Agencije

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA: „Rad na ovako malom, regionalnom tržištu ne ograničava prepoznavanje kvaliteta na globalnom nivou“

Povod za intervju sa Ljubicom Vukčević, Insight Analyst u agenciji Direct Media je svetsko priznanje, koje joj je nedavno pripalo za doprinos radu International Advertising Association (IAA)…Razgovor vodila Snežana Milić


Ljubice, najpre primite čestitke za veoma značajno priznanje IAA Inspire Award – Young Leader, koje dodeljuje IAA Worldwide! Nagrada koju ste primili je kreirana sa ciljem da oda priznanje članovima IAA za doprinos radu Sekcije i to na dva nivoa. Šta se zapravo vrednuje pri dodeli nagrade?

– Hvala puno na čestitkama! :) Što se tiče kriterijuma pri izboru za IAA Inspire Award – Young Leader, žiri IAA Worldwide vrednuje kako lokalno, odnosno regionalno, tako i internacionalno radno iskustvo.

Pored toga, u procenjivanju nominovanih, žiri u obzir uzima i značajna postignuća u okviru industrije, ali i doprinos kandidata razvoju IAA kao strukovnom udruženju.

Ova nagrada je specifična po načinu kandidature za nju. Možete li nam nešto više reći o proceduri kandidovanja?

– Za nagradu, pre svega, mogu biti kandidovani samo članovi IAA Young Professionals. Kod nas i u još nekoliko država se član IAA YP može postati do 30. godine života, dok je u nekim državama ta starosna granica pomerena do 35. godine.
Način kandidature je specifičan zbog toga što svaki član IAA YP može, uz odgovarajuće obrazloženje, kandidovati nekog od svojih kolega. To znači da je nemoguće biti nominovan ako tvoji kvaliteti nisu, pre svega, prepoznati od strane kolega u Sekciji, zbog čega mi je ova nagrada posebno draga.
Mene je nagrada zaista iznenadila jer nisam ni znala da sam nominovana, a povrh toga, srećna sam što me je kandidovao kolega iz Direct Medije koji je sa mnom u IAA YP od samog osnivanja Sekcije. Hvala Jovane! :)

Članica ste Sekcije mladih profesionalaca IAA Serbia, gotovo od njenog osnivanja. Recite nam koji su Vaši zadaci u samoj Sekciji?

– Članica sam IAA YP Serbia zapravo od Osnivačkog sastanka septembra 2011. na kojem nam je Jelena Ivanović, izvršna direktorka IAA Serbia, predstavila ideju IAA YP. Naša Sekcija je, inače, osnivanjem 2011. godine postala jedna od prvih IAA YP sekcija u celom svetu.
Moj angažman u Sekciji je tokom ovih šest godina obuhvatao različite aktivnosti. Izdvojila bih, recimo, obavljanje funkcije članice Upravnog odbora Sekcije IAA YP, vođenje organizacionog tima IntegracIAA – najveće konferencije naše Sekcije – a prošle godine sam imala čast da budem i jedan od predavača na AcademIAA – edukativnom programu IAA Serbia.

Deo ste tima Direct Media, jedne od vodećih medijskih agencija u regionu. U kojoj meri i na koji način iskustvo koje ste sticali u ovoj uglednoj kompaniji na poziciji Insight Analyst je uticalo na angažovanje u Sekciji IAA YP?

– Pošto je Direct Media jedna od retkih agencija koja prepoznaje važnost Research sektora kome ja pripadam, a zatim i agencija koja pruža priliku svojim zaposlenima za konstantan profesionalni razvoj, mnoštvo iskustava i saznanja iz edukativnih programa koje mi je Direct Media omogućila sam imala priliku da podelim sa koleginicama i kolegama iz IAA Serbia – pre svega kroz rad u okviru IntegracIAA i AcademIAA.
Uz to, Direct Media je agencija koja prepoznaje važnost projekata IAA YP Serbia i sistemski ih podržava i pomaže njihovu realizaciju.

