada apelujemo na agencije da prijave svoje radove naredne godine i konkurišu za prestižnu nagradu Grand Sampler.

Ove godine desetočlanim žirijem predsedavao je Božidar Abramović, izvršni direktor Omnicom Media Grupe (Hrvatska), a preostalih 9 članova predstavljalo je druge zemlje u regionu. Strateško korišćenje medijske mreže i inovativno korišćenje novih medija bile su među kategorijama u kojima je ovog puta bilo najistaknutijih radova.

Vaša agencija Paideia Events deluje u oblasti organizacije događaja. Kako ocenjujete generalno stanje u event industriji u Sloveniji, s obzirom na činjenicu da je ova oblast delovanja krizirala 2 godine tokom kovid pandemije? Da li su se stvari vratile na staro? Da li je evnet industrija u Sloveniji uspela da se u međuvremenu prilagodi i normalno nastavi sa radom? Postoje li neki problemi u industriji organizacije događaja koje treba što pre rešavati a koji su remetilački faktor njenom daljem rastu i razvoju?

– Epidemija je zaista uticala na naše aktivnosti širom sveta. Sada, srećom, već neko vreme radimo ovako kako smo i radili do 2020. i nadam se da će tako i ostati. Kao što znamo, kovid je bio i biće prisutan i u narednom periodu, ali u meri koja se može kontrolisati. U međuvremenu, zbog mera koje smo bili primorani da poduzmemo kako bismo obuzdali pandemiju, priroda događaja se delimično promenila. Pretplatnici su na samom početku, očekivano, više koristili virtuelne događaje, ali su kasnije počeli sve više da se vraćaju događajima uživo, što ja lično pozdravljam. Ključni izazov sa kojim se i dalje suočavamo su budžeti koje klijenti izdvajaju za organizaciju događaja.

Uprkos činjenici da su se događaji vratili, mnogi od njih su se vratili u restrukturiranom obliku ili smanjenom obimu, što posledično znači da je mnogo teže stvarati profit, a istovremeno događaj kao oblik druženja, a pre svega povezivanja, gubi na vrednosti.

Hoće li vaša agencija i sledeće godine organizovati Sempl? Da li su se već pojavile neke ideje i informacije o narednom izdanju Sempla?

– Tako je, i sledeće godine ćemo organizovati SEMPL, a sa pripremama smo krenuli skoro odmah po završetku ovogodišnjeg izdanja. Za ovogodišnji SEMPL imali smo vrlo kratko vreme da organizujemo program i takmičenje. Činjenica da ćemo do sledećeg izdanja SEMPL-a imati duži vremenski period, omogućava nam da posvetimo još više pažnje primarnom programu i obezbedimo da vodeći stručnjaci iz oblasti medija i komunikacija u regionu i šire, budu dovedeni na SEMPL.

Hvala vam na uloženom trudu i izdvojenom vremenu za ovaj naš intervju, želimo vam puno uspeha u organizaciji i sledećeg izdanja Sempla!

– Hvala vam puno i nadam se da se vidimo sledećeg novembra u Portorožu. I pre toga ćemo vaše čitaoce redovno obaveštavati o dešavanjima i programu, koji ćemo pažljivo pripremati i nadograđivati tokom cele godine.

 

Autor: Snežana Milić
Foto: Žiga Intihar
Izvor: Adveriser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.