Agencije

MILA PAŽUN, Digital Element: TikTok – platforma za privlačenje novih talenata

Zašto bi neko želeo da radi kod vas? – polazno je pitanje goruće teme Employer branding-a kao tačke spajanja sektora komunikacija, marketinga i ljudskih resursa.

 

Iako je sam termin Employer branding star više od trideset godina, stiče se utisak da je u poslednje vreme postao veoma popularan i kao takav, podložan različitim tumačenjima, razumevanjima i nerazumevanjima.

U praksi Employer Branding-a, kao i u marketingu generalno, morate ponavljati poruke mnogo puta pre nego što one odjeknu u javnosti. I zato je važno biti prisutan na „mestima“ na kojima je moguć najveći domet i odjek vaše poruke ka definisanoj ciljnoj grupi. Takvo jedno „mesto“ jeste TikTok. Mnogi globalni brendovi našli su se na ovoj platformi u pravom trenutku, dok se u Srbiji ta zajednica kompanija i brendova još uvek okuplja i postepeno grade svoje jedinstvene publike. Uglavnom su razlozi prisustva kompanija promovisanje i širenje znanja o njihovim proizvodima ili uslugama, dok je nekolicina odlučila da kroz vertikalni video format ispriča priču svojih zaposlenih i svojih timova.

Prošle jeseni, naša agencija našla se u višemesečnoj potrazi za novim talentima u sektoru analitike. Oglašavanje, preporuke, LinkedIn… Jednostavno nismo imali sreće u traženju novog kolege ili koleginice. Sve dok jednog dana nismo dobili mejl devojke koja je naš agencijski TikTok sadržaj pratila, poistovetila se sa njim i koja je zbog toga poželela da bude deo našeg tima. Slučajnost ili ne – Aleksandra je bila baš ta karika u timu koja je nedostajala. TikTok se još jednom pokazao kao nezanemarljiva prilika da vašu priču čuju potencijalni kandidati za posao. Ovo je priča jednog mladog i malog tima, ali ne bismo pogrešili ni kada bismo rekli da je odlična prilika za velike sisteme da kroz ovaj kanal komunikacije doprinesu svojoj Employer branding strategiji. U prilog tome govore i domaći primeri dobre prakse – Delta Holding, Fabrika Radosti kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, Shoppster Srbija ili Bazzar.rs.

Odluka da se nađete na novoj društenoj mreži za vašu kompaniju može inicijalno delovati zastrašujuće. Nekoliko osnovnih stvari kojima se mi u Digital Elementu vodimo kada kreiramo ovakav tip sadržaja za naše klijente:
Budite autentični i nesavršeni. Korisnici TikTok-a žele realan, „nenašminkan“ sadržaj. Previše truda i uloženih resursa u kreiranje videa učiniće da korisnik oseti neiskrenost sa vaše strane. Svaka preteralna formalizacija poruke koje šaljete kao poslodavac učiniće da efekat ne bude zadovoljavajući. Prikažite kako vaši timovi zaista funkcionišu i ne marite da li je čitav setting savršen.
Budite brzi. Ne mora svaki trend da bude ispraćen sa vaše strane, ali redovno prisustvo sa pravim sadržajem u pravo vreme biće dobitna kombinacija.
Imajte poverenje. Pre svega u vaš tim koji upravlja profilom i kreira sadržaj, bio to interni tim ili eksterni, agencijski saradnik.
Prikažite vaše vrednosti. Pokažite vrednosti vaše kompanije i kroz interakciju u komentarima videa. Neka vaši zaposleni komuniciraju kompanijske vrednosti.
Uključite vaše zaposlene. Employer branding nije samo stvar privlačenja talenata i regrutacije već i retencije već postojećih zaposlenih – Employee brendiranja. Pokažite im da ih cenite i da su vam važni kroz ovakve aktivnosti. Takođe, iskoristite priliku da približite menadžment i top menadžment vaše kompanije trenutnim i budućim zaposlenima, starijim i novim generacijama.

Svaku jednostavnost najteže je postići, pa je i put do usvajanja ovih jednostavnih saveta popločan dobrim planom, strategijom i taktikom.
 

Autorski Članak Mile Pažun, Business Development Manager Digital Element

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.