Pored svega ovoga, imam sreće da su mi kroz čitavu dosadašnju karijeru direktne pretpostavljene bile i sjajne mentorke koje su prepoznavale važnost ličnog razvoja i razmene znanja.

Tako sam, redom, od Ivane Uspenski – po čijoj sam preporuci i došla na Osnivački sastanak IAA YP Serbia – preko Jo Rigby do Marije Matić – koja je već dobro poznata po negovanju edukacije i podrške mladima – naučila da cenim vrednosti povezivanja, komunikacije i razmene iskustava sa kolegama iz struke, što je i jedan od osnovnih ciljeva IAA YP.

U kratkom vremenskom intervalu, od samo dve godine, ova nagrada opet stiže u Srbiju. Ovo priznanje 2015. godine je poneo i Đorđe Janković. Da li je to dobar signal za budućnost tržišnih komunikacija kod nas, pogotovo ako se ima u vidu da se radi o globalnom priznanju koje dodeljuje jedno od najeminentnijih svetskih strukovnih udruženja?

– Svakako da obe nagrade od udruženja kao što je IAA – koje ima tradiciju dugu 80 godina i svoje sekcije u 76 zemalja sveta – znače Đorđu i meni lično, ali i domaćem komunikacijskom sektoru kao signal domaćim i stranim kompanijama da se agencijski posao kod nas radi na visokom nivou zahvaljujući, pre svega, vrhunskim profesionalcima.

Povrh toga, smatram da su naše nagrade dobra motivacija i dokaz mlađim kolegama koje tek ulaze u ovaj posao, da rad na ovako malom, regionalnom tržištu ne ograničava prepoznavanje njihovih kvaliteta na globalnom nivou.

Ljubice, za kraj nam recite, s obzirom da ste trenutno na porodiljskom odsustvu, da li imate vremena da razmišljate i o nekim novim poslovnim projektima, i ukoliko da, o čemu je reč?

– Iako sam trenutno najviše posvećena ulozi majke u kojoj iskreno uživam, trudim se da ispratim novosti i trendove u našoj industriji. Do povratka sa porodiljskog odsustva je moguće da ću se odazvati na neke pozive za gostujuća predavanja, ali se zaista trudim da sve profesionalne obaveze u ovom periodu svedem na minimum kako bih se posvetila svojoj porodici.

 

Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL.: „Nutrino igraonica“ za BABY FOOD FACTORY

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] SEÑOR: „Iskrenovci“ za ISKON

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Direct Media sprovela neuroistraživanje o uticaju društvenih mreža na mozak (VIDEO)

Advertiser Serbia25. februara 2021.

McCann Beograd najbolja agencija u regionu

Advertiser Serbia25. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] IMAGO OGILVY: „Paperless billboard“ za FZOEU

Advertiser Serbia24. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] DEGORDIAN HRVATSKA: „Iza vrata“ za POLIKLINIKU ZA ZAŠTITU DJECE I MLADIH GRADA ZAGREBA

Advertiser Serbia23. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Priča za sebe“ za MUNCHMALLOW

Advertiser Serbia22. februara 2021.

Za McCann i UM Sarajevo četiri srebra na “No Limit Sarajevo Advertising Festivalu”

Advertiser Serbia22. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Plazma rituali“ za BAMBI

Advertiser Serbia19. februara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVO PAYER, Bruketa&Žinić&Grey: „Najbolje ideje nastaju iz dokolice“

Advertiser Serbia18. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] PUBLICIS SKOPJE: „EVN online“

Advertiser Serbia17. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] STUDIO SONDA, IZONE i HUMAN: „#jedvacekam“ za HURA

Advertiser Serbia16. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Toliko dobro, da gasi svaku žeđ“ za LAV PREMIUM (Carlsberg Srbija)

Advertiser Serbia11. februara 2021.

Pojačanje u Represent System-u: VLADIMIR ĆOSIĆ na poziciji kreativnog direktora

Advertiser Serbia10. februara 2021